Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vienotības paziņojumā aicina referendumā aizstāvēt latviešu valodu

Ņemot vērā Satversmes tiesas (ST) lēmumu nepiemērot pagaidu noregulējumu un neapturēt tautas nobalsošanu 18.februārī, partija Vienotība izplatījusi paziņojumu, aicinot ikvienu Latvijas pilsoni piedalīties referendumā un aizstāvēt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu.

Arī Vienotības politiķi laikā līdz 18.februārī paredzētajam referendumam aktīvi uzrunās sabiedrību un skaidros valsts iedzīvotājiem referendumā lemjamā jautājuma būtību un sekas. "Gan es, gan mani kolēģi aicināsim Latvijas pilsoņus – latviešus un mazākumtautību cilvēkus - nepalikt malā, piedalīties referendumā un balsot pret krievu valodu kā valsts valodu, tā apliecinot savu piederību Latvijas valstij un parādot, ka šis jautājums nedz šobrīd, nedz nākotnē nav diskutējams,” norāda Vienotības priekšsēdētāja, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Vienotība respektē ST lēmumu neapturēt referenduma norisi. Tāpat Vienotība norāda, ka lietas ierosināšana un gaidāmais tiesas nolēmums par referendumam nododamo jautājumu atbilstību Satversmes kodolam ir ārkārtīgi nepieciešami, jo ļaus izvairīties no turpmākiem uzbrukumiem mūsu valstiskumam un identitātei, no nākamajām parakstu vākšanām un referendumiem par valsts pamatu graušanu.

Šis referendums nebūs par juridiskām procedūrām vai „mums” un „viņiem”, bet gan par mūsu valsts pamatiem un turpmāku pastāvēšanu, par mūsu nacionālo identitāti. Latvija ir latviešu nācijas valsts. Tas ir mūsu Satversmes kodols un esence, un viss, kas Satversmē teikts, izriet no tā un ir par to, norāda Āboltiņa.

Tādēļ mūsu pienākums ir tautas nobalsošanā paust daudzskaitlīgu, pārliecinošu un nepārprotamu „nē!” mēģinājumiem vērsties pret mūsu valsti un tautu, lai nepieļautu situāciju, kas balsojuma vairākumu, kaut arī nepietiekamu, lai grozītu Satversmi, veidos balsotāji „par”. Tas radītu pamatu pašmāju radikāļiem turpināt diskusijas, sakot, ka balsu gan šoreiz nepietika, bet vairākums taču ir par izmaiņām krievu valodas statusā, norāda Āboltiņa.

Āboltiņa arī pauž pārliecību, ka balsojumā pret otru valsts valodu piedalīsies ne tikai latvieši, bet arī daudzi mazākumtautību cilvēki, kas jūtas piederīgi Latvijai, pārvalda latviešu valodu un vienlaikus saglabā savu mazākumtautības identitāti.

Latviešu un mazākumtautību mierīga sadzīvošana gadsimtiem bijusi Latvijas bagātība. Arī šī referenduma gaidās jāatceras, ka mēs visi - latvieši, krievi, ukraiņi, lietuvieši, baltkrievi, poļi un citi – esam Latvijas tauta, mēs nedzīvojam svešās un dažādās pasaulēs, bet valstī, kurai vajadzīgs ikviens tās iedzīvotājs neatkarīgi no tautības, un Satversmē noteiktie pamatprincipi - neatkarīga un demokrātiska Latvija, nedalāma tās teritorija, tautas vara un latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda – ir tie, kas mūs vieno un kas ikvienam no mums jāaizstāv, teikts partijas paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas