Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Īres strīdus tiesās risinās paātrināti

Īrnieks aiziet uz veikalu, atnākot atpakaļ, dzīvoklī iekšā vairs netiek — durvīm nomainīta slēdzene. Lai pierādītu savas īres tiesības uz dzīvokli, ar namīpašnieku viņam jātiesājas gadiem. Vai arī gluži otrādi — namīpašniekam vairākus gadus jātiesājas, lai izliktu parādnieku. Ekonomikas ministrija (EM) šonedēļ valdībā ierosinājusi strīdus starp namīpašniekiem un īrniekiem izskatīt paātrinātā kārtībā. Tiesa, nepieciešamie likumu grozījumi līdz Saeimai varētu nonākt tikai nākamgad.

"Iecerētās likumdošanas izmaiņas paredz strīdus starp namīpašniekiem un īrniekiem izskatīt saīsinātos termiņos, tāpat kā adopcijas lietas, darba strīdus," saka EM Mājokļu politikas departamenta direktore Ilze Oša. Viņa uzsver, ka jautājumi, kas saistīti ar cilvēka tiesībām uz mājokli un mājokļa neaizskaramību ir tikpat būtiski, kā, piemēram, personas atjaunošana darbā. Paātrinātā procedūra gan attiektos tikai uz četrām ar īres jautājumiem saistītām situācijām: ja namīpašnieks nepamatoti atvienojis pamatpakalpojumus, ja persona vai ģimene mitinās dzīvoklī bez spēkā esoša īres līguma, ja persona vai ģimene izlikta no dzīvokļa bez tiesas sprieduma, ja īres strīda rezultātā kādam tiek nodarīts būtisks kaitējums. Jautājumu par īres pamatotību gan nav paredzēts izskatīt paātrināti.

Īres valdes priekšsēdētājs Andris Vilks uzskata, ka vislabākais risinājums gan būtu izveidot īpašas īres tiesas, bet arī paātrināta īres strīdu izskatīšana esot pozitīvs risinājums. "Vienīgais šos grozījumus vajadzētu iesniegt nekavējoties, nevis gaidīt nākamo gadu. Būs ziema, atkal cilvēkiem atvienos siltumu, teic A.Vilks. Viņš stāsta, ka namīpašnieki un īrnieki savas nesaskaņas joprojām risina prettiesiski un patvaļīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas