Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Uz Latvijas Bankas padomi virza ar Lemberga interesēm saistītu cilvēku

Zvērināts advokāts un Latvijas Bankas konsultantu juridiskajos jautājumos Pēteris Putniņš, kuru LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs virza Saeimā apstiprināšanai LB padomē, saistīts ar smagos noziegumos apsūdzēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, vēsta žurnāls Lietišķā Diena/Dienas bizness. Viņš savulaik darbojies Latvijas Kuģniecības padomē un ticis pieskaitīts A. Lembergam lojālo cilvēku lokam.

Atšķirībā no Tautas partijas līdera Andra Šķēles, kurš asi kritizējis LB monetāro politiku un rosinājis diskutēt par lata devalvāciju, A. Lembergs aktīvu interesi par centrālās bankas darbību līdz šim nav izrādījis. 

I. Rimšēvičs ceturtdien LD/DB noliedza, ka kandidātu izraudzīšanas gaitā viņš būtu tieši vai netieši uzrunāts, iesakot to vai citu pretendentu. «Līdzšinējā praksē nekad nekas tāds nav noticis un arī šī reize nebija izņēmums. Nekādi ieteikumi, nekādi komentāri līdz šim nav saņemti,» uzsvēra LB prezidents. P. Putniņš neesot bijis vienīgais pretendents, I. Rimšēvičs izskatījis veselu virkni kandidātu un visi viņi esot bijuši no LB speciālistu vidus. Tas, kādēļ priekšroka dota tieši P. Putniņam, tiek skaidrots ar viņa jurista kvalifikāciju.

I. Rimšēvičs darbam padomē virza arī trīs līdzšinējos padomes locekļus – Leonīdu Grisenko, Arvilu Sautiņu un Aivaru Skopiņu. LB padome kā centrālās bankas augstākā lēmējinstitūcija saskaņā ar likumu nosaka vispārējo naudas politiku, piemēram, lemj par refinansēšanas likmēm un var pieņemt arī lēmumus, kas saistīti ar nacionālās valūtas – lata – kursa izmaiņām. Tādēļ nav izslēgts, ka Saeimas Budžeta un finanšu komisijā, kura lems par šo kandidātu virzīšanu balsojumam Saeimā, var izcelties debates par LB līdzšinējo monetāro politiku. Lai gan pagaidām zemūdens akmeņi nav parādījušies, parlamenta kuluāros valda piesardzība un četru izvirzīto kandidātu gluda ievēlēšana vēl netiek solīta.  

Savulaik P. Putniņš darbojies arī a/s Ventbunkers padomē. Par LK padomes locekli P. Putniņš kļuva 2005. gada februārī, kad arī LK akcionāru pilnsapulce padomē ievēlēja veselu virkni Ventspils mēram Aivaram Lembergam lojālas personas. Vēl iepriekš, 2004. gada novembrī, P. Putniņam tika izsniegta pilnvara pārstāvēt Nīderlandē reģistrēto firmu Yelverton Investments. Tā savukārt, kā liecina laikraksta Diena iepriekš pētītais, iespējams, ir A. Lemberga ģimenei piederoša kompānija. P. Putniņa dzīvesbiedre Vidaga Putniņa jau gadiem ilgi darbojusies dažādu ar Ventspils tranzītbiznesu saistītu uzņēmumu padomēs, kur pārstāvējusi ar A. Lembergu saistītas intereses. Ar P. Putniņu LD/DB neizdevās sazināties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas