Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vēstniecības lielā daudzumā iepērk alkoholu un cigaretes

Nekā personīga atklājis, ka Rīgas centrā vēstniecībām domātais alkohols, ko tās tiesīgas iegādāties, nemaksājot ne PVN, ne akcīzes nodokli, tiek tirgots milzu apjomos. Tirdzniecības vieta atrodas pašā Rīgas centrā uz Elizabetes ielas, vēstniecību rajonā. Latvijas iedzīvotāji tur iepirkties nedrīkst. Tas ļauts tikai vēstniecību darbiniekiem.

Alkoholu, cigaretes, parfimēriju un citu nepieciešamo saskaņā ar Vīnes konvenciju vēstniecību darbinieki tiesīgi iegādāties, nemaksājot praktiski nekādus nodokļus. Uz šādām mazām vietējām muitas noliktavām parasti dodas zemāka ranga vēstniecību darbinieki vai arī gadījumos, kad ar iepriekš nopirkto nepietiek.

„Nekā personīga” rīcībā nonākušas ziņas, ka pēdējā laikā alkohola un tabakas patēriņš diplomātu vidū sasniedzis astronomiskus apjomus. Pusgada laikā vēstniecības vai nu pašas vai to darbinieki individuāli patērējuši vairāk kā 50 tonnas alkoholisko dzērienu. Piemēram, islama valsts Uzbekistānas diplomāti šā gada pirmo divu mēnešu laikā iepirkuši 6 000 pudeles stiprā alkohola un 6 500 paciņas cigarešu.

Uzbekistānas vēstniecība izvietota kādā Elizabetes ielas ēkas dzīvoklī. Un pat ja pieņem, ka šajā dzīvoklī varētu izvietot 100 diplomātus, katram no tiem dienā būtu jāizdzer vismaz litrs 40 grādīga alkohola, pamīšus izsmēķējot paciņu cigarešu. Tomēr tie nav vislielākie apjomi. Nepārspējami alkohola un tabakas iegādes ziņā šā gada sākumā bijuši Krievijas vēstniecības darbinieki. Divos mēnešos tie iepirkuši 11 000 stiprā alkohola pudeļu un 13 000 paciņu cigarešu.

Šie apjomi pievērsuši muitas uzmanību un radījuši aizdomas, ka daļa iepirktās kravas nonāk Latvijas nelegālā alkohola tirgū, par to sācis interesēties arī Valsts ieņēmumu dienests, raidījumam apliecina Muitas Kriminālpārvaldes vadītāja p.i. Ēriks Zaļenieks. „Mūsu rīcībā nonākusi kādu laiku atpakaļ operatīvā informācija par to, ka Latvijas nelegālā alkohola tirgū esot pieejams ļoti lēts, labs piedāvājums alkoholam, kas it kā varētu nākt no vēstniecībām, no vēstniecību apgādes, ar tādu pašu arī nosaukumu – vēstniecību alkohols. Tad organizējām pasākumus, lai noskaidrotu, kā tad tas alkohols aiziet pa kreisi. Esam konstatējuši divus gadījumus, kad vienā gadījumā 70 pudeles dažāda alkohola vienkārši novirzījās no maršruta - devās ceļā uz nelegālo apriti. Tādi ir divi gadījumi,” klāsta Ē. Zaļenieks.

Šobrīd Finanšu ministrija iecerējusi rosināt izmaiņas likumos, kas paredz liegt diplomātiem par pirkumiem norēķināties skaidrā naudā un pieprasīt no diplomāta vēstniecības apliecinājumu, ka viņam šis alkohols tiešām vajadzīgs. Tomēr šādām izmaiņām vēl jāsaņem Ārlietu ministrijas un visas valdības piekrišana.

Diplomātiskā aprites pazinēji stāsta, ka tuvāko Eiropas Savienības valstu diplomāti Latvijā lēti nopirkto alkoholu vienkārši ved uz savām mītnes zemēm. Daļa alkohola nonāk draugu lokā tepat Latvijā un tikai neliela daļa – uz galda vēstniecību pieņemšanās. Lēto alkoholu izmantojot arī tie diplomāti, kas šeit nodarbojas ar spiegošanu.

Drošības policija iepriekš ziņoja par to, ka no Latvijas izraidītais Krievijas diplomāts Aleksandrs Rogožins savam informācijas avotam Latvijā maksājis ar viskija un citu dzērienu sešpakām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas