Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tirgus spiež biežāk mainīt profesiju

Ilgs darbs vienā darba vietā jau tagad ir pagātne, bet 2030.gadā pat profesijas maiņa būs norma, secināts pētījumā, kurā analizēta Latvijas demogrāfiskā ietekme uz iedzīvotāju sociālo dzīvi un ekonomiku.

Latvijā pašlaik dzīvo 2.3 miljoni iedzīvotāju, kuru vidējais vecums ir 40 gadu. Uz simts strādājošiem ir 44 nestrādājoši. Savukārt 2030. gadā Latvijā dzīvos 1.9 miljons iedzīvotāju ar vidējo vecumu 44 gadi. Uz 100 strādājošajiem būs 57 nestrādājošie.

Tā, kā eiropiešu veselības stāvoklis ir salīdzinoši labs, pētnieki prognozē, ka, visticamāk, tiks palielināts pensionēšanās vecums. Tā kā būs jāstrādā ilgāk, būs vajadzība papildināt zināšanas, tādēļ ir nepieciešams domāt par par otrajām un pat trešajām pilna laika studijām augstskolā. Autori pieļauj, ka tādējādi pirmās augstskolas studiju laiks varētu samazināties, kādēļ būtiski mainīsies arī mācību raksturs un jaunieši darba gaitas uzsāks agrāk. Galvenās būs iemaņas, nevis zināšanas, kas ātri noveco un zaudē savu vērtību.

Autori arī uzskata, ka augstskolas izglītība, noteikta profesija un ilgs darbs vienā jomā jau tagad ir pagātne. Profesiju maiņa, iespēja sākt daudz ko no jauna, mēģināt vēlreiz un atkārtoti 2030. gadā būs norma, secināts pētījumā.

Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas uzdevums ir iezīmēt valsts attīstības vadlīnijas laika periodam līdz 2030.gadam, viens no pētniekiem ir sociālantropogs Roberts Ķīlis.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas