Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Viens Zatlers visiem

Maza viltība slēpjas Valda Zatlera partijas iecerētajā nosaukumā - Zatlera Reformu partija. Ir redzama vēlme apiet neērtu likuma normu, kas aizliedz vienam cilvēkam kandidēt visos piecos Latvijas vēlēšanu apgabalos.

Protams, atsevišķas diskusijas vērta ir šādas - tikai uz pagājušajām vēlēšanām radītas - normas parādīšanās Latvijas vēlēšanu likumā vispār. Vai aizliegums politiskajam līderim kandidēt visā Latvijā ir demokrātiska un godīga prasība vai tomēr nav?

Ierobežojums ir parādījies, vēloties mazināt tā saucamo vēlēšanu lokomotīvju lomu. Bieži ir uzsvērts «lokomotīvju sistēmas» negatīvais aspekts. Proti, ar atsevišķiem populāriem politiķiem saraksta augšgalā Saeimā tiek iebalsots viss kādas partijas saraksts, vēlētājiem neiedziļinoties ne partijas programmā, nedz arī vērtējot mazāk zināmos kandidātus sarakstā.

Tomēr politiķi, kurus dēvē par lokomotīvēm, nav pelnījuši tikai nievīgu attieksmi. Ja partija izvirza spilgtu un atbildīgu politiķi uz premjera amatu, tad būtu gan demokrātiski, gan godīgi, ja par viņu var nobalsot vēlētājs visā valstī. Valdību nevada premjera kandidāts no Vidzemes vēlēšanu apgabala, bet visas Latvijas premjers. Ir tikai normāli, ja atbildīga partija jau pirms vēlēšanām nosauc savus kandidātus atbildīgiem amatiem un vēlētājs tos var novērtēt arī ar savu balsojumu. Sistēma, ka par Valdi Dombrovski vai Valdi Zatleru nevar nobalsot visos vēlēšanu apgabalos, ir stipri diskutabla.

Tomēr tāds ir spēkā esošais likums, kura grozījumus parakstījis pat Valdis Zatlers. Ja tas nav pareizs, tad likums ir jāmaina. Ierakstīt uzvārdu partijas nosaukumā ir viltība, kas ļauj gan likumu ievērot, gan vēlētāju balsis savākt, gan aizmirst par programmu, gan maz rūpēties par to, kurš partijā būs otrais un trešais.

Zatlera Reformu partijas nosaukumā pašlaik arī slēpjas divi būtiskākie jautājumi - kas būs nākamie partijas biedri, un par kādām reformām ir runa. Jācer, ka Zatlera partijas biedri nebūs skrūvītes vadoņa partijā, bet spējīgu domubiedru grupa, kas tiešām īstenos valstī vajadzīgās reformas. Noslēpumainība, neatklājot nākamās partijas pirmos biedrus, neatmaksājas. Tā tikai rada nevajadzīgas aizdomas, intrigas un runas. Tikpat neattaisnota par sevi pārliecinātam līderim ir valsts pārvaldē un ekonomikā plānoto dziļo reformu turēšana noslēpumā.

Aiz kalniem nav vēlēšanu sarakstu iesniegšanas datums, ja referendumā nobalsos par Saeimas atlaišanu. Tāpēc laikraksts Diena aicina atsaukties cilvēkus, kuri būs Zatlera Reformu partijas biedri. Viedokli par darāmajiem darbiem valstī ir nepieciešams paust drosmīgi un atklāti. Cilvēki gaida konkrētas atbildes un reālas pārmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas