Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Otrdien spriedīs, ko darīt tālāk ar sākto Bastejkalna kaskādes remontu

Uzrakņātajā Bastejkalnā, kur 20.jūnijā vajadzētu beigties kaskādes strūklakas remontdarbiem, jau pāris dienu klusums. Darbus likuši apturēt pieminekļu sargi, jo konstatējuši, ka veiktie remontdarbi bijuši pārāk ievērojami un nedrīkstēja notikt bez Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) saskaņojuma.

Nu par līdz šim kaskādē paveikto satraukusies arī Latvijas Arhitektu savienība. Tā par šo jautājumu paredzējusi spriest ceturtdien speciālā diskusijā. Tikmēr p/a Rīgas dārzi un parki atbildīgais par strūklakām Andris Gremze vien retoriski jautā: "Kur šie cilvēki bija visu šo laiku, ka attapās tikai pāris dienu pirms objekta nodošanas?"


Diena jau rakstīja, ka Bastejkalna kaskādes strūklakai, strūklakai Ziedoņdārzā un Kronvalda parkā bija jābūt izremontētai līdz 21.maijam, taču uzņēmuma JS&J Ūdensmeistars vainas dēļ termiņš par mēnesi tika pārcelts. Taču arī tagad tiek pieļauts, ka Bastejkalnā darbi iekavēsies vēl par mēnesi. Uzņēmums par to gan nav sodīts, jo to pāris tūkstošu vietā panākts ilgāks garantijas laiks, proti - trīs gadi.

Kamēr notika kavēšanās, uzmanību būvniecības vietai pievērsa VKPAI inspektori, kas konstatēja, ka strūklakas remontā tiek izmantoti citi akmeņi, nevis vēsturiski tur bijušie šūnakmeņi. Bastejkalna ūdenskritumu kaskādē pilnībā demontēts vēsturiskais veidojums. Tik ievērojamas pārmaiņas bija nepieciešams saskaņot ar VKPAI, iepriekš Dienai apgalvoja inspekcijas vadītāja vietnieks Jānis Asaris.

Rīgas dārzi un parki pārstāvis Andris Gremze gan joprojām uzstāj, ka tie ir tikai remontdarbi un nav klasificējami kā kapitālais remonts, kam gan būtu bijis nepieciešams saskaņojums VKPAI un jāsaņem būvatļauja. "Tad jau mēs parkā nevaram nevienu jaunu soliņu novietot bez saskaņojuma. Arī pie Operas puķu dobei melnzemi nedrīkstam uzbērt vairāk nekā piecus centimetrus, jo tad to vajadzēs saskaņot ar vides departamentu," ironizē A.Gremze. Par to, kā arī tālāko rīcību otrdien, apskatot būvdarbu vietu, diskutēs inspekcijas, pašvaldības un būvnieku pārstāvji.

Rīgas pilsētas arhitekts Jānis Dripe, kurš uzaicināts uz Latvijas Arhitektu savienības rīkoto diskusiju, detalizēti ar kaskādē veiktajiem remontdarbiem nav iepazinies. "Cik zinu, projekts nav īsti loģiski saskaņots," viņš saka. J.Dripe pieļauj, ka sākumā visi tiešām domājuši, ka būs tikai neliels remonts, taču tagad, ieraugot gala rezultātu, kas ir ar "estētiski apšaubāmu kvalitāti", satraukušies. To apliecina arī Rīgas būvvaldes vadītājs Andis Cinis, sakot, ka firma un Rīgas dārzi un parki "bišku pāršāvuši pār strīpu", jo nomainījuši to, ko iepriekš solījuši saglabāt.

Tikmēr divas citas pilsētas strūklakas aizvadītajā naktī - no svētdienas uz pirmdienu - sabojātas. Proti, no jau darbojošās strūklakas Esplanādē vandaļi izrāvuši tērauda un bronzas renes, bez kurām tā nevar darboties, bet strūklakai, kuru šonedēļ bija plānots iedarbināt pie Kongresu nama, izzagti tērauda filtri. Kopējie zaudējumi lēšami ap 2600 latiem, pieļauj A.Gremze, uzskatot, ka vaininieki visdrīzāk nav "bomzīši, bet gan kāds ļaundaris, jo ko paņemt tur bija vairāk".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas