Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vēlētāju aptauja: Jelgavā mēra krēslu saglabā Rāviņš

Jelgavā pašvaldību vēlēšanās lielākais balsu skaits ir atdots par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), par ko nobalsojuši 45,45% aptaujāto vēlētāju, liecina aptauja pie iecirkņiem, ko veica Latvijas Televīzija, nacionālā informācijas aģentūra LETA un Rīgas Stradiņa universitāte ar socioloģisko un tirgus pētījumu centra SKDS metodoloģisko atbalstu.

 

Atbilstoši aptaujas datiem 5% barjeru varētu būt pārvarējuši seši politiskie spēki. Par politisko partiju Saskaņa nobalsojuši 17,98% vēlētāju, Nacionālajai apvienībai (NA) savas balsis atdevuši 9,71% vēlētāju, bet par partiju Vienotība nobalsojuši 8,68% vēlētāju. Tikmēr KPV LV Jelgavā saņēmuši 8,06% balsu, bet Latvijas Reģionu apvienība - 7,85% balsu, liecina vēlētāju aptaujas dati.

Ja Jelgavas domē iekļūs minētās sešas partijas, tad ZZS sev būs nodrošinājusi septiņas vietas, Saskaņa - trīs vietas, VL-TB/LNNK - divas vietas, bet atlikušajām trīs partijām būs pa vienai vietā domē.

Vēlētāju aptaujas liecina, ka 5% barjeru Jelgavā nav pārvarējušas divas partijas - Gods kalpot mūsu Latvijai ar 1,24% balsu un Latvijas Sociālistiskā partija ar 1,03% vēlētāju balsu.

Saskaņā ar pagājušajās pašvaldību vēlēšanās veikto vēlētāju aptauju par ZZS nobalsoja 31,08% vēlētāju, tomēr oficiālie vēlēšanu rezultāti liecināja, ka par partiju nobalsoja 40,01% vēlētāju.

Kopumā pie vēlēšanu iecirkņiem tika aptaujāti 809 cilvēki, no kuriem derīgas atbildes sniedza 484 vēlētāji, savukārt 308 cilvēki izvēlējās neatbildēt par savu veikto izvēli, kas ir teju uz pusi vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās, kad savu izvēli neatklāja 166 cilvēki.

Lielākā daļa - 232 vēlētāji -, kuri izvēlējās nesniegt atbildi par savu izvēli, bija latvieši. 17 aptaujātie sacīja, ka vēlēšanām reģistrējušies, bet derīgu balsi nav nodevuši.

Kā aģentūrai LETA sacīja SKDS direktors sociologs Arnis Kaktiņš, vērtējot vēlētāju aptaujas rezultātus, būtu jāņem vērā vairāki svarīgi faktori. "Pieredze liecina, ka vēlētāju aptaujas pilnīgi precīzi nesaskan ar vēlēšanu rezultātiem," skaidroja sociologs.

Viens no cēloņiem ir salīdzinoši lielais vēlētāju skaits, kuri atteicās atklāt savu balsojumu. Jo lielāks ir neatbildējošo skaits, jo piesardzīgāk jāpieiet rezultātu drošticamības vērtēšanai, akcentēja Kaktiņš.

Pēc viņa teiktā, otrs faktors, kas ietekmē rezultātu ticamību, ir to balsstiesīgo īpatsvars, kuri nodeva savas balsis iepriekšējās balsošanas dienās, jo viņu simpātijas var būt sadalījušās arī nedaudz atšķirīgās proporcijās nekā šodien balsojušo.

"Vēlētāju aptaujas rezultāti lielākā daļā lielo pilsētu atstāj intrigu, kurš īsti būs uzvarētājs un cik lielā mērā," teica Kaktiņš.

2013.gada pašvaldību vēlēšanās ZZS Jelgavas pilsētas domē ieguva sešas vietas, Saskaņas centrs - trīs vietas, Vienotība, nacionālā apvienība VL-TB/LNNK un Reģionu alianse - katra pa divām balsīm. Opozīcijā domē darbojās Reģionu alianse.

Atbilstoši Centrālās vēlēšanu komisijas datiem iespēju nobalsot iepriekšējā balsošanā, proti, no 31.maija līdz 2.jūnijam, Jelgavā izmantoja 3219 jeb 8,16% vēlētāju. Vēlēšanās pirms četriem gadiem šādu iespēju izmantoja 2664 jeb 6,61% vēlētāju.

Top komentāri

CVK
C
Nezīlēsim kafijas biezumos un sagaidīsim oficiālos skaitīšanas rezultātus...tur var būt dažādi pārsteigumi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas