Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Zatlera kūdītājs

Tieši sociālantropologs Roberts Ķīlis esot ieteicis Valdim Zatleram atlaist Saeimu. Viņš skaidro parlamentāro krīzi Latvijā ar sabiedrības tīri cilvēcisku dziņu pēc vēsturiski izšķirošām pārmaiņām, uz kurām nesen ievēlētajai Saeimai pietrūcis dūšas. Deputāti un ministri iztērējuši tautas uzticību ar vēl nebijušu izšķērdību mūsdienu Latvijas vēsturē un krituši jo zemu — gan reitingos, gan spējā pieņemt saprātīgus lēmumus. Tautai apnikusi letarģiskā kārpīšanās, vērojot, kā pie varas esošie izsaimnieko valsts materiālos un intelektuālos labumus un kā tepat blakus veicas kaimiņiem igauņiem.

Pēc apmēram mēneša Ķīlis plāno pārstāt vadīt Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisiju. Viņš paredz daudz jaunumu karstajā priekšvēlēšanu vasarā, tiesa, brīdina — varam nobumbulēt arī šo iespēju kaut ko mainīt uz labo pusi.

Fragments no intervijas

Kāpēc mums neiet tik labi kā igauņiem?

Jo ik pa brīdim pieņemam stulbus lēmumus vai ilgi kavējamies. Ironiski — Zatlers jau 9.Saeimā iesniedza priekšlikumu mainīt prezidenta pilnvaras saistībā ar Saeimas atlaišanu. Tas paredzēja, ka 6 mēnešus pirms prezidentūras termiņa beigām to nevarētu darīt. Šie zēni to nobumbulēja! Varēja taču izdarīt! Vai, piemēram, ir normāla birokrātiska prakse — saplānot likumdošanas darbu gadu uz priekšu, lai zinātu, kurā mēnesī kurus likumus pieņemt. Mums tā nav, un iznāk, ka vienu likumu gada laikā var astoņas reizes mainīt. Tas ir zināms pamats stulbumam — vienā brīdī jūs varat kaut kādu idiotismu ielobēt. Un šī spēja laikus pieņemt saprātīgus lēmumus mūs atšķir no igauņiem.

Tagad nodevām pa bremzēm. Vai ir iespēja pagriezties un doties pareizā virzienā?

Iespēja ir. Var nesanākt. Bet būtiski, ka tāda iespēja vispār parādījās, citādi būtu tikai sliktāk. Mēs, protams, varam nobumbulēt arī to — tāpat kā daudz ko savā pēdējo 20 gadu vēsturē. Man ir būtiski, skatoties nākotnē, — valdība pārāk lēni virza izšķirošus lēmumus, kas saistīti ar sociālo sfēru, izglītību un veselību. Parādās atrunas: mums ir jāmaina, bet, kur skriet, laiks taču ir. Taču, piemēram, tieši pašlaik mums ir demogrāfiska dividende jeb neliels demogrāfisks logs dažu gadu garumā: sabiedrībā ienāk pēdējā lielā kohorta ar sievietēm fertilajā vecumā, 25–26 gadus jaunām, kuras tagad varētu dzemdēt bērnus. Atlikt uz dažiem gadiem vajadzīgos lēmumus nozīmē pazaudēt šo nākamo 20 gadu laikā lielāko dzemdētspējīgo paaudzi.

Kas tad nekavējoties bijis jāizdara?

Pieņemt dzimstībai labvēlīgos lēmumus — sākot ar to, ka tiek pārkārtota pabalstu sistēma, kas veicina otrā un trešā bērna piedzimšanu. Tā ir izdarāma lieta! Gaidīt trīs gadus līdz nākamajām vēlēšanām būtu jau par vēlu. Tāpat arī augstākajā izglītībā.

Visu interviju par citiem būtiskiem jautājumiem un gaidāmajiem notikumiem lasiet jaunākajā nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas