Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Valodas centrs: tiesas lēmums Otto lietā ir absurds

Augstākās tiesas (AT) lēmums jautājumā par Otto vārda lietošanu ir absurds, jo pareizrakstības jautājumi nav tās kompetencē, ir pārliecināts Valsts valodas centra (VVC) direktors Māris Baltiņš.Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments 17. novembrī pieņēma lēmumu šī gada janvārī dzimušo bērnu reģistrēt ar vārdu Otto, lai gan Valsts valodas likums un Ministru kabineta noteikumi paredz lietot personvārdu ar vienu - Oto.

VVC direktors apgalvo, ka pārprasta jēdziena “likums” nozīme: “Grūti būtu iedomāties, ka tiesa var uzlikt kādam par pienākumu lietot vārdu "mežs" sieviešu dzimtē vai atzīt par pareizu vārda "labs" rakstību ar p, jo tā to izrunā.”  Baltiņš uzsver, ka tiesa nav ņēmusi vērā vairāku instanču spiedumus, kuros jau iepriekš atzīts, ka personvārdu veidošanā jāievēro latviešu valodas pareizrakstības normas. Valsts valodas centra direktors uzsver, ka “liekot Dzimtsarakstu nodaļai reģistrēt personu ar vārdu Otto, tiesa prasa pārkāpt Valsts valodas likumu un minētos Ministru kabineta noteikumus, par ko savukārt cita tiesa varētu piemērot sodu”.Dzimtsarakstu nodaļu darbinieki, kuri jau iepriekš reģistrējuši vairākus Otto (ar diviem t), ir pārkāpuši likumu, tomēr netiek sodīti. Baltiņš ir sašutis, ka tie, kuri ievērojuši noteikumus, vēlāk saņem nepelnītu sodu. “Šis laikam ir unikāls gadījums tiesu vēsturē, kad ar tiesas spriedumu tiek sodīts tas, kurš ievēro tiesību aktos noteiktās normas,” min valodas speciālists.

Jau ziņots, ka AT Senāts pēc būtības atļāva vecākiem reģistrēt sava dēla vārdu Otto, un valstij arī būs jāatlīdzina 500 latu liela morālā kaitējuma kompensācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas