Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vēlās vakariņas pie Veldres notiek īsi pēc tam, kad TP valdībā neļāva nomainīt JS komandieri

Dienu pēc Tautas partijas (TP) valdībā sarīkotā apvērsuma, "noraujot" Jūras spēku (JS) komandiera nomaiņu brāķa kuģu iepirkuma dēļ, vairākas vadošas bruņoto spēku esošās un bijušās amatpersonas ieradās vakariņās pie bijušā TP aizsardzības ministra Vineta Veldres Salacgrīvā, liecina Dienas novērotais. Vismaz divi no viņiem ieradās ar dienesta automašīnām. Viens no viesiem — Militārās policijas (MP) vadītājs — ir saistīts arī ar kuģu lietas izmeklēšanu, jo šai iestādei Ģenerālprokuratūra pārsūtījusi izvērtēšanai Aizsardzības ministrijas (AM) veiktās dienesta izmeklēšanas rezultātus.

Atbrauc bijušie un esošie

Bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Gaidis Zeibots izskatās apmaldījies. Ir trešdienas vakars, 19.augusts. Piebremzējis pie Salacgrīvas krodziņa, viņš īsi runā pa mobilo telefonu un atsāk braukt. Pēc pāris minūtēm G.Zeibots piestāj pie privātmājas vārtiņiem, kur viņu sagaida mājastēvs V.Veldre. Mājā viņus jau gaida NBS komandieris Juris Maklakovs, AM izpildsekretārs Raimonds Graube un MP šefs Andris Kalniņš. Ar nelielu nokavēšanos piebrauc arī zemessardzes komandieris Juris Zeibārts. Pēc brīža visi stiklotā verandā bauda vakariņas.

"Ēdām lasi, dzērām tēju," nākamajā dienā vakariņu organizētājs skaidroja Dienai. Pēc V.Veldres teiktā, tikšanās iemesls darba nedēļas vidū bijis viņa neesošās vārdadienas svinības. Aptaujājot vakariņu dalībniekus, Diena secināja, ka ne visi bija to sapratuši. Par sakritību uzrunātie arī nosauca faktu, ka tikšanās notika nākamajā dienā pēc valdības sēdes, kurā lēma par Aleksandra Pavloviča atcelšanu no JS priekšnieka amata — viņam pārmeta pārkāpumus mīnu kuģu dokumentācijas iepirkšanā un to pieņemšanā. Pret A.Pavloviča atlaišanu iestājās ne tikai TP, bet arī vakariņu viesis armijas komandieris J.Maklakovs, uzskatot sodu par pārāk bargu. Tādējādi izveidojusies neierasta situācija: NBS komandieris nostājies pret aizsardzības ministru Imantu Lieģi (PS), kurš rosināja JS komandiera maiņu. Jautājumu par A.Pavloviča atlaišanu valdība atkārtoti skatīs nākamajā sēdē. Viņu vakariņās Salacgrīvā Diena gan nemanīja.

Iemesli atšķirīgi

Vārdadienu augustā V.Veldre šogad svinēja pirmo reizi. Pirmdien bijusi vārdadiena Vinetām, bet vārda Vinets kalendārā nav. Tādēļ bijušais aizsardzības ministrs nolēmis sarīkot mazas svinības. Diena novēroja, ka ar dāvanu maisiņiem ieradās viņa bijušais padomnieks G.Zeibots un zemessardzes vadītājs J.Zeibārts. Viņš šo amatu ieguva laikā, kad V.Veldre bija aizsardzības ministrs. Pārējie uzrunātie viesi par vārdadienu gan neko nezināja. Uz jautājumu, ko viņš uzdāvinājis, AM amatpersona R.Graube atbildēja: "Neko, tas nebija nekāds pasākums."

J.Maklakovs ar preses sekretāra starpniecību norādīja, ka "tā bija privāta rakstura atbildes vizīte pēc V.Veldres ciemošanās pie J.Maklakova šā gada maijā". MP šefs A.Kalniņš ciemošanās iemeslu nevēlējās izpaust, jo izbraukumi atvaļinājumā esot viņa privātā darīšana. Viņš varot ar V.Veldri parunāt par sunīšiem, jo abiem ir četrkājainie draugi. A.Kalniņš neuzskata, ka ciemošanās mestu ēnu uz viņa vadītās MP darbu, jo kuģu lietu izmeklēs izziņas dienests, ko pārrauga prokuratūra. Lielākā daļa ciemiņu pie V.Veldres viesojušies pirmo reizi.

Ciemos ar dienesta auto

Šīs vakariņas kārtējo reizi rāda, ka amatpersonas ignorē aizliegumu izmantot dienesta auto privātām vajadzībām. "Privātā rakstura" vizītē uz Salacgrīvu J.Maklakovs devās dienesta auto. Iespējams, viņš veda arī R.Graubi, kurš nevēlējās atklāt, ar ko braucis kopā.

Dienesta auto izmantoja arī J.Zeibārts, kura personīgās attiecības ar V.Veldri "nekad nav pārsniegušas un nepārsniedz dienesta — padotā attiecības." Viņš uz Salacgrīvu devies no mācībām Cēsīs, tādēļ "neuzskatu, ka tas bija tīri privāts brauciens. Tas bija gluži vienkārši neliels līkums. Apmēram 60 km," — tā J.Zeibārts. Pēc Dienas aprēķina, no Cēsīm līdz Salacgrīvai ir vismaz 90 km plus atpakaļceļš uz Rīgu.

Skaties arī Diena TV video

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas