Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Tiesībsargs: diviem pieaugušajiem un diviem bērniem paredzētās biļetes neveicina piekļuvi kultūras pasākumiem

Tiesībsargs uzskata, ka klasiski pieņemtā biļete, kas paredzēta diviem pieaugušajiem un diviem bērniem, būtu jāpārskata, jo ikvienai daudzbērnu ģimenes atvasei ir tiesības iesaistīties izklaides pasākumos.

Tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos Ruta Siliņa pavēstīja, ka ģimenēs, kurās aug trīs vai vairāk bērni, tikai divi bērni saņem ģimenes biļetes sniegtās priekšrocības, pārējiem šāda iespēja ir liegta.

Ģimenes biļete jeb biļete diviem pieaugušajiem un diviem bērniem ir atbalsts ģimenēm, tomēr tas neveicina daudzbērnu ģimeņu piekļuvi kultūras un atpūtas pasākumiem.

Lai arī ir apsveicama uzņēmēju un iestāžu aktivitāte piedāvāt ģimenes biļetes, tomēr klasiski pieņemtais ģimenes biļetes modelis – divi pieaugušie un divi bērni – būtu jāpārskata, jo ikvienam daudzbērnu ģimenē dzīvojošam bērnam ir tiesības iesaistīties savam vecumam un brieduma pakāpei atbilstošos izklaides pasākumos.

Piemēram, ģimenēm, kurās aug trīs vai vairāk bērni, katrai bērna biļetei varētu piemērot atlaidi.

"Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030.gadam norādīts, ka 2030. gadā Latvijā būs sabiedrība, kas ir draudzīga pret ikvienu, īpaši labvēlīga pret bērniem un vecākiem cilvēkiem un ģimene un bērni joprojām būs viena no centrālajām vērtībām Latvijā. Lai īstenotu Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā izvirzīto, praktiski soļi ir jāsper jau tagad," norāda tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs atgādina, ka ANO Konvencijā par bērna tiesībām ir aktualizēti jautājumi, vai bērniem ir vienlīdzīga pieeja izklaides pakalpojumiem un vai izklaides pasākumiem paredzētie resursi ir taisnīgi sadalīti starp bērniem un pieaugušajiem.

Konvencija arī noteic, ka valstij jāatbalsta vecāki un jāstimulē bērna tiesības uz vispusīgu līdzdalību kultūras dzīvē, un jāgādā par vienādu iespēju radīšanu kultūras un radošajai darbībai, brīvā laika pavadīšanai un atpūtai.

Līdz ar to, pēc tiesībsarga domām, ģimenes biļešu modelis būtu jāpapildina, un valsts un pašvaldības iestādēm, kuras ģimenēm ar bērniem sniedz ar kultūru, jaunradi, brīvā laika pavadīšanu vai atpūtu saistītus pakalpojumus, būtu jākļūst par pozitīva parauga radītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas