Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vai iespēja nosargāt vērtības nav palaista garām?

Svētdien, kad Saeimas sēdes darba kārtībā varētu iekļaut lēmuma projektu par KNAB vadītāja Alekseja Loskutova atbrīvošanu no amata, par ko valdošās partijas plānojot izšķirties tikai svētdienas rītā, sabiedrībā pazīstami cilvēki aicina ļaudis pulcēties piketā pie parlamenta ēkas. Tā mērķis ir nepieļaut KNAB kā nozīmīgas korupcijas apkarošanas iestādes vājināšanu. Paziņojumā pausts aicinājums ar ziediem apliecināt pateicību, jo KNAB A.Loskutova vadībā "ir kļuvusi par institūciju, kas pierādīja, ka korupcija Latvijā tiek apkarota mūsu interesēs".

Janīna Kursīte, literatūrzinātniece


Es neesmu ne par Loskutovu, ne pret Loskutovu. Parakstīju aicinājumu, jo esmu par KNAB kā vienu no demokrātijas nodrošināšanas instrumentiem. Man ir bailes par to, redzot, kā vienu segmentu izrauj no kopējā konteksta. Vajadzētu vērtēt gan KNAB darba mīnusus, kas varētu būt objektīvi izdarīts, gan plusus, kas nav noticis. Nav izvērtēta KNAB loma mūsdienu Latvijā. Man ir iekšējas bailes, ka, noņemot Loskutovu, ieliks mierīgāku cilvēku un korupcija valstī nemazināsies. Ir jāskatās lietas sistēmā. Loskutovs kā iestādes vadītājs ir atbildīgs par KNAB, bet tad vajadzētu runāt arī par citām jomām. Piemēram, kāda ir satiksmes ministra atbildība par situāciju Latvijas pastā, kur man jāstāv stundu rindā, lai saņemtu vienu paciņu. Iešana pie parlamenta ir kā atbildes reakcijas uzturēšana starp tautu un politiķiem.

Andris Gobiņš, Eiropas kustības Latvijā prezidents


Manuprāt, Aleksejam Loskutovam ir lieli nopelni, jo korupcijas apkarošanā valstī ir panākti būtiski uzlabojumi. Vēršanās pret KNAB ir vērtējama kā apdraudējums šai demokrātijas vērtību sistēmai — tiesiskai valstij. Tikai ar savu klātbūtni mēs varam cīnīties ar spēkiem, kas ir pret šīm vērtībām, bet kuriem ir milzīga nauda un kas izmanto prātam neaptveramas metodes visdažādākajos līmeņos, lai kaitētu demokrātijas attīstībai Latvijā. Ja mēs paši kā sabiedrība nesauksim valdošos pie atbildības, mēs šīs vērtības nenosargāsim. Tautai pieder vara un, kad ir grūti laiki, tad tai tā ir jāīsteno. Tie grūtie laiki šobrīd ir. To nevar izdarīt ne viens, ne divi vai trīs cilvēki, bet tikai ar plašu sabiedrības līdzdalību. Ir jāprasa kvalitatīvs darbs no mūsu valdošajiem, lai gan lielu ilūziju par to man nav. Šī Saeima ir bankrotējusi.

Jānis Ikstens, LU asociētais profesors


Piedalīšanās vai nepiedalīšanās piketā pie Saeimas ir atkarīga no tā, cik lielā mērā cilvēks tic simboliem un to nozīmei politikā. Šī rīcība ir simboliska un diez vai var kaut ko ietekmēt. Ja koalīcijā ir stingra vienošanās, ka Loskutovs ir jānoņem, neba jau deputāti sāks baidīties no tautas dusmām. Šis ir tikai viens no jautājumiem. Neesmu parakstījis aicinājumu, jo uzskatu to par simbolisku rīcību. To, ko domāju par KNAB darbību un Loskutovu, esmu dažādos forumos paudis. Man nav tādas sajūtas, ka ir jāiet mītiņot. Iespēja nosargāt vērtības ir palaista garām. Pēdējā reize, kad to varēja izdarīt, bija pirms pusotra gada, kad vajadzēja stāvēt pie Augstākās tiesas Senāta, kad tajā tika izskatīta lieta par Saeimas vēlēšanu rezultātu likumību. To es arī norādīju pagājušajā rudenī, kad mans paraksts kļūdaini bija pievienots līdzīga satura aicinājumam.

Aigars Freimanis, Latvijas faktu direktors


Nevēlos izteikties par šo jautājumu, jo tas ir pārsālīts ar politiku gan no vienas, gan no otras puses — gan no tiem, kuri grib noņemt Loskutovu, gan no tiem, kuri cīnās par viņa atstāšanu. Cīņa ar korupciju šajā situācijā paliek par situācijas ķīlnieku. Tas ir politiski angažēts process, kur tiesiskais pamats ir noslīcis politisko mērķu un interešu sadursmē. Neesmu jurists un nevaru izvērtēt tiesisko pamatu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas