Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Vaidere: Viss atkarīgs no Bērziņa, vai viņa darbība būs gods vai kauns Latvijai

Jaunievēlētajam Valsts prezidentam Andrim Bērziņam (ZZS) pirmie darba mēneši prezidenta amatā būs jāpavada sūrā darbā, īpaši iepazīstoties ar nepieciešamo informāciju ārlietu jomā, sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (Vienotība).

Viņa piebilda, ka darbs paies, konsultējoties ar speciālistiem Ārlietu ministrijā un Ministru kabinetā.

I.Vaiderei ir grūti prognozēt, kā A.Bērziņš darbosies ārpolitikā. "Kā bankas vadītājs viņš ir atzīstams kā kompetents cilvēks, bet, cik ļoti precīzi viņš spēj noformulēt Latvijas intereses ārpusē, ir sarežģīts jautājums. Domāju, ka daudz kas būs atkarīgs no tā, kādus padomniekus Bērziņš izvēlēsies," norādīja EP deputāte.

Spriežot pēc pirmajām intervijām pēc viņa ievēlēšanas amatā, jaunievēlētajam prezidentam būs "loti, ļoti daudz" jāstrādā. Šajā brīdī prezidentam ir svarīgāk formulēt savu viedokli vairākos jautājumos, nekā būt ar tautsaimnieka prasmēm, jo tās nav primāras prezidenta darbā. Ekonomists ir vajadzīgs valdības vadītāja darbā, bet prezidents darbojas ārpolitikas laukā un reprezentē valstī, skaidroja EP deputāte.

"Viss ir atkarīgs no Bērziņa, vai viņa darbība būs gods vai kauns Latvijai. Katrs Latvija pilsonis ir ieinteresēts, lai prezidents, kurš viņu pārstāv starptautiski, darītu godu mūsu valstij. No šāda viedokļa es vēlu jaunievēlētajam prezidentam vislabāko," uzsvēra I.Vaidere.

Jautāta, vai A.Bērziņš spēs samazināt plaisu, kas valda starp tautu un varu, viņa izteica šaubas. Tam par iemeslu ir cilvēku rūgtums, kas radās, neievēlot sabiedrībā atbalstīto pašreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru.

I.Vaidere arī kritiski novērtēja prezidenta ievēlēšanas procesu, jo tas apvienoja tos pašus politiskos spēkus, kuri Saeimā balsoja "pret tiesiskumu". Viņa paskaidroja, ka runa ir par Saskaņas centru, apvienību Par labu Latviju un Zaļo un zemnieku savienību, kuru deputāti balsoja pret atļaujas izsniegšanu, lai veiktu kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā.

Kā ziņots, Saeima 26.maijā neatbalstīja atļaujas došanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu A.Šlesera dzīvesvietā. Kā vienu no iemesliem minot šī balsojuma iznākumu, pašreizējais Valsts prezidents V.Zatlers 28.maijā paziņoja par parlamenta atlaišanu.

Jau ziņots, ka 2.jūnijā otrajā Valsts prezidenta vēlēšanu kārtā Saeima par Valsts prezidentu ievēlēja A.Bērziņu.

Par A.Bērziņa ievēlēšanu prezidenta amatā aizklātās vēlēšanās nobalsoja 53 deputāti, bet pret bija 44 balsis. Par otru augstā amata kandidātu - V.Zatleru - nobalsoja 41 tautas kalps, bet pret - 56 deputāti.

Kopā vēlēšanās piedalījās 99 parlamentārieši, derīgu vēlēšanu zīmi nodeva 97 deputāti.

Pašreizējā prezidenta V.Zatlera pilnvaras beigsies šā gada 7.jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas