Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Zatlers: vēlētājs šoreiz ir citādāks, viņš grib skaidrāku atbildi

Vēlētājs šoreiz ir citādāks nekā iepriekšējās vēlēšanās. Vēlētājs ir izgājis cauri grūtībām, vēlētājs ir gājis cauri tādām grūtībām, kuras ir sajutis pats savā ģimenē, piedzīvojis ienākumu samazināšanos, bezdarbu. Viņš grib skaidrāku atbildi, pie šāda secinājuma nonācis Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Viņš ceturtdien intervijā LNT raidījumā 900 sekundes stāstīja, ka ikvienā tikšanās reizē ar iedzīvotājiem viņi valsts vadītājam saka: "Labi, labi, tur runā, bet prezidenta kungs, sakiet, lūdzu, kā tad tur būs pa īstam?" Kā piemēru viņš minēja pensiju jautājumu, kurā it kā ir pateikts, ka neko nedarīsim, taču iedzīvotājiem tāpat nav pārliecības.

V.Zatlers arī uzskata, ka priekšvēlēšanu uzmanība jānovirza no premjera kandidātiem uz partiju programmu analizēšanu, kurā liela loma būs plašsaziņas līdzekļiem. Viņaprāt, tiem jāiztirzā programmas, lai kampaņa nebūtu reklāma un aģitācija par personālijām, premjeriem, bet gan lai cilvēki iegūst pēc iespējas vairāk informācijas. "Ja programmas būs pieejamas tikai vienā interneta vietā – lielākā daļa vēlētāju ne tik labi orientējas internetā un garā tekstā, kas ir uz ekrāna, viņi grib skaidrojumu, viņi grib atbildes. Šis ir mediju laiks, neviens cits kā mediji neizvedīs programmas saulītē," minēja V.Zatlers.

"Kas tad ir premjers? Tas ir viens cilvēks, kas vada valdību. Šajās vēlēšanās mēs ievēlam simts deputātus, kuri lems par likumiem, pēc kuriem mēs dzīvosim. Arī valdība nesastāv tikai no viena premjera, tā sastāv no valdības ministriem, kurus viņš aicina," norādīja Valsts prezidents, liekot noprast, ka premjeru kandidātu cīņa, viņaprāt, nav primārā.

Viņaprāt, īstie premjera kandidāti parādīsies pēc vēlēšanām, šie ir tikai potenciālie. "Jebkura partija var izvirzīt savu potenciālo kandidātu un izmantot personību un tās šarmu vēlēšanu kampaņā, bet mums būtu jādara viss, lai tas atvirzītos otrajā plānā. Būtu labi redzēt, kāds ir rīcībās plāns. Ja jau mēs gribam diskusiju, lai saprastu, kas notiks pēc vēlēšanām, jāpiedalās gana plašam kandidātu lokam," sprieda V.Zatlers.

Viņš gan atzina, ka valstī ir ļoti liela inerce balsot par personālijām - man šis cilvēks patīk, man šis cilvēks nepatīk, man liekas, ka šis cilvēks ir godīgs. Viņš secināja, ka tiek vērtētas ļoti daudzas tīri personiskas īpašības, nepadomājot tālāk, kā šī konkrētā persona rīkosies konkrētos apstākļos, kas skars arī vēlētāju.

Valsts prezidents uzskata, ka programma ir tikai pamatdokuments un katras partijas uzdevums ir to skaidrot. Programmai jāseko rīcības plānam. Viņš pauda viedokli, ka mediji darīs diezgan izdarīs, lai piespiestu politiķus runāt par rīcības plānu, lai neslēptu faktus par to, kāda ir situācija šodien, un potenciālo rīcību pēc vēlēšanām. "Neaizmirsīsim to, ka mēs Saeimu ievēlam uz četriem gadiem, tātad četru gadu laikā jāparedz, kas potenciāli būtu darāms, ne tikai tas, kas būtu jāizdara tuvākajos divos mēnešos."

Vaicāts, vai redz iespēju izvēlēties kādu kandidātu no patlaban piedāvātajiem, V.Zatlers aicināja nesteigties. "Es nekad negribētu jūgt to zirgu priekšā tiem ratiem un skatīties, kas no tā procesa ir sanācis," viņš teica un piebilda, ka līdz vēlēšanām negribētu vērtēt nevienu kandidātu. Viņš arī piebilda, ka pēc vēlēšanām iespējamas dažādas koalīcijas kombinācijas. Kritērijs būšot valsts tālākas attīstības rīcības plāns, kas balstīts uz to, ko Latvija pēdējos divos gados krīzes pārvarēšanai ir izdarījusi.

"Vēlētājiem jāsaprot viena lieta, ko nevar izmainīt, – par nākamā gada budžetu lems jaunā Saeima, jaunā valdība. Tas ir pirmais jautājums, kas jāuzdod politisko partiju kandidātiem – kā jūs izdevumus sabalansēsiet ar ieņēmumiem, kur jūs taupīsiet, griezīsiet, kur plānojat iegūt? Ja jums nav šīs skaidrības, ko jūs gribat darīt Saeimā? (...) Tam visam ir jābūt skaidram kā reizrēķinam."

Šī esot pēdējā V.Zatlera intervija par politiku pirms vēlēšanām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas