Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

"Latvenergo" nākamgad iedzīvotājiem elektrības cenas grib palielināt par 33%

Latvijas energoapgādes uzņēmums "Latvenergo" nākamgad iedzīvotājiem elektrības cenas plāno palielināt par 33% - no pašreizējā 5,1 santīma par kilovatstundu (kWh) līdz 6,8 santīmiem par kilovatstundu, aģentūrai BNS pavēstīja Latvijas energokompānijas "Latvenergo" Komunikācijas un mārketinga departamenta Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

Viņš norādīja, ka iesniegumā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) šāds tarifu kāpums prasīts no 2008.gada 1.janvāra, taču komisijas ziņā būs izlemt par jaunajiem tarifiem un to spēkā stāšanās laiku.

Pēc Sikšņa skaidrotā, ja SPRK atļaus elektrības tarifus iedzīvotājiem palielināt līdz 6,8 santīmiem par KWh, tad vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju ikmēneša elektrības rēķina pieaugums mēnesī būs ne vairāk kā 1,4 lati. Turklāt iedzīvotājiem elektroenerģijas tarifs arī pēc paaugstinājuma turpinās būt viens no zemākajiem Eiropā.

Pēc "Latvenergo" sniegtās informācijas, rēķinu pieaugums līdz 1,41 latam būs uzņēmuma klientiem, kuri mēnesī par elektrību maksā līdz 5,6 latiem. Savukārt klientiem, kuru mēneša elektrības rēķins ir no 5,6 līdz 11,3 latiem (aptuveni 32% lietotāju), pēc tarifu kāpuma būs jāmaksā par 1,41-2,8 latiem vairāk, bet klientiem ar rēķinu no 11,3 līdz 28,5 latiem (aptuveni 15% lietotāju) - par 2,8-7,1 latam vairāk. "Latvenergo" klientiem, kuru rēķini pārsniedz 28,5 latus (aptuveni 3% lietotāju), līdz ar jaunajiem tarifiem rēķini pieaugs par vairāk nekā 7,1 latu.

"Latvenergo" pārstāvis informēja, ka juridiskajām personām elektrības tarifa izmaiņas būs atkarīgas no vairākiem faktoriem - no pieslēguma sprieguma pakāpes, izvēlētā tarifa, tādēļ vidējais pieaugums būs aptuveni 26%.

Siksnis skaidroja, ka galvenie tarifu paaugstināšanas iemesli ir gāzes cenu pieaugums, importējamās elektroenerģijas cenu būtiska paaugstināšanās, kā arī infrastruktūras uzturēšanas un attīstības sadārdzināšanās.

Viņš atgādināja, ka "Latvenergo" ik gadu patērē aptuveni vienu trešdaļu no visa Latvijas gāzes patēriņa, un gāzes cenas pieauguma dēļ būtiski palielinās "Latvenergo" Rīgas termoelektrostacijās (Rīgas TEC-1 un TEC-2) ražotā siltuma un elektrības cena. Gāzes cena šajā gadā pieaugusi par 59%, kas attiecīgi veido elektroenerģijas tarifa palielinājumu par 6-10% (šo izmaksu pieaugums nav iekļauts pašreizējos tarifos).

Savukārt elektroenerģijas tarifu pieaugumu par 8-10% nosaka importa elektrības cenas kāpums par 22%, norādīja Siksnis un atgādināja, ka Latvija ir energodeficīta valsts, tādēļ "Latvenergo" ik gadu aptuveni trešdaļu klientiem nepieciešamās enerģijas importē no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas.

Siksnis arī piebilda, ka arvien pieaug arī infrastruktūras uzturēšanas un attīstības izmaksas. Salīdzinājumā ar 2006.gadu 2007.gadā par 10% pieaudzis pieprasījums pēc jauno elektrotīkla pieslēgumu nodrošināšanas, sasniedzot 13 tūkstošus jaunu pieslēgumu šajā gadā par aptuveni 31 miljonu latu.

Pēc viņa vēstītā, lai nodrošinātu klientiem stabilu elektroapgādi un uzņēmuma nepārtrauktu darbību un attīstības iespējas, nepieciešamas arī investīcijas ražošanas procesa modernizācijā. Sagaidāms, ka 2007.gadā investīcijās ražošanā "Latvenergo" koncerns investēs 117,2 miljonus latu, savukārt elektrības drošas piegādes attīstība šajā gadā izmaksās gandrīz 17 miljonus latu un 71 miljonu latu - infrastruktūras uzturēšana.

Siksnis piebilda, ka plānotās izmaiņas elektrības tarifos attieksies uz tiem uzņēmumiem un citām juridiskajām personām, kas izvēlēsies izmantot "Latvenergo" pamata pakalpojumus, bet neiesaistīsies brīvajā elektrības tirgū, kas iespējams kopš 2007.gada 1.jūlija, kad Latvijā pilnībā liberalizēts elektroenerģijas tirgus.

Latvijas tirgū strādājošā otra elektroenerģijas tirgotāja - Igaunijas energouzņēmumam "Eesti Energia" piederošās kompānijas "E.Energy" projekta vadītājs Aivars Tihanē laikrakstam "Dienas Bizness" (DB) iepriekš atzina, ka arī šīs kompānijas piedāvātie elektroenerģijas tarifi kāpšot, tiesa, nenosaucot konkrētus skaitļus, vien atzīstot, ka šā uzņēmuma piedāvājums būšot lētāks par "Latvenergo".

Iepriekš "Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifus mainīja no 2007.gada 1.janvāra, kad iedzīvotājiem maksa par elektrību pieauga par 6%, bet uzņēmumiem - par 18%. Galvenie tarifu paaugstināšanas iemesli bija gāzes un importējamās elektroenerģijas cenu lielā paaugstināšanās un nepieciešamība nodrošināt līdzekļus "Latvenergo" investīciju programmas realizācijai. "Latvenergo" vadība iepriekš ir prognozējusi, ka elektrības tarifi Latvijā turpinās pieaugt.

Savukārt Latvijas gāzes apgādes uzņēmums "Latvijas Gāze" plāno nākamā gada maijā palielināt dabasgāzes tarifus par 40-50%. Regulatorā šādu tarifu projektu paredzēts iesniegt līdz šā gada beigām, kad būs noslēgts līgums ar Krievijas gāzes monopolu "Gazprom" par dabasgāzes piegādēm nākamajam gadam.

"Latvenergo" elektrību ražo trīs hidroelektrostacijās uz Daugavas un divās termoelektrocentrālēs. Daļu no valstij nepieciešamās elektrības "Latvenergo" importē no Igaunijas, Krievijas un Lietuvas, kur 2009.gadā tiks slēgts pēdējais Ignalinas atomelektrostacijas bloks.

"Latvenergo" pieder valstij.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas