Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Valodnieki neprognozē latviešu valodas "iekonservēšanos" emigrējušo latviešu vidū

Latviešu valodas aģentūras (LVA) speciālisti neuzskata, ka pēdējo gadu laikā uz ārzemēm emigrējušie latvieši varētu piedzīvot līdzīgu valodas "iekonservēšanos" kā trimdas latviešu sabiedrībā, kura joprojām lieto valodas formas un vārdus, kas raksturīgi pirmskara Latvijā lietotajai valodai.

Kā skaidroja LVA direktors Jānis Valdmanis, valodas saglabāšana tās iepriekšējās formās bija viens no kara gados emigrējušo latviešu mērķiem, jo pēckara gados visai plaši bija izplatīts uzskats par to, ka dzimtā valoda tikusi "sabojāta". Šo cilvēku attieksmi pret valodu būtiski iespaidojusi arī apziņa, ka emigrācija notikusi piespiedu kārtā.

Savukārt pēdējo gadu emigrācija notikusi lielākā vai mazākā mērā labprātīgi, līdz ar to katram aizbraukušajam pret valodu ir atšķirīga attieksme. Jau ziņots, ka aģentūra secinājusi, ka salīdzinoši lielai daļai uz Īriju aizbraukušo latviešu vēlmi runāt dzimtajā valodā samazinājuši vairāki psiholoģiskie faktori, kā aizvainojums par nepieciešamību pamest Latviju, negatīvā attieksme pret valsti, vēlme ātrāk iedzīvoties un integrēties vietējā sabiedrībā.

Vienlaikus aģentūras projektu vadītāja Inese Vasiļjeva-Muhka uzsver, ka lielā mērā valodas "iekonservēšanās" risku mazina mūsdienu plašsaziņas līdzekļi, kas daudz pieejamāku padarījuši informāciju latviešu valodā.

Kā ziņots, LVA darba grupa tikko pabeigusi darbu pie projekta, kurā pētīts latviešu valodas lietojums tautiešu diasporās ārvalstīs, secinot, ka daudzviet pastāv problēmas ar nacionālās identitātes un pirmkārt valodas saglabāšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas