Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tiesu administrācija jau taupības laikā prēmijās izmaksā pusmiljonu

Jau taupības režīma laikā, kad toreizējais premjers Ivars Godmanis bija izdevis rīkojumu ierobežot prēmiju izmaksu valsts sektorā strādājošajiem, Tiesu administrācija prēmijās zemesgrāmatu un tiesu tiesnešiem izmaksājusi vairāk nekā pusmiljonu latu.

Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumā norādīts, ka ar Tiesu administrācijas direktora 7.novembra rīkojumiem 2129 tiesu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešiem un darbiniekiem piešķirtas prēmijas 513 421 latu apmērā.

Aģentūras BNS aprēķini liecina, ka līdz ar to vidēji vienam darbiniekam samaksāta apmēram 240 latu prēmija.

Turklāt rīkojums par prēmijām parakstīts četras dienas pēc tam, kad Tiesu administrācija no Tieslietu ministrijas ir saņēmusi norādījumus atbilstoši premjera rīkojumam no 1.novembra pārtraukt prēmiju izmaksu ierēdņiem, darbiniekiem un amatpersonām līdz īpašam Ministru kabineta lēmumam par prēmiju izmaksu ministrijās un padotības iestādēs.

Ministru kabinets tikai nākamajā dienā pēc šāda Tiesu administrācijas vadības lēmuma Ministru kabineta slēgtajā sēdes daļā nolēma atļaut ministriem lemt par prēmiju izmaksu ministrijās un citās padotībā esošajās valsts pārvaldes iestādēs, pamatojoties uz ierēdņa, darbinieka un amatpersonas sasniegtajiem darba rezultātiem un uzdevumu kvalitatīvu izpildi iestādes mērķu sasniegšanā. Lemjot par prēmiju piešķiršanu un to apmēriem, iestādes vadītājam jāievēro taupības un samērīguma princips.

Kopumā pērn atalgojumam Tiesu administrācijā tērēti 17,25 miljoni latu, kas ir 54,3% no visiem izdevumiem. Revīzijā konstatēts, ka Tiesu administrācijas darbiniekiem atvaļinājuma pabalstos 2008.gadā piešķīra 494 466 latus, bet pabalstiem bērnu piedzimšanas gadījumā iztērēti 13 550 lati.

Taču VK norāda, ka tiesības darbiniekiem saņemt ikgadējos atvaļinājuma pabalstus nav noteiktas ne iekšējos, ne ārējos normatīvajos aktos un izmaksāt tos nebija pamata. Līdz ar to tiesu administrācija nelietderīgi iztērējusi 494 466 latus. Tāda pati situācija ir ar 13 550 latiem, kas iztērēti bērnu piedzimšanas pabalstiem.

Tiesu administrācijas sabiedrisko attiecību speciālists Gatis Tauriņš aģentūrai BNS apstiprināja, ka 2008.gada novembrī prēmijas saņēmuši 476 tiesu un zemesgrāmatu nodaļu tiesneši un 1601 tiesu un zemesgrāmatu nodaļu darbinieks. Vidējais prēmijas apmērs tiesnešiem bijis 500 latu, savukārt darbiniekiem vidējā prēmija bijusi 150 latu. Individuāli izvērtējot katra tiesneša un tiesu darbinieka darba kvalitāti, prēmijas lielumu noteicis konkrētās tiesas priekšsēdētājs vai zemesgrāmatu nodaļas priekšnieks.

Viņš paskaidroja, ka toreizējā Ministru prezidenta Ivara Godmaņa izdotā rezolūcija par liegumu izmaksāt prēmijas valsts iestādēs strādājošajiem ierēdņiem, darbiniekiem un amatpersonām nav attiecināma uz tiesnešiem un tiesu darbiniekiem. Šīs prēmijas ir izmaksātas saskaņā ar likumu "Par tiesu varu" un valdības izdotajiem noteikumiem Nr. 960 "Prokuratūras un tiesu darbinieku darba samaksas noteikumi", kā arī TA "Prēmiju piešķiršanas kārtību tiesnešiem" un "Prēmiju piešķiršanas kārtību tiesu un zemesgrāmatu nodaļu darbiniekiem". Tiesu administrācijas darbiniekiem pēc valdības vadītāja izdotās rezolūcijas prēmijas nav izmaksātas.

Pērn oktobrī Godmanis izdeva rīkojumu 2008.gada atlikušajos mēnešos neizmaksāt prēmijas valsts pārvaldes iestādēs bez īpašas valdības ziņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas