Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vēstule. Skolotāju protestu primitīvismā

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Līdumniece
L
Piekrītu "Ainara"un "un tomēr" viedokļiem. Bet tieši par šīm lietām tad bija jācīnās vispirms, nevis priekšplānā jāizvirza algas, tādējādi noskaņojot sabiedrību pret sevi. Šķiet, ka mums nav ne stratēģijas, ne taktikas, vien spēja citus (arī Repši) aizvainot un skaļas svilpes.
ventišš
v
taa jau ZZS partijs,stipendiāt,... ļemburgg,pierkst', laa celt,kāa kriminnāļi apsūdzētē,popuulaaritāt, izspēēlee šitamo provokācij,cierk...
un tomēr
u
es neteiktu, ka skolās viss uz grunti vien tikai iet un gāja. skolotāji STRĀDĀ, un strādā pat pāri saviem spēkiem. skolu darba process vienmēr ir TRAUCĒTS, jā - ik pa laikam nomainīties standarti, kas skolotājam liek mainīt mācību grāmatas, visādi noteikumi, kontroles, papīru kalni, kas pēdējos gadus tālu pārsniedza padlaiku birokrātiju, bērnu tiesību aizsargājošās institūcijas, kas panāca daļas skolēnu visatļautību skolās uzvedības ziņā, centraizētie eksāmeni ar to mūžīgajām problēmām - uzdevumu noplūdēm u.c., smieklīgā, pat pazemojošā samaksa klašu audzinātājiem par klases audzināšanas darbu, kurš prasa desmitreiz vairāk laika un enerģijas nekā liekas "augšām" - ekskursijas, pasākumi, klašu vakari, vecāku sapulces utt,utjp. - visu neuzskaitīt, desmitiem virsstundu gadā, par ko skolotājs nekad nav prasījis pienācīgu samaksu, bet ir vienkārši strādājis. SISTĒMU vajag sakārtot, lai tā ļautu skolotājam strādāt. neizgudrot vasaras darbus nesekmīgajiem skolēniem divu nedēļu garumā - arī tad skolotājs strādā par velti un bez jēgas. nevar divās nedēļās iemācīt to, ko skolēns nav darījis visu mācību gadu. skolēnam IR JĀSAPROT, ka skolā nāk mācīties un ka gada beigās viņš saņems savu algu - bez atlaidēm. un vēl - pirmajās klasēs iestājas arvien vairāk bērnu, kuriem nepieciešama speciālistu palīdzība, kuri nespēj iekļauties stundas darbā - staigā, trokšņo, kaujas. šādi skolēni ir gandrīz katrā klasē, bet skolotājs nav ĀRSTS. skolotājam ir jāvada stunda, jāsniedz bērnam izglītība, nevis jānodarbojas 15 minūtes ar vienu, diviem bērniem, kuri nespēj iekļauties stundā un traucē mācību procesu citiem skolēniem. tāda ir REALITĀTE skolās, tieši tāda. sistēma pamatos ir jāmaina. visur. arī izglītībā. skolās darbojas kafejnīcas ( nez kā agrāk skolēni iztika ar pusdienām skolas ēdnīcā), līdz ar to skolēni nepārtraukti ēd, katra stunda jāiesāk ar lūgumu izspļaut no mutēm košļājamās gumijas utt. skolotājam drīz būs visai maz laika STRĀDĀT, tas ir, mācīt un audzināt, jo pusi laika ir jāpavada, cīnoties ar mūsu sistēmas radītajām sekām. arī dežūrē starpbrīžos skolotāji bez maksas. varbūt kādam vajadzētu ienākt skolā starpbrīdī un paskatīties, kā "atpūšas"jūsu bērni - cits skrien, neskatoties, ka nogrūž otru, cits sit, daļa kliedz, kāds ir aiz stūra uzpīpēt - skolotājam NAV atpūtas arī starpbrīdī, lai sagatavotos nākamajai stundai. noteikti MAZĀKĀ daļa inteliģento, mierīgo jeb skolēnu ar normālu, adekvātu uzvedību meklē glābiņu strapbrīžos bibliotēkā vai kādā klusākā vietā, kamēr, diemžēl, arī viņi adaptējas, PIEROD pie šīs nenormālās uzvedības un pieņem to kā normu vai kaut ko neizbēgamu. SKOLĀ SAPLŪST VISU MŪSU CEĻI UN NECEĻI. BĒRNI IR MŪSU SABIEDRĪBAS SPOGULIS. Tie atspoguļo ģimeni, ielu, visu, visus mūs - pieaugušos. tā kā - DOMĀSIM, kā skolotājam PALĪDZĒT, nevis noriet. jo skolotājs dara daudz arī BEZ samaksas.
jā gan,
j
nerunājot nemaz par neapmaksātajām darba stundām ekskursiju, klases vakaru, skolas pasākumu laikā, kas dažkārt ievelkas no 8.00 - 22.00, ( par ko skolotājs nekad nav žēlojies), skolotājs NERETI apmaksā arī trūcīgāko audzēkņu biļetes, ceļa naudas ekskursijās, iedod skolēnam ceļa naudu, lai bērns nokļūtu mājās pēc stundām ( kam gan citam bērns palīdzību skolā lūgs?), bet sākumskolēnus un dažu labu pamatskolēnu vēl pabaro skolas ēdnīcā, ja redz pusdienu starpbrīdī bērnu grozāmies pie ēdamzāles durvīm un redz bērna izsalkušās acis. nerunājot par pulciņiem, kuros produktīvam darbam ir vajadzīgi arī labi materiāli, kas maksā labu naudu - bērniem pārsvarā to materiālu nav, skolai arī, un skolotājs arī tur patērē SAVAS ĢIMENES budžeta līdzekļus. laikam jau gan runāt ir velti, lielajiem kliedzējiem vajadzētu skolās klusi paciemoties un pavērot no malas skolas ikdienas dzīvi mūsu valstī.
Aikāsāp
A
Piekrītu! Tieši tā! Un ekskursijās uz muzejiem vai teātru izrādēm ne vienam vien bērnelim skolotājam jāpiemet naudiņa no savas kabatas. Man ir kāda informācija, ka katram deputātam ir apm. 54,- LVL paredzēts kancelejas preču izmaksām. Kāda skolotāja reiz ievaidējās, cik viņa būtu atvieglota, ja šādu summu varētu uz gadu dabūt savā skolā. Upenieka kunga pārstāvētais viedoklis ir galma lakstīgalas viedoklis. Un šādu putnu mazajai latvju tautai nekad nav trūcis. Riebjas! Ļoti!
Ainara
A
Lasīju visus komentārus un secināju, ka daudziem nav izpratnes, kādēļ skolotājs vēlas , lai tiktu novērtēti viņa darba rezultāt. Tik daudz tukšu runu! Vai ziniet, ka septembrī skolotājs klasē ieiet tikai ar grāmatu? Ne santīma par kancelejas precēm! Atkal kāds vaimanās, ka pieminu naudu, bet ,lai varētu uzsākt darbu, nepieciešamas pildspalvas(obligāti 2 krāsas), līme ,papīrs, flomasteri, lineāls, u.c. lietas. Lai skolasbērnam parādītu pasaules kartes, jābrīdina, ka PSRS vairs nav, jo jaunas kartes dārgas un nav nopirktas. Sākumskolā dabaszinībās paredzēti dažādi eksperimenti, bet materiālās bāzes nodrošinājums ir uz 0. Ko dara jūsu nicinātais skolotājs? Meklē mājās nepieciešamos materiālus vai dodas uz veikalu piepirkt trūkstošo. Tā naudiņa arī nāk no ģimenes budžeta. Deputātiem paredzēti līdzekļi kancelejas precēm... Par bērnu sagatavotību skolai. Šis jautājums ļoti sāpīgs. Daudziem bērniem būtu nepieciešams speciālistu palīdzība, bet vecāki nevēlas vest bērnu pie ārsta. Tad nu stundās jātiek galā ar garīgi nelīdzsvarotiem bērniņiem, pie reizes arī mācot jauno vielu pārējiem. Domāju, ka daudzi tiešām neizprot, kas notiek skolās un runā tikai runāšanas pēc. Vēlas atbrīvoties no negācijām, nomierināt savu satraukto prātu. Nu, ja tas palīdz, uz priekšu! Skolotājs sapratīs...
Berta
B
Jums pilnīga taisnība. Vecāki ne tikai neaudzina bērnus, bet arī paši rāda piemēru, kā viņi neciena viens otru un neko nezina par tādiem vārdiem kā "kārtības mīlestība" vai "Pienākuma apziņa". Arī elementāra valodas kultūra nāk no ģimenes, ne jau no skolas. Tādā veidā aug jaunā degradātu maiņa, kuri nelasa grāmatas, bet truli spēlē datorspēles un rezultātā neprot pat noformulēt savu domu. Bet kā zināms, - kāda "kārtība" ir galvā, tāda arī būs šo nākošo Latvijas pilsoņu darbība. Uz kurieni virzāmies, ja ne uz bojā eju?
visiem tiem,
v
kuru atvases nespēj vai negrib mācīties, un kuri neatlaidīgi meklē vainu tikai skolotājos. būtu vērts papētīt iemeslus, taču fakts diemžēl ir tāds, ka ar katru gadu skolā iestājas aizvien vairāk bērnu ar mācību grūtībām - ar uztveres problēmām, ar nespēju koncentrēt uzmanību pat 5 minūtes, ar uzvedības traucējumiem...no 25 skolēniem reizēm pat 6 - 8 ir šāda vai līdzīga tipa problēmas. ja klāt pieskait tos, kuriem NEKAD NEKAS NAV LĪDZI - grāmatas, rakstāmie, burtnīcas...tad sanāk krietns pulciņš skolēnu, kuriem vajadzīga nevis standarta, bet pavisam cita pieeja - piemēram, nepārtraukti meklēt pildspalvas, zīmuļus, transportierus, lineālus u.c. mācību materiālus, ko izsniegt, lai šie bērni kaut ko varētu stundās darīt - tas prasa laiku, kas tiek atņemts citiem skolēniem, kā arī līdzekļus ( visbiežāk skolotāja personīgos), jo nekādu materiālu iekrājumu klases nav priekš tiem, kas regulāri kaut ko "aizmirst" mājās. tad vēl paiet zināms laiciņš, kamēr pie vietas noliek tos, kas nav ģimenēs iemācīti rēķināties ar citiem un citus cienīt, netraucējot stundā klasesbiedrus ar savu uzvedību. tad jāpierēķina laiks, kas paiet, kamēr skolotājs tiek galā ar tiem, kuri regulāri nav izpildījuši mājas uzdevumus. konsultācijās maz laika paliek zinošajiem skolēniem,k kuri nāk, lai iemācītos kaut ko nesaprastu vai papildus, jo skolotājam jāpieņem tie, kuri stundās neko napgūst, jo nav līdzi mācību līdzekļu vai skolēnam ir labpaticis neklausīties un nestrādāt. tā kā, cienījamie kritizētāji vecāki! nevajag aizmirst, ka BĒRNA SAGATAVOŠANA skolai ietilpst JŪSU nevis skolas pienākumos. kad beidzot pienāks laiks, kad ģimenes atvedīs uz skolu skolai SAGATAVOTU ( materiāli un sociāli) bērnu, būs tūkstošreiz mazāk problēmu gan jūsu, gan citiem bērniem, un protams, arī skolotājiem. visiem kliedzējiem iesaku vienu nedēļu ieiet klasēs un pavērot stundas kaut vai kā ekskursantiem, strādāt nemaz nevajadzēs - saķersiet galvas un prom būsiet pēc dažām dienām. tā nav sūdzēšanās, tikai gribas, lai jūs, kas te rejat uz skolotājiem, kaut mazliet esat lietas kursā, kas šodien skolās notiek, un lai izdarāt secinājumus par ģimenes primāro lomu bērna sagatavošanā skolai. lai skolotājiem nebūtu jāpavada savs darba laiks, pildot vismaz 30 % vecāku pienākumus skolā, vecāku nepadarīto darbu savu bērnu audzināšanā. visu cieņu - skolotāja.
Lurike
L
Par smadzenēm un bezsmadzenēm. Vai tad jūs nepamanāt, ka valstī visi likumi ir izkārtoti tā, lai tiem, kas negrib otram grauzt rīkli savas karjeras dēļ, būtu jāpaliek trūkumā? Mēs varam riet uz Ķeipenes direktoru, bet viņš ir atalgots kā ierēdnis un viņam ir ierēdņa - ar valsti solidārā domāšana un pieeja vietējai presei, tātad sabiedriskās domas ietekmēšanai. Tādi ir lielākā daļa direktoru. Un nedomāju, ka 2. aprīlī uz ielas būs kāds direktors, viņi to nedrīkst darīt. Tur būs apakšnieki, kuriem bieži vien ir labāka un profesionālāka izglītība, bet kuri pie apcirpšanas būs neapskaužamā lomā. Kāds vaicāja- kāpēc skolās maz skolnieku: PIRMĀS ekonomiskās depresijas sekas. Mazo nav tādēļ, ka katru dienu uz lidmašīnām dodas Latvijas pilsoņi ar neskaidrām cerībām sejās ,viņus pārskaita cilvēku tirgoņi - firmu pārstāvji darbam ārzemēs. Laukos daudzos pagastos skolotājs ir gandrīz vienīgais pelnošais profesijas pārstāvis, nav brīnums, ka tie neprotestēs nekad un ne pie kādiem apstākļiem, bet kopumā - tā ir necilvēcīga situācija un necilvēcīga attieksme, par kuru ir jābļauj un jāsvilpj!
Randy
R
nja, paturpinot par šo pašu - aizbraucu nedēļas nogalē uz laukiem pie vecākiem - mamma pati skolā strādā, bet skolā šobrīd 17 skolotāji, 32 skolnieki. nu ko tur īpaši piebilst.>>>> Manupraat shajaa skolaa pietiktu ja paliktu 2 skolotaaji, un viens no vinjiem pildiitu ari direktora funkcijas. Reaala ekonomija. Ja vinji abi var nodroshinaat skolas funkcioneeshanu - gaeda beigaas var vinjus preemeet un pat pacelt algas. Ja netiek galaa - izmest aaraa un riikot jaunu konkursu uz abaam vakanceem, uzaicinot arii visus 15 ieprieksh atlaistos skolotaajus.
Smiekls
S
Vai tiešām Jūs domājat, ka visi citi ir tieši tādi kā Jūs pats...?
Smieklis
S
Upenieka kungs! Vai pašam kaut mazliet Jums ir kauns par veikto pasūtījumu?
Francis
F
Lai arī neatceros to reizi, kad būtu ar Jums vienojušies par "tu-brālību", priecājos, ka esat laikam augstas raudzes mediķis, kurš savas nefrologa-urologa konsultācijas tik dāsni izdala arī vienkāršajiem DIENAS komentētājiem. Paldies Jums, Alda kungs!
Aldis
A
Tomēr izlasīji (kaut ar riebumu). Un nekā nesaprati: tas no tā, ka tevis pieminētās čuras tev pēkšņi mainījušas tecēšanas virzienu un sakāpušas smadzenēs.
Francis
F
Upenieka kunga viedokli riebjas pat lasīt! Šis pretīgais samiernieciskums! Lai kāds režīms, lai kādi zagļi un nelieši mūsu tuvumā, tikai lūdzu mieru! Visu pieņemam! Viss ir labi! Un, ja čurā virsū, tad latvji patriotiski saka: "Rau, cik skaisti līst siltais dzimtenes lietutiņš..." Ja sekosim Ķeipenes pamatskolas direktora (?) ierosinājumiem, tad vienmēr būsim tur, kur esam bijuši, t.i., pie atkritumiem... Bet varbūt tā ir mūsu īstenā vieta? Varbūt tā ir mūsu dzimtene?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

LIZDA skolotāju gājienu plāno pa Tērbatas ielu

Gājiens nevar sasniegt mērķi. Askolda Rodina komentārs


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas