Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sudraba: nepieciešams uzlabot pirmstiesas izmeklēšanas darbu

Patlaban pastāv diezgan liela plaisa starp kvalitāti tiesu sistēmā un pirmstiesas izmeklēšanā, tāpēc vajadzētu izvērtēt profesionalitātes līmeni pirmstiesas izmeklēšanā, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai atzina valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Pēc I.Sudrabas teiktā, no 2006.gada līdz šodienai Ģenerālprokuratūra informēta par Valsts kontroles (VK) konstatētajiem pārkāpumiem 112 revīzijās un tā novirzījusi šo informāciju attiecīgajām tiesībsargājošajām iestādēm. Pamatojoties uz sniegto informāciju, sāktas 78 dažāda rakstura pārbaudes, tostarp 44 kriminālprocesi, no kuriem 27 gadījumos pieņemti lēmumi par procesa izbeigšanu.

Vienā gadījumā kriminālprocess ir pabeigts, piecos gadījumos VK revīziju materiāli pievienoti sāktiem kriminālprocesiem, no kuriem viens ir pabeigts un vienā pieņemts lēmums par procesa izbeigšanu. Patlaban saistībā ar VK revīzijās konstatēto izmeklēšanas stadijā ir 19 kriminālprocesi.

VK regulāri sekojot līdzi šiem procesiem un tos analizē. I.Sudraba norādīja, ka viņa labprāt sagaidītu, ja izmeklētāji kontaktētos ar VK, kas varot sniegt nepieciešamo ieskatu un problēmas saprotamu izklāstu. "Pirmajiem izmeklētāju zvaniem vajadzētu būt uz VK, bet ir ļoti maz izmeklētāju, kas ar mums kontaktē," skaidroja valsts kontroliere.

Ģenerālprokuratūras pārstāvji atzina, ka daudzos gadījumos kriminālprocesi izbeigti un ieilgušas resoriskās pārbaudes, bet tam esot objektīvi iemesli, piemēram, VK revīzijā konstatētai neatbilst prasībām, ko izvirza krimināllikums. Turklāt pretējus slēdzienus sniedz citas institūcijas un tiek norādīts uz dažādu metodiku un aprēķinu kārtību, bet nav iestādes, kas varētu dot slēdzienu, kurai pusei taisnība.

Lai izmeklētāji konstatētu kāda vainu, jāsaliek kopā cēloņi ar sekām, bet tas ne vienmēr esot iespējams. Turklāt esot liela kadru mainība un darbā pieņemti jauni izmeklētāji, kas ne vienmēr ar šīm sarežģītajām ekonomiskajām lietām tiekot galā.

Deputāts Aleksejs Loskutovs (V) piekrita I.Sudrabai, ka būtu jāuzlabo pirmstiesas izmeklēšana, bet medaļai esot arī otra puse - VK revidentiem būtu jāuzlabo juridiskās zināšanas. Valsts kontroliere gan iebilda, norādot, ka revīzijās kopā ar ekonomistiem un finansistiem strādājot arī juristi.

Komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS) atzina, ka diskusija par šo jautājumu ir sākta un rezultātus varēs vērtēt vasarā, kad abas institūcijas būs izrunājušas šīs problēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas