Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

SCP rosina nekustamā īpašuma nodokļa likmi noteikt atbilstoši ienākumiem

Sabiedrība citai politikai (SCP) uzskata, ka nekustamā īpašuma nodokli jānosaka atbilstošu ienākumiem un nedrīkst visiem iedzīvotājiem piemērot vienotu nodokļa likmi. Jau rakstījām, ka valdības partijas vienojušās, ka ar nodokli neapliekamās minimālās platības nebūs, likme visiem būs 0,4—0,5% no kadastrālās vērtības gadā. Galīgais lēmums jāpieņem Saeimai.

SCP vērsusies ar vairākiem priekšlikumiem pie premjera. Tie ir:

1. Lauksaimniekiem un ražotājiem ir jāpiešķir 100% atlaide nekustamā īpašuma nodoklim, ja īpašums tiek izmantos lauksaimniecībai vai ražošanai.

2. Nekustamā īpašuma nodokļa likme dzīvojamajai platībai uz vienu personu līdz 40 kvadrātmetriem nedrīkst pārsniegt 0,3% no īpašuma kadastrālās vērtības.

3. Nekustamā īpašuma nodokļa likme dzīvojamai platībai uz vienu personu virs 40 kvadrātmetriem nedrīkst pārsniegt 1% no īpašuma kadastrālās vērtības.

4. Ar lielāku par 1% no kadastrālās vērtības nekustamā īpašuma nodokļa likmi jāapliek t.s. luksusa īpašumi, jo turīgajiem iedzīvotājiem ir jāmaksā lielāks nodoklis.

5. Nekustamā īpašuma nodoklim ir iespējama krīzes laikā visdraudzīgākā iekasēšanas administrācija. Valsts var atlikt šā nodokļa nomaksu, izdarot par to ierakstu zemes grāmatā un uzkrājot procentus. Īpašniekam nodoklis būs valstij jānomaksā īpašuma pārdošanas gadījumā vai ja nodokļa parāds būs sasniedzis 100% no īpašuma vērtības. Pret šiem nodokļu parādiem valsts varēs izlaist obligācijas, šādi iegūstot jaunus naudas līdzekļus ar 100% drošām ķīlām. Šādas valsts hipotēkas uz nodokļiem stimulētu nekustamo īpašumu spekulantus ātrāk izpārdot īpašumus, aktivizējot nekustamo īpašumu tirgu, kā rezultātā samazinātos tukšu māju un neapsaimniekotu īpašumu īpatsvars.

Atgādinām, ka TB/LNNK līderis Roberts Zīle vakar paziņoja, ka tēvzemieši nav piekrituši tam, ka nekustamā īpašuma nodokļa likme visiem ir vienāda, lai arī premjers Valdis Dombrovskis paziņojis, ka valdība ir panākusi vienošanos par jaunā nodokļa ieviešanu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas