Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Video novērotajā ligzdā ērgļi mazuli gaida, pušķojot ligzdu

«Svētdien nomainījām akumulatoru, kas «baro» kameru un antenu, tas bija izlādējies. Tas atrodas 30 metru no ligzdas. Paveicās, ka ērgļu mātīte pat nepamanīja, viss tā salapojis. Cītīgi sēž un perē,» saka mazo ērgļu pētnieks Uģis Bergmanis, Dabas aizsardzības pārvaldes Teiču dabas rezervāta administrācijas pārstāvis.

Viņš ir optimistiski noskaņots – mazo ērgļu video novērotajā ligzdā viss liekas kārtībā, visdrīzāk pēc dažām dienām vai vēlākais – ap 12.jūniju varētu izšķilties mazulis. Mazie ērgļi ligzdā nes zaļus zariņus, kas varētu nozīmēt gatavošanos mazuļa uzņemšanai. Tiesa vēl pirms pusotras nedēļas satraukumi bija lieli.

Tiešraidi no mazo ērgļu ligzdas Madonas rajonā, pie kuras U.Bergmanis uzstādījis videonovērošanas kameru, var skatīties internetā mājas lapās www.pomarina.lv un www.lu.lv/tiesraide/3/.

Diena jau rakstīja par seriāla cienīgajiem notikumiem ligzdā pirms teju pusotras nedēļas, kad ligzdā gadījās nelaime – viena no abām ērgļu mātes dētajām olām saplīsa, iespējams, tās čaumala bija pārāk trausla. Visu dienu putns valstīja olu pa ligzdu ar kājām un knābi, mamma izskatījās manāmi satraukusies par iztecējušo olbaltumu. Vakarā viņa «satīrīja» ligzdu – olu apēda. Tādēļ bija diezgan lielas bažas ērgļu dzīves vērotājiem internetā par otro olu.

U.Bergmanis stāsta – ik dienu ērgļu tēviņš savai dzīvesbiedrenei atnes pa dažām pelēm. «Peles viņš sāka nest maija beigās, pirms tam nesa arī vardes. Tagad varžu nārsts ir cauri, viss ļoti sazaļojis,» saka ērgļu pētnieks. Viņš arī novērojis - «šis ērgļu tēviņš ir tāds apzinīgs. Ja mamma uz brīdi pamet ligzdu, viņš pats pacietīgi sēž uz olām».

Kad tieši izšķilsies mazulis, grūti pateikt, jo ērgļi olas dēj ar dažu dienu intervālu. «Nevar jau zināt, kuru no olām viņa apēda – pirmo dēto vai otro,» saka pētnieks. Līdz ar to mazulis var izšķilties tikpat labi jau 4.jūnijā, kā 12.jūnijā, aprēķinājis U.Bergmanis. Mazuļi šķiļas apmēram 38-42 dienas pēc olas izdēšanas.

Mazo ērgļu skaits visā Eiropā mazinās, un Latvijā, turpmākajos gados intensificējoties lauksaimniecībai, var stipri samazināties barības pieejamība. Tāpēc trīs gadus Teiču dabas rezervāta administrācija veic ligzdas videonovērošanu, pēta mazā ērgļa barības spektru. Iecerēts gatavot rekomendācijas sugas aizsardzībai un lauku attīstības plāna aktualizēšanai.

Visticamāk, visus trīs projekta gadus «filmēšanas laukumā» ir tā pati ērgļu mamma, dzīvesbiedrs gan cits.

Tiesa, satraukumus un pārdzīvojumus šis mazo ērgļu videoprojekts raisījis arī citus gadus. 2008.gada jūlijā šajā projektā ligzdu ar visu mazo ērgļu mazuli lejā nonesa lielā vētra, bet putnēns izdzīvoja. U.Bergmanis viņu atrada tupam nolauztā koka pakājē, ērgļi bija viņu barojuši uz zemes. Pētnieks mazulim uzbūvēja jaunu ligzdu.

Pērnais gads neizrādījās pārim ligzdošanai veiksmīgs - trūka barības. Tēviņš pusotru dienu mātītei neatnesa pusdienas, tādēļ viņa devās medīt pati un uz ilgu laiku atstāja olas. Tās paknābāja dzenis, taču izšķirīgā bija mātes prombūtne. Tā kā olas bija pagalam, nācās videoprojektu pārtraukt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas