Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Veselības aprūpei līdz gada beigām trūkst 43,96 miljonu latu; valdība par to atrašanu nelemj

Lai nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un parādu apmaksu par padarīto darbu, šā gada pēdējos divos mēnešos ir nepieciešami papildu 43,96 miljoni latu, norādīts Veselības ministrijas (VM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par finansējuma apjomu un izlietojumu stacionārajām ārstniecības iestādēm un par veselības nozares administratīvo izdevumu samazinājumu.

Ar ziņojumu šodien bija plānots iepazīstināt valdību, taču Ministru kabinets šo jautājumu neskatīja, lai VM to vēl saskaņotu ar Finanšu ministriju un piedāvātu konkrētus risinājumus, kur ņemt finansējumu.

Ziņojumā skaidrots, ka minētais gandrīz 45 miljonu latu iztrūkumus izveidojies vairāku apstākļu rezultātā. Piemēram, pārstrāde stacionāros virs septiņu mēnešu noslēgto līgumu summas bijusi 9,53 miljoni lati, savukārt neapmaksātā pacientu iemaksa, ņemot vērā pārstrādi, ir 1,51 miljons latu. Uz 1.septembri Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai nepietiekošā finansējuma dēļ ir neapmaksāti rēķini Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem 1,81 miljona latu apmērā.

Augustā pārstrāde vidēji mēnesī bijusi 2,19 miljoni lati, pacientu iemaksas kompensācijas pārstrāde jūlijā un augustā - 177 255 lati, tātad kopā vēl 2,37 miljoni latu. Pieņemot, ka šāda situācija turpināsies, plānotais trūkstošais finansējums līdz gada beigām varētu būt 11,85 miljoni latu. Minētā summa līdz gada beigām varētu ievērojami palielināties, jo augustā ir ievērojama ikgadējā sezonalitāte, jo pacienti mazāk vēršas pie ārsta un rudens mēnešos vidējā mēneša pārstrāde varētu ievērojami pieaugt.

VM uzsver, ka jāņem vērā arī tas, ka finansējums ir pārcelts no šī gada novembra un decembra mēnešiem uz septembri un oktobri, kas nozīmē, ka vēl nepieciešami finanšu līdzekļi novembra un decembra mēnešiem veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai 23,16 miljonu latu apmērā.

Tai pat laikā VM par 3,9 miljoniem latu tika palielināta apropriācija no Zāļu valsts aģentūras ieņēmumu no maksas pakalpojumiem līdzekļu atlikuma ārstniecības nodrošināšanai stacionāros. Tas tika veikts, minēto summu sadalot 12 lielākajām slimnīcām, taču tas neesot bijis pietiekami, lai pakalpojumus nodrošinātu līdz gada beigām, tāpēc minētie 43,96 miljonu latu vēl ir nepieciešami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas