Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Talkas ik pavasari plānots rīkot līdz pat Latvijas simtgades svinībām

Lai uz jautājumu - kur īsti ir Latvija? - varētu atbildēt, ka jāmeklē tīrākā un sakoptākā vieta pasaulē. Šādi nepieciešamību katru pavasari līdz valsts simtgadei 2018.gadā rīkot valsts mēroga lielās talkas skaidro tās organizatori. Aiznākamo sestdien, 18.aprīlī, Lielā talka Latvijā notiks jau otro reizi. Nepilnas trīs nedēļas pirms talkas iedzīvotāju atsaucība esot lielāka nekā pērn, taču arī tad lielākais pieteikumu birums bijis pēdējā brīdī.

Atšķirībā no iepriekšējā gada šogad vienlaikus ar Latviju talkas rīkos arī kaimiņi Lietuvā, Igaunijā, Sanktpēterburgas apgabalā Krievijā un Polijā. Šogad talkā ne vien vāks atkritumus, bet arī stādīs kokus.

Latvijas talka sāksies sestdien, 18.aprīlī, desmitos no rīta. Tuvāko talkošanas vietu var noskaidrot mājaslapā internetā www.talkas.lv vai tuvākajā pašvaldībā. Paredzēts, ka talka ilgs līdz aptuveni trijiem pēcpusdienā. Vairākās vietās ieplānoti saviesīgi pasākumi līdz vēlam vakaram - zupas vārīšana talciniekiem, rotaļas bērniem un dāvanas čaklākajiem talkas dalībniekiem, kuri pa dienu savāks visvairāk atkritumu. "Ceram, ka talcinieki pēc labi padarīta darba atkritumus metīs konteinerā, talka ir izglītojošs pasākums, tādēļ aicinām arī skolas un augstskolas, un atsaucība ir liela," uzsver viena no talkas organizatorēm, projekta Pēdas pārstāve Vita Jaunzeme. Pērn, kad šāda talka notika pirmoreiz, tajā piedalījās ap 50 tūkstošiem cilvēku, katrs talcinieks savāca vidēji piecus lielos maisus atkritumu, kopā no Latvijas mežiem un grāvmalām izvācot vairāk nekā 260 tūkstošus maisu drazu. Šogad talkas organizatori vēlas iesaistīt 100 000 cilvēku. Tā kā šogad atkritumu Poligoni apņēmušies Lielajā talkā savākto drazu pieņemt bez maksas, tajā iesaistīties varētu turpat visas pašvaldības (pērn bija jāapmaksā pašām vai jāmeklē sponsori). "Arī talcinieki jau tagad piesakās uz cimdiem un atkritumu maisiem, lai gan vēl ir sniegs un ir grūti pateikt, kuras vietas jāsakopj," saka V.Jaunzeme.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad domāts par popularizēšanas pasākumu pirms talkas ar slavenību un sportistu piedalīšanos. "17.aprīlī ir plānota iesildošā talka, kur piedalītos skolas, kas nevar doties talkā sestdien," atklāj V.Jaunzeme. Mājaslapā internetā šogad nebūs pieejama karte, kurā pērn varēja atzīmēt piegružotās vietas. "Kartes nebūs, jo tā ir pārāk sarežģīta lietošanā, taču pilnveidotā variantā tā būs pieejama visa gada garumā, un tajā atzīmētās vietas varēs sakopt kādā no tuvākajām ikgadējām talkām," precizē V.Jaunzeme.

***

Kā talkot?

Lai pasargātu rokas no asiem priekšmetiem un bīstamām vielām, talciniekiem noteikti jāizmanto izturīgi maisi un cimdi, kurus bez maksas varēs saņemt savā pašvaldībā un arī Rimi un Supernetto veikalos no 16.aprīļa. Var doties arī ar savu inventāru. Jāizvēlas piemērots apģērbs - garās bikses un jaka ar garām piedurknēm, kājās jāvelk slēgti apavi ar pietiekami biezu zoli.

Kur talkot?

Informācija par visām pašvaldībām, kuras pieteikušās talkai, atrodama mājaslapā www.talkas.lv, kuras titullapā atrodama sadaļa Jau pieteikušies - uzklikšķinot uz interesējošā rajona un tālāk pašvaldību vai konkrētu iestādi, kas pieteikusies talkai, atveras informācija par tās norises vietu un koordinatora kontakti, kā arī uzskaitītas vietas, kuras ir plānots sakopt.

Kā ziņot?

Talkas mājaslapas sadaļā Ziņo mums! (adrese internetā www.talkas.lv/zinomums) var informēt par piegružotām vietām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas