Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Valdības komiteja atbalsta NBS rezervju sistēmas koncepciju

Valdības komiteja pirmdien atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezervju sistēmas izveides koncepciju.

Koncepcijas nolūks ir noteikt pamatprincipus NBS rezervju sistēmas izveidei, ņemot vērā atteikšanos no obligātā militārā dienesta un regulāro NBS komplektēšanu tikai ar profesionālā dienesta karavīriem.

Tajā piedāvāti arī jauni terminu skaidrojumi, kas saistīti ar NBS personāla rezerves jautājumiem.

Koncepcija izstrādāta, pamatojoties uz to, ka, atbilstoši nereaģējot uz rezervē iekļaujamo Latvijas pilsoņu loka sašaurināšanos pēc Obligātā militārā dienesta likuma atcelšanas, nebūs iespējams nodrošināt NBS kaujas un mobilizācijas gatavību. Mobilizācijas izsludināšanas gadījumā NBS netiks papildināti ar personāla resursiem NBS mobilizācijas plānā noteiktā apjomā.

Likvidējot Militārā dienesta iesaukšanas centru (MDIC), valstī vairs nebūs iestādes, kura atbild par rezerves karavīru un rezervistu uzskaiti, rezerves karavīru un rezervistu iesaukšanu aktīvajā dienestā mobilizācijas izsludināšanas gadījumā.

Ministri atbalstīja pirmo koncepcijā piedāvāto risinājuma variantu, kas paredz, ka, nodrošinot NBS vienību kaujas un mobilizācijas gatavību, aktīvajam dienestam derīgie Latvijas pilsoņi jāiedala rezerves karavīros un rezervistos. Tas arī paredz, ka pašreizējie MDIC uzdevumi pamatā deleģējami Zemessardzei, kā arī Aizsardzības ministrijai, NBS Rekrutēšanas un atlases centram, NBS Nodrošinājuma pavēlniecības Militārās medicīnas centram un NBS Mācību vadības pavēlniecībai.

Varianta galvenā priekšrocība ir tā, ka NBS rezerves sistēmas veidošanā un uzturēšanā iespējams izmantot esošās Zemessardzes reģionālās struktūras.

Izdevumus plānots segt, pārdalot Aizsardzības ministrijas budžetu. Likvidējot MDIC, līdzekļus novirzīs Zemessardzei un/vai citām rezervistu/rezerves karavīru uzskaitē un sistēmas uzturēšanā iesaistītajām institūcijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas