Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ziņo Baiba Rulle no Vecrīgas 23:05

Vecrīgā ap pusdeviņiem vakarā sabrauca arvien vairāk policistu. Aculiecinieki_ Dienai _vēstīja, ka liels jaunu vīriešu pūlis bija Vecrīgā, Smilšu ielā pie Finanšu ministrijas (FM). Pretī _Parex bankas _ēkai tika demolēta _Latvijas Balzama _veikala vitrīnu, taču policija tobrīd šajā ielā vispār nebija manāma. Vairākas policijas ekipāžas mierīgi stāvēja pie McDonalda dažus kvartālus tālāk. 

No Doma laukuma puses bija redzams liels skaits policistu, kas "stūma" pūli projām no Vecrīgas, "attīrot" Smilšu ielu, vēstīja aculiecinieki. Policijas virzienā lidoja dažādi priekšmeti. Kā novēroja Diena, jaunieši pie FM uz Smilšu ielas dauzīja un spārdīja kājām mašīnas, smirdēja pēc degmaisījuma. Notikuma vietā ieradās policijas papildspēki. Policija norobežoja Doma laukumu, kur cilvēki vairs netika ielaisti.

Protestētāji, rādot uz FM pusi, kliedza: "Jums ir lielas algas!"  Atmosfēra Vecrīgā bija sakāpināta. Protestētāji, kas noskaņoti uz vardarbībām akcijām, bija nevis sašutuši par to, kas notiek, bet drīzāk apmierināti, radās jaunas grupas, kas bija gatavas iet un izaicināt policiju. Protestētāji ņēma ārā bruģakmeņus un meta tos policistu virzienā.

Cilvēki pulcējās ielās pie Doma laukuma. Arī uz Vaļņu ielas pulcējās cilvēki un tika izkliegti saukļi: "Atlaist Saeimu!". Diena novēroja, ka protestētāji pie Pulvertorņa meta akmeņus uz policistu pusi, tika izmantota arī asaru gāze. Jaunieši kliedza: "Suņi, suņi!", protestētāji mēģināja izaicināt policistus. Policisti nobloķēja Smilšu ielu, tomēr nevarēja saprast, vai darbība ir koordinēta. Drīz vien ieradās papildspēki un izgaiņāja uz Smilšu ielas sapulcējušos jauniešus, daži cilvēki tika notverti, viņi bija aizseguši acis. Cilvēki tika izgaiņāti uz Bastejkalna un Hotel de Rome pusi.

Uz zemes mētājās ASV Vēstniecības preses un kultūras nodaļas plāksne. Arī Parex bankā izsisti vitrīnas logi un drošības dienests strādā pastiprinātā režīmā.

Mēģinot ierobežot protestētājus, policisti izmantoja šaujamieročus, bija dzirdamas suņu rejas. Pie Pulvertorņa vairāki cilvēki tika nogāzti uz zemes, bija atbraukusi ātrā medicīniskā palīdzība.

Diena redzēja arī cietušos – cilvēku ar asiņainu galvu, ko veda kāda sieviete. Vecrīgā pēc plkst.21 valdīja haoss un nekārtības, šķita, ka policisti īsti netiek galā.

Vecrīgas ielas piemētātas ar pudelēm, stikliem, akmeņiem, šķembu lauskām. Smilšu iela pie Parex ir izdemolēta, Parex bankai ir sasisti stikli, mašīnām pārdurtas riepas, daudziem birojiem izdauzīti logi, arī FM ēkai izdauzīti logi, mētājas dēļu gabali. Policijas mašīnas ir pilnībā izdemolētas, izsistiem logiem, lampām, izlauztām durvīm. Viens mikroautobuss ir apgāzies uz sāniem, novēroja Diena.

Ap plkst.21.45 Diena novēroja, ka no Doma laukuma cilvēki ir iztrenkāti. Ielas ap Saeimu un Doma laukumu bija pilnīgā policijas kontrolē, Doma laukumu jau tīrīja sētnieki.

Savukārt bārā Fīlīngs, kas arī atrodas Doma laukumā, cilvēki mierīgi klausījās mūziku.

Īsi pēc plkst.21 Doma laukumā pulcējās aptuveni simts, pamatā jauni cilvēki, kas izkliedza dažādus saukļus. Doma laukuma izeju uz Jēkaba ielas pusi bija nobloķējuši policisti, varēja redzēt, ka no Doma laukuma ir izrauts bruģis. Jaunieši izskatījās apreibuši, ik pa laikam metot dažādus priekšmetus policistu virzienā un mēģinot izraisīt nekārtības.

Citi Doma laukumā esošie mēģināja viņus nomierināt un lūdza pārtraukt darbības. Policisti bija norobežojuši visas ieejas Doma laukumā, viņi mēģināja apturēt cilvēku ienākšanu laukumā. Mazās ielas ap Doma laukumu bija cilvēku pilnas.

Diena novēroja, kā protestētāji, kas stāvēja iepretī Jēkaba ielai, kur bija policisti ar aizsargvairogiem, mēģināja pietuvoties policistiem un izsauca saukļus . Atsevišķi jaunieši uzvedās izaicinoši policistu priekšā. Policistu rokās bija redzami flakoni, kur, iespējams, bija asaru gāze. Sākās konfrontācija, un policija mēģināja izgaiņāt jauniešus, izskanēja saucieni arī krieviski. Policijai izdevās sagūstīt protestētājus, viņi tika aizvesti. Cilvēki arī fotografēja agresīvos jauniešus.

Lai gan Doma laukumā bija vairāki desmiti cilvēku, tikai daži bija agresīvi – ne vairāk kā desmit. Pārējie stāvēja malā un centās nomierināt agresīvākos. Savukārt policija necentās uzreiz ierobežot cilvēkus, ļaujot izpausties tiktāl, cik tas neapdraudēja viņus. Radās iespaids, ka jaunieši bija pārņemti no tā, ko redzējuši ārvalstu televīzijās.

Vienubrīd pieci jaunieši bija sadevušies rokās, stājās pretī policistiem un izkliedza viņu virzienā dažādus saukļus, ko gan bija grūti saprast. Tomēr bija noprotams, ka bija iereibuši. “Ejiet mājās – cilvēki resnos kuiļus nevajag aizstāvēt,” kliedza cilvēki. Vēlāk bariņš cilvēku sāka dziedāt himnu.

Medicīnas palīdzības mašīnas nebija redzamas.

Grūti tikt ārā no Vecrīgas, jo pa Smilšu ielu un mazajās ielās ir ļoti daudz cilvēku, kas fotografē notikušo. Vecrīgā ir arī liels skaits policistu gan civilajās drēbēs, gan formas tērpos no dažādām struktūrām. Policisti nekādus komentārus nesniedz. Ielas ir izdemolētas daudzviet.

Uz Vecrīgas ielām redzamas asiņu pēdas. Pēc policistu sirēnām var saprast, ka ierodas aizvien vairāk policistu.

Pie viesnīcas Roma ap plkat.22.30 izcēlās incidents, kad policistu virzienā lidoja pikas. Policisti izgaiņāja cilvēkus pie Brīvības pieminekļa laukuma. Arī pie pieminekļa stāvēja cilvēki policistu formās. Policisti apstiprināja, ka lieto ieročus ar gumijas lodēm, kā arī, ka viņiem ir pieejama un tiek lietota asaru gāze. Kāda jauna meitene gājusi aizklājusi acis, kas bija cietusi no asaru gāzes, "bija pelnījusi", skanēja policistu atbilde.

Kā novēroja Diena, Vecrīgā ir daudz policistu, daudz interesentu, kas atnākuši paskatīties uz notikušo.

Ap 23:00 pie Brīvības pieminekļa policijas mašīnā tika aizvesti 10 protestētāji un izskatās, ka policijai ir izdevies “iztīrīt” Vecrīgu no nemiera cēlājiem. Pie Brīvības pieminekļa šobrīd viss ir mierīgi un ir sajūta, ka cilvēki sāk izklīst. Saukļi vēl izskan, bet grupas, kas varētu vēl sarīkot kādu grautiņu, šķiet vairs nav. Pa centru brauc policijas auto ar signālmašīnām.

Diena
saņēma vēl vienu liecību par to, ka policija lietoja asaru gāzi, to izpūta kā "dezodorantu" no zaļām tūbiņām. Tā trāpīja arī kādam ārvalstu žurnālistam. Viņš arī novēroja, ka demolējot Latvijas Balzama veikalu, no tā tika paņemtas alkohola pudeles. 

Ielās braukā arī medicīniskās palīdzības mašīnas.

Kad pēc 13.janvāra akcijas Doma laukumā sākas nekārtības, uz Vecrīgu tika izsaukti visi Rīgas policisti no dažādām struktūrām. Policistiem tika dota pavēle uzturēties Vecrīgā un izkliedēt nemiera cēlājus. No viņu teiktā varēja noprast, ka policija nebija gatava tik plaši iesaistīties protestu novēršanā.

Vēl 23:00 vakarā Vecrīga ir slēgtā zona, no šīs pilsētas daļas var tikai iziet, izņemot Vecrīgas iedzīvotājus.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas