Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Tiesībsarga biroju pamet viena no labākajām speciālistēm Dupate

Ieilgušā konflikta dēļ starp Tiesībsarga biroja arodbiedrību un tiesībsargu Romānu Apsīti darbu pametusi viena no labākajām biroja speciālistēm Kristīne Dupate.

Arodbiedrības biedre Dupate bija Tiesībsarga biroja Diskriminācijas novēršanas departamenta vadītāja un ir viena no atzītākajām speciālistēm Latvijā diskriminācijas novēršanas jautājumos.

"Es nesaskatu jēgu tur strādāt.. Tiesībsarga birojā es saskatīju vietu, kur es visefektīvāk varu lietot savas zināšanas. Pašreizējā vadībā es nesaskatu jēgu strādāt," aģentūrai BNS teica Dupate.

Viņa uzskata, ka Tiesībsarga biroja kolektīvs jau ir paputējis un tiem, kas konfliktā ir iesaistīti, nepatīkot pašreizējā atmosfēra birojā.

Runājot par konfliktu, lielākā nelaime esot Apsīša personībā - viņš ir patīkams un jauks cilvēks, bet profesionāli viņš šim amatam nederot. Apsītis savā darbībā ir bijis pasīvs un neizprot ombuda lomu sabiedrībā. Dupati visvairāk izbrīna vadības izlikšanās, ka nekas birojā nav noticis.

Spiedienu gan personīgi no Apsīša juriste neesot izjutusi, taču viņas padotie ir izjutuši.

Arī Tiesībsarga biroja cilvēktiesību departamenta vadītāja pienākumu izpildītāja un biroja arodbiedrības vadītāja Annija Dāce, pret kuru tiesībsargs ierosinājis disciplinārlietu, plāno pamest amatu ieilgušā konflikta dēļ, pirms tam gan sagaidot dienesta pārbaudes rezultātus.

Dāce un tiesībsarga vietniece Diāna Šmite izpelnījās dienesta pārbaudi par to, ka Saeimas komisijai sniegušas informāciju par to, kāds atalgojums ir biroja amatpersonām, nosaucot konkrētus vārdus.

Viņa arī domā, ka nākotnē noteikti atlūgumus iesniegšot vēl vairāki biroja darbinieki. "Vismaz divi atlūgumi vēl noteikti būs," viņa sacīja.

Labākais atrisinājums arodbiedrības izpratnē konfliktam ar Apsīti būtu paša tiesībsarga atkāpšanās no amata, jo arodbiedrība neesot no šīs prasības atkāpusies, sprieda Dāce.

Otrs risinājums, gadījumā, ja Apsītis neatkāpjas no amata, konfliktam esot pavisam vienkāršs - biroju pamet labi speciālisti, no kura lielākais zaudētājs būšot Tiesībsarga birojs, teica Dāce, atgādinot, ka cilvēktiesību speciālistu Latvijā neesot daudz.

Gan Dāce, gan Dupate bažījas, ka, darbiniekiem pametot biroju, tā pastāvēšana būšot vien formāla.

Attiecībā uz nākotnes plāniem Dupate, visticamāk, piesliešoties akadēmiskajai jomai - viņa jau ir iesaistīta ES projektos, joprojām esot pasniedzēja Latvijas Universitātē. Arī Dācei jau esot idejas, ko darīt nākotnē.

Ja situācija nākotnē Tiesībsarga birojā mainītos, Dupate varētu apsvērt domu par atgriešanos. "Nekad nesaki nekad. Tad, kad es redzēšu, ka ir jēga strādāt, tad arī domāsim."

Jau vēstīts, ka Tiesībsarga biroja darbinieku arodbiedrība jūlija sākumā bija nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram, Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājai Ingrīdai Circenei, kurā pauž uzskatu, ka Apsītim būtu jāatkāpjas no amata.

Tiesībsargs šos pārmetumus noraida un pagaidām atkāpties neplāno. Turklāt viņš patlaban ir atvaļinājumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas