Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Tirgotāji mierina, ka inficēto Spānijas gurķu Latvijā nav

Latvijas dārzeņu tirgotāji un Pārtikas veterinārais dienests mierina, ka inficētie gurķi no Spānijas vietējo veikalu plauktos un tirgū nav sastopami. Tāpat viņi izslēdz iespēju, ka no Polijas ievestie varētu būt ar Spānijas izcelsmi - nav izdevīgi tik tālu vest. Rimi Latvia sabiedrisko attiecību speciāliste Dana Felkere-Bērziņa portālu Diena.

lv informēja, ka Rimi veikalos tirgo tikai Latvijā audzētos svaigos gurķus. Tos piegādā audzētājs _Baltijas dārzeņ_i, kura produkcija plašāk pazīstama ar tautā iegājušos nosaukumu _Mārupes gurķi_. _Maxima_ dārzeņu tirdzniecības daļa pārstāvis Vitālijs Sorokins informēja, ka _Maxima _netirgo Spānijas gurķus.

"Tāpat no Polijas ievestie gurķi nevarētu būt ar Spānijas izcelsmi, jo tādējādi dārzeņa cena būtu ļoti augsta loģistikas izmaksu dēļ. Vest gurķus no Spānijas, tur nav biznesa, ņemot vērā pašreizējo gurķu cenu," tā V. Sorokins.

Centrāltirgus (CT) Tirdzniecības departamenta direktors Vitālijs Litvins informēja, ka CT tirdzniecībai ievesto gurķu izcelsmi pārbauda Veterinārā laboratorija.

"No Spānijas vai Vācijas gurķi nav ievesti, bet gan tikai no Latvijas, Lietuvas un Polijas. Aboslūtais vairākums ir Latvijas gurķi.Vest gurķus no Spānijas uz Poliju un pēc tam no turienes uz Latviju viennozīmīgi nav izdevīgi, jo sākusies sezona un arī Polijā ir lauksaimniecība. Dārzeņu pārvadāšanai nepieciešami refrižeratori, kas izmaksā ļoti dārgi, aptuveni 5 tūkstošus eiro uz kravu," tā V. Litvins.

Vienlaicīgi viņš atzīst, ka PVD izpratnē par produkta izcelsmes vietu uzskatāma ražošanas vieta, kas var būt arī gluži vienkārši safasēšana plastikāta plēvē. Laboratorijas vadītāja Marija Piščekova neatcerējās, kad pēdējo reizi Latvijā ievesti gurķi no Spānijas.

Latvijā saindētie gurķi no Spānijas, kuru dēļ Vācijā pēdējā mēneša laikā inficējušies 214 iedzīvotāji, nav ievesti, LNT ziņu raidījumam apliecināja Pārtikas un Veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Tatjana Marčenko, ziņo BNS.

Lai arī Latvijā tiek ievesti gurķi no Spānijas, PVD pārstāve apliecināja, ka satraukumam nav pamata - pagaidām Latvija nav saņēmusi ziņas, ka gurķi no saindētās kravas būtu ievesti arī mūsu valstī.

Hamburgas Vides instituta veiktās analīzes liecina, ka bīstamās zarnu infekcijas - hemolītiski urēmiskā sindroma (HUS), ar kuru Vācijā pēdējā mēneša laikā inficējušies 214 iedzīvotāji, no kuriem 23 miruši, - izraisītājs, zarnu nūjiņa Escherichia coli atrasta četros gurķos, no kuriem trīs importēti no Spānijas.

Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) jau brīdināja par HUS uzliesmojumu Vācijā un aicināja ievērot profilakses pasākumus. Latvijā līdz ceturtdienai neviens šāds saslimšanas gadījums nav reģistrēts.

Galvenās slimības pazīmes ir caureja (bieži ar asiņu piejaukumu) un krampjveida sāpes vēderā, var būt arī vemšana un paaugstināta temperatūra. Slimības laikā var rasties komplikācijas - hemolītiski urēmiskais sindroms (HUS). HUS simptomi ir hemolītiskā anēmija, akūta nieru mazspēja (urēmija) un zems trombocītu skaits (trombocitopēnija).

Slimību izraisošie zarnu nūjiņas celmi ilgstoši saglabā dzīvotspēju apkārtējā vidē. Infekcijas izraisītājs izdalās no cilvēka organisma ar fekālijām. Slimnieks vai baktēriju nēsātājs, neievērojot personīgo higiēnu, ar infekcijas slimības izraisītājiem piesārņo ūdeni, pārtiku, apkārtējās vides priekšmetus, paskaidroja LIC.

Nozīmīgākais infekcijas avots ir liellopi, arī slims cilvēks. Cilvēks var inficēties, lietojot uzturā inficētu pārtiku (neadekvāti apstrādātu liellopu gaļu, nevārītu pienu, augļus vai dārzeņus). Iespējama arī infekcijas pārnešana tieši no cilvēka uz cilvēku (ģimenēs, bērnu aprūpes centros). Reģistrēti arī ar ūdeni saistīti infekcijas uzliesmojumi. Inficēšanās var notikt pēc ļoti neliela baktēriju daudzuma nokļūšanas organismā.

Infekcija izplatīta Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Eiropā, Dienvidāfrikā, Japānā, Austrālijā.

Lai izvairītos no iespējamas inficēšanās ar akūtām zarnu infekcijām, ieskaitot E.coli izraisītās slimības, jālieto droši pārtikas produkti, dzērieni un dzeramais ūdens, rūpīgi jāmazgā augļi un dārzeņi, nedrīkst peldēties ūdenskrātuvēs, kas nav šim mērķim paredzētas vai, ja ir šaubas par ūdens kvalitāti, jāievēro personīgā higiēna un bieži jāmazgā rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdienu gatavošanas, bērnu autiņu maiņas, pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība. Cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu.

Ja tiek novērotas infekcijas pazīmes - krampjveida sāpes vēderā, asiņaina caureja, nespēja urinēt -, nekavējoties jāsazinās ar ārstu.

Tūristiem, kuri nesen bijuši Vācijā, it īpaši Vācijas ziemeļos, būtu jāpievērš uzmanība veselības stāvoklim un simptomu parādīšanās gadījumā nekavējoties jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības, un jāinformē ārsts par notikušo ceļojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas