Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vīķe – Freiberga: biju nācijas mamma, tagad vajadzētu katram būt savai galvai

“Es biju nācijas mamma, savus astoņus gadus nokalpoju. Ja ļaudis man vēl šodien uzticas, paldies par to, bet man bija mērķis, lai viņi paši uzņemas savu atbildību. Tad mēs būsim stipra valsts un stipra tauta. Ja gaida, lai bijusī prezidente ar pirkstiņu parāda, ko vēlēt, tad gan mums ir drūma nākotne. Vajadzētu katram būt savai galvai. Ja nevar starpību saskatīt starp kandidātiem, tad es ar savām divām rokām arī viņus neizglābšu no posta,” nedēļas žurnālam “ir” saka bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe – Freiberga.

Pēc prezidents vārdiem, viņa kā mazais Ansītis Holandes teikā ar pirkstu aizsgvaļņa plaisā negrasās apturēt ne jūras stihiju, ne viena pati uzņemties atbildību par Latvijas noturēšanu Rietumu saimē. Prezidente norāda, ka astoņus gadus viņa ir smagi strādājusi, lai palīdzētu to izkarot un nodrošināt. “Nav tā, ka mamma, paps, vadonis, guru vai autoritāte tagad izglābs no atbildības un visu atrisinās pilsoņu vietā. Šī infantilā atkarība ir viena no lietām, pret kuru savā prezidentūrā esmu visu laiku centusies cīnīties,” žurnālam atgādina V.Vīķe – Freiberga.

Prezidente velta kritiku tiem politiskajiem spēkiem, kas “populistiski” mēģina iestāstīt, ka “mēs tagad aizņemsimies miljardus, bet ar stingru mugurkaulu tur visus izdancināsim un izmācīsim, kā dzīvot”. Viņa gan atzīst, ka Starptautiskais Valūtas fonds pasaulē nav mīlēts un nokļūt tā nagos esot tāpat kā nokļūt sātana nagos. Taču alternatīvu Starptautiskajam Valūtas fondam viņa neredz.

V.Vīķe- Freiberga intervijā “ir” atcerējās, ka savulaik Latvijai ir maz pietrūcis, lai atbilstu eirozonas kritērijiem. Runājot ar premjeru Kalvīti, viņa bildusi, vai nevajadzētu enerģiskāk rīkoties, lai kontrolētu inflāciju. No Tautas partijas atbilde bijusi populistiska un arī partneri koalīcijā piekrituši – rullēsim tik uz priekšu. “Būtu svētīgi, ja katrs varētu savu daļu atbildības izskaidrot, kāpēc toreiz to pārkaršanu neatpurēja. Atbilde būs viena – tauta taču prasīja, solīja iet ielās, ja nedabūs lielākas algas.”

Viņasprāt, Latvijas drošības iestādēm arī jāizvērtē Saskaņas centra līdera Jāņa Urbanoviča teiktais, ka Latvija būs Biškeka. Ja viņa būtu prezidenta krēslā, viņa to aicinātu darīt. Viņasprāt, jānoskaidro, vai partijai ir prātā kāda rīcība šajā virzienā, vai politiķim tikai mēle paslīdējusi.

V.Vīķe – Freiberga, atbildot uz jautājumu par “Krievijas apkampieniem”, secina, ka politiskajā retorikā parādījies “jauns, dīvains” elements, kāda viņas laikā neesot bijis. Tas, viņasprāt, sācies ar Parex bankas sabrukuma draudiem, kad valstij nācies ieguldīt lielus līdzekļus bankā par ko iedzīvotāji bijuši nelaimīgi. “Uz ko novelt vainu? Nu, protams, ka Eiropa ir vainīga, ne jau mēs paši. Un, ja tā, kas cits tad mums atliek – vai nu Dievs debesīs, vai nu doties uz otru debess pusi, jo citur jau nav, kur. Ko tad – mēs Āfrikā savienībā pievienosimies?”

2018.gadā tiks atzīmēta Latvijas simtā dzimšanas diena. Uz “ir” jautājumu, vai viņa ir droša, ka šajā zemē būs gan latvieši, gan skanēs valoda, prezidente atbild: “Te nu atgriežamies pie izvēles un atbildības. Vai tās būs tautas svētās laulības ar dzimto zemi, vai cilvēki ņems nopietni savu atbildību par valsti? Šajā valstī būs cilvēki, kas ir šeit dzimuši, un tādi, kas atnāks un arī gribēs dzīvot, bet visiem pilsoņiem būtu jāuzņemas ne vien “laulības ar pilsētu”, kā teicis dzejnieks Linards Tauns, bet laulības ar savu valsti.”  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas