Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Brīvdabas muzejā svinēs Mārtiņdienu

Šodien Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā no plkst.12 līdz 16 norisināsies Mārtiņdienas svinības, aģentūru LETA informēja muzeja pārstāve Kristīne Dzedule.
Plkst.12 no muzeja galvenajiem vārtiem sāksies masku gājiens folkloras kopas "Milzkalnieki" vadībā. Kurzemes sētā būs danči un rotaļas, manteļskurstenī taps karsta zālīšu tēja, būs arī radošā masku darbnīca bērniem un senās koka spēles amatnieka Aldoņa Baldiņa vadībā.
Plkst.13.30 masku gājiens turpināsies uz Vidzemes sētu, kur būs iespēja dancot un rotaļāties kopā ar folkloras kopu "Rija". Te gatavos arī našķus kopā ar Ikšķiles Brīvās skolas audzēkņiem un pavāru Endiju Bērziņu. Slietenī cienās ar gaiļa zupu un "Mārtiņa beķerejas" sarūpētiem pīrādziņiem. Plkst.15 muzikālu priekšnesumu sniegs Ādažu folkloras kopa "Saulgrieži". Pie Vidzemes sētas visa pasākuma garumā būs iespēja izvizināties zirga mugurā.

Plkst.12.30 Priedes kroga galā ar dziesmām priecēs "Mārtiņkoris", bet visas dienas garumā interesentiem būs pieejams īpašais tupeņu godu piedāvājums no Priedes kroga - visdažādākie kartupeļu ēdieni.

Muzeja pārstāve aicina visus tērpties maskās un padarīt mārtiņbērnu gājienu vēl krāšņāku.
Senajā latviešu gadskārtā Mārtiņi ir saimnieciskā gada noslēgums un ziemas sākuma diena. Lai izpelnītos Mārtiņa labvēlību, tam kauj gaili, arī vistu. Gaiļa kaušana sekmē zirgu labklājību, bet vistas kaušana - govju labklājību.
Iedami no sētas uz sētu, mārtiņbērni nes svētību un tāpēc ir laipni gaidīti katrā mājā. Katrā sēta tie ierodas dziedādami, dejodami, iet rotaļās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas