Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Sarkano līniju budžeta cirpšanā velk pie algām

Pildot valdības izvirzītos izdevumu samazinājumus, ministrijas visvairāk saudzē algas — skolotājiem algu saglabāšanu jau vairākkārt solījis premjers, par savu nākotni var būt drošāki arī karavīri un policisti.

Otrdien valdībai vēl jāvienojas, kāds izdevumu samazinājums skars dotācijas pašvaldībām, neparedzētiem gadījumiem atvēlētos izdevumus, citas funkcijas vispārīgajos valdības dienestos, nodaļas dažādās ministrijās, kas atbild par izmaiņām likumos. Jāvienojas arī par funkcijām, kur valdībā līdz šim bija vislielākās domstarpības.

Taču jau ir zināmas vairākas iestādes un pakalpojumi, kas no izdevumu samazināšanas tiks pasargātas pilnībā vai piedzīvos minimālu samazinājumu. Iekšlietu ministrija (IeM) sola neaizskart algas, apliecina valsts sekretāre Ilze Pētersone, citas IeM īstenotās funkcijas tiks samazinātas apmēram līdzīgi kā nozare kopumā. Sabiedrības drošības un kārtības nozare atzīta par vienu no budžeta prioritātēm, tāpēc tai kopējais samazinājums ir 6%. Tikpat liels samazinājums paredzēts izglītībai, kur par neaizskaramām atzītas skolotāju algas un finansējums Rīgas Juridiskajai augstskolai un Rīgas Ekonomikas augstskolai, Dienai sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārs Mareks Gruškevics.

Savukārt aizsardzības nozarei izdevumi būs jāsamazina krietni vairāk — par 20%. Tāpēc Aizsardzības ministrija (AM) izlēmusi pilnībā atteikties no sabiedrības informēšanas funkcijas, stāsta AM valsts sekretārs Jānis Sārts. Ievērojamu finansējuma samazinājumu piedzīvos arī Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra, kas nodarbojas ar Latvijas topogrāfiskās kartes veidošanu. Savukārt karavīru algas un iemaksas NATO samazinātas netiks, sacīja J.Sārts.

Gan IeM, gan Kultūras ministrija patlaban neredz tādas funkcijas, no kurām tā varētu atteikties pilnībā. Savukārt IZM apsvērusi iespēju atteikties no studējošo kredītu piedzīšanas, taču atklājusi, ka IZM tas izmaksā lētāk, nekā nodot to privātiem parādu piedzinējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas