Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Žurnāliste: Aivara Lemberga kontu publiskošanai ir sabiedrisks labums

Aivars Lembergs ceturtdien lūdza Rīgas apgabaltiesu izņemt no krimināllietas visus materiālus, kas satur sensitīvus datus par viņa privāto dzīvi, vēsta LETA.Lembergs atgādināja, ka jau 2009.gada 13.martā lūdzis no krimināllietas materiāliem izņemt sensitīva rakstura datus, piemēram, par viņa veselības stāvokli u.c. Tiesa tolaik lūgumu noraidīja. Ja lūgums būtu apmierināts, tad viņa bērnu Anrija un Līgas kontu izdrukas nebūtu noplūdušas, uzskata Lembergs. Viņa ieskatā, šai krimināllietai faktiski "ir piekļuve jebkuram".

Kā tiesas sēdē sacīja valsts apsūdzību uzturošais prokurors Juris Juriss, policija uzsākusi kriminālprocesu saistībā ar abu Lemberga bērnu iespējamo kontu izdruku publiskošanu mājaslapā "rokasgramata.com". Prokuratūras ieskatā, nebūtu apmierināms Anrija Lemberga advokāta Alda Allika lūgums par viņa klienta un viņa māsas kontu izdruku izņemšanu no krimināllietas. To, kurš, ko un vai ir nopludinājis, skaidros krimināllietas izmeklēšanas gaitā, sacīja valsts apsūdzības uzturētājs. 

Valsts policijā Diena.lv informēja, ka saistībā ar datu publicēšanu ir uzsākts kriminālprocess par dienesta noslēpumu un komercnoslēpumu saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu. Kā policija rīkosies ar vietni www.rokasgramata.com un vai mēģinās to slēgt, policija neatklāj.

Māris Ruķers no Latvijas Universitātes Cilvēktiesību institūta skaidro, ka par sensitīviem uzskatāmi dati par cilvēka veselības stāvokli, bet finanšu dati likuma izpratnē tādi nav. Tomēr sensitīva ir informācija, ja ar bankas karti, piemēram, ir veikta samaksa par ārstniecības pakalpojumiem. Tad likums būtu pārkāpts.

Eksperts spriež, ka ļoti ticams, ka Latvijā par sensitīvākiem lielākā daļa sabiedrības uzskata informāciju par naudu nekā par veselību. Viņaprāt, privātā dzīve Latvijā netiek uztverta kā vērtība. “Īstermiņā cilvēkiem ir interesanti, taču ilgtermiņā tas nozīmē, ka neviens no mums nevar būt drošs, ka dati par mūsu bankas kontu paliks konfidenciāli. Tendence, ka tas ir iespējams, nav pozitīva,” uzskata M.Ruķers. Tas nozīmējot, ka var publicēt jebko, ja vien kādam par to ir interese.

"Parasti visi grib skaidru atbildi - ir vai nav pārkāpts likums, bet atbilde nav viennozīmīga," saka eksperts.

Latvijas Televīzijas žurnāliste Ilze Nagla, kas pirmā publiskoja Ilmāra Poikāna jeb Neo iegūtos datus no Valsts ieņēmumu dienesta datu bāzes, lielu līdzību Neo lietā un kontu publiskošanā nesaskata. Taču, viņasprāt, «rokasgrāmatas» gadījumu var vērtēt no diviem aspektiem: no juridiskā – vai nav pārkāpta personu privāto datu aizsardzība, un no sabiedriskā labuma viedokļa, kas šajā gadījumā esot gūts. “Aivars Lembergs ir valsts amatpersona, viņa gadījumā datu publiskošana ļauj saprast, vai viņa amatpersonas deklarācijā norādītie dati atbilst patiesībai. Šajā kontekstā sabiedriskais labums, manuprāt, ir redzams. Cits jautājums ir, piemēram, par Līgu Lembergu, jo viņa nav pazīstama persona,” uzskata I. Nagla.

Jau vēstījām, ka ceturtdien interneta vietnē www.rokasgramata.com publicēts milzīgs apjoms – 446 lappuses ar kontu izdrukām, kas, iespējams, atspoguļo Ventspils mēra un smagos finanšu noziegumos apsūdzētā A.Lemberga finanšu darījumus.

"Mēs publiskojam pārskatus par tiem neskaitāmajiem miljonu darījumiem, ko dažu gadu laikā veicis kāds Aivars Lembergs, kurš mums ir akurāt tikpat neidentificējams, cik Ventspils domes priekšsēdētājam savulaik neidentificējams šķita Ojārs Grinbergs," norāda vietnes izveidotāji. Šīs izdrukas ir tikai par darījumiem, kas veikti kontos, kas atvērti Latvijā, taču esot arī vēl Šveice, Lihtenšteina, Nīderlande, mājienu par vēl apjomīgākām finanšu operācijām dod rokasgramata.com.

Jau ziņots, ka šajā vietnē ik nedēļu tiek publicēti, iespējams, īsti dokumenti, kas līdz šim atspoguļojuši, iespējams, Ventspils mēra Aivara Lemberga bērnu – Līgas un Anrija tēriņus. Informācija par jaunumiem šajā vietnē pienāk no e-pasta ar vārdu – Aivars Lems.

Rokasgramata.com esot piedzīvojusi kiberuzbrukumus, tādēļ lapai esot sagatavots rezerves serveris kādā valstī, “kur lieliem un maziem zagļiem, kam sākušas svilt bikses, būs daudz grūtāk panākt savu”.

Iepriekš Anrijs Lembergs komentējis, ka kontu izdrukas varētu nākt no krimināllietas materāliem. Atgādinām, ka Ventspils mēru Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis.

Rokasgramata.com rakstīts, ka dokumenti tiek publicēti, lai parādītu, kādā veidā aizvadītajos divdesmit gados mūsu valstij kopā ir nozagts vismaz miljards latu.

(pievienota 5. un 6. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas