Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Uzņēmēju slepkavības tiek saistītas ar PVN izkrāpēju

Nogalināto uzņēmēju Gata Aišpura un Aigara Lūša gaļas pārstrādes uzņēmumi savulaik palikuši parādā kādai firmai, kura tiem piegādājusi gaļu. Šī firma — Grupa Media — vienlaikus pieķerta aizdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un naudas atmazgāšanu, un šī gada jūnijā viena no tās amatpersonām notiesāta.

Tiesā atklājies, ka abi uzņēmēji bija vienīgie, kuri laikā, kad tika arestēti firmas konti, pildīja Valsts ieņēmuma dienesta (VID) norādes un parādā palikušo naudu pārskaitīja nevis firmas pārstāvjiem, bet gan VID, tādā veidā dodot iespēju valstij atgūt naudu. Versiju, ka tas varētu būt pasūtījuma slepkavību iemesls, izteicis Baltic Screen, vēsta LETA.

Diena jau rakstījusi, ka pērn septembrī Jēkabpilī tika nošauts vietējais uzņēmējs G.Aišpurs, bet šī gada janvārī — A.Lūsis. Abiem bija vairāki biznesi, tajā skaitā gaļas pārstrādes uzņēmumi. Policija abos gadījumos saskatīja pasūtījuma slepkavības pazīmes, pieļaujot, ka tās saistītas ar uzņēmēju biznesu. Kā vēsta Baltic Screen, abi uzņēmēji sadarbojušies ar firmu Grupa Media, kas 2006.gadā nonāca finanšu policijas redzeslokā, aizdomās par PVN izkrāpšanu un naudas atmazgāšanu, neilgi pēc tam firmas kontiem uzlikti aresti, arī naudai, kas atradusies pie sadarbības partneriem. G.Aišpura uzņēmums Niko bija parādā 61 tūkstoti eiro, savukārt A.Lūša Jelgavas gaļas kombināts — 195 tūkstošus latu. Atsaucoties uz avotiem tiesībsargājošās iestādēs, Baltic Screen norāda, ka firmas pārstāvji "ļoti uzstājīgi" pieprasījuši darījuma partneriem norēķināties, taču viņi klausījuši VID un naudu iemaksājuši VID depozītkontā. Prokuros Āris Bočs Baltic screen bija atzinis, ka summas nav iespaidīgas, taču norādījis: "Grupa Media lieta izdalīta no lielākas lietas, tā ir tā īstā, tur ir tie īstie puiši."

Saistībā ar "īstajiem puišiem", kuri netiek nosaukti, prokurors nosauc televīzijas sižetu par uzņēmēja Kristapa Klišāna pazušanu: "Klišāns bija tas, kurš taisa papīrus. Bet bija par viņu augstāki zēni, kurus mēs nezinām. Klišāns, iespējams, būtu visu izstāstījis, tāpēc arī viņa nav pie manis. Summas tur ir palielas, tāpēc zēni ir gatavi izsaukt puišus ar ieročiem. Nekas patīkams." Prokurors pieļāvis, ka saistībā ar Grupa Media darbību, iespējams, nogalināti vēl kādi cilvēki. Grupa Media īpašnieki slēpjas aiz Panamā reģistrēta ofšora Goldbeam Trading, — uz pieciem gadiem nosacīti un 8000 latu naudas sodu tika notiesāts firmas valdes loceklis.

Šī visa informācija ir arī tiesībsargājošo iestāžu rīcībā, kas izmeklē abas slepkavības lietas. Rīgas kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis pirms kāda laika bija atzinis, ka izmeklēšana būs rezultatīva, neiedziļinoties detaļās. "Es ticu, ka slepkavības lietas virzās uz priekšu, ka nav bezcerīgi," izteicās prokurors Ā.Bočs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas