Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pie Akmens tilta taps jauns laukums

Lai arī jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas pamatakmens ielikšana ir atlikta, bet par akustiskās koncertzāles būvniecību uz AB dambja iepretim viesnīcai Radisson SAS vēl nav pieņemts galīgais lēmums, attīstītāja, valsts aģentūra Jaunie trīs brāļi turpina izstrādāt projektus par abu teritoriju publiskās telpas izmantošanu un satiksmes organizāciju Akmens tilta rajonā. Ceturtdien ar šai teritorijai izstrādātā detaļplānojuma 1.redakciju iepazinās Rīgas arhitektu kolēģija. Iespējams, tuvākā mēneša laikā tā tiks nodota arī sabiedrības vērtēšanai.

Gājējiem prioritāte


"Mūsu uzdevums nebija vērtēt, cik piemērots ir šis 20 hektāru plašais rajons bibliotēkai un koncertzālei, bet gan rast risinājumus, kā izmantot teritoriju starp šiem plānotajiem objektiem, kā arī piedāvāt atbilstošus transporta risinājumus," prezentējot detaļplānojuma projektu, norādīja viens no tā izstrādātājiem arhitekts un pilsētplānotājs Edgars Bērziņš. Balstoties uz spēkā esošo pilsētas attīstības plānu, speciālisti izstrādāja divus scenārijus - līdz 2012. un 2018.gadam.

Saskaņā ar pēdējo pēc desmit gadiem pār Akmens tiltu ar privāto transportu vairs nedrīkstēs braukt - pa to pārvietosies tikai sabiedriskais transports un gājēji. Paredzēts, ka tad uz Mūkusalas ielu trolejbusi un autobusi pa nobrauktuvi netiks, tiem būs jāmēro ceļš līdz Valguma ielai un jāgriežas pa kreisi. Pašreizējā pļava pie nobrauktuves pārvērtīsies par pazemes autostāvvietu aptuveni 400 mašīnām un būs pārsegta ar platformu, kas kalpos par plašu laukumu (tas būs pusotru reizi lielāks par Doma laukumu). Tajā, pēc E.Bērziņa teiktā, varētu izveidot muzikālas strūklakas, ūdensskulptūras, dažādas atrakcijas, pārvietojamu estrādi u.c.

Līdz aizliegumam pa Akmens tiltu pārvietoties privātajam transportam un laukuma iekārtošanai zem Akmens tilta iecerēts izveidot iekārtu gājēju tiltu.

Jāvirzās tālāk


Lielākā daļa kolēģijas locekļu atzinīgi izteicās par ieceri veidot plašu laukumu starp "abiem brāļiem". Pilsētas būvvaldes vadītājs Andis Cinis vien ieteica infrastruktūras un kultūras objektu projektus sasaistīt, lai viss notiktu vienlaikus. Cits kolēģijas loceklis, žurnālists Jānis Domburs, atgādinot, ka Rīgas tuvāko gadu infrastruktūras projektiem nepieciešami vairāki miljardi latu, aicināja piezemēt ieceres, kas pašreizējā redakcijā, viņaprāt, ir nepaceļama. "Varbūt ir iespējams nebūvēt Forumu (laukuma nosaukums - red.) un zem tā autostāvvietas, kas tikai piesaistīs papildu privāto transportu, bet gan attīstīt Daugavmalu," sacīja J.Domburs. Tam gan nepiekrita arhitekts Andris Kronbergs, jo "tikai kaut kas vērienīgs spēs pārliecināt cilvēkus, ka tas ir vajadzīgs". Lai saprastu, kas ir tas vajadzīgais un ar ko laukumu piepildīt, Rīgas arhitekts Jānis Dripe Jaunajiem trīs brāļiem ieteica padomāt par atsevišķa konkursa rīkošanu.

Rīgas Tehniskās universitātes profesors Jānis Krastiņš, kurš kopumā ir pret koncertzāles būvniecību uz AB dambja, detaļplānojumu atzina par pietiekami profesionāli izstrādātu, lai gan tas esot tapis, pamatojoties uz "absurdiem lēmumiem". Viņš arī prognozēja, ka pēc desmit gadiem Akmens tilts nebūs atdots gājējiem. Viņaprāt, tas vispār nav jādara, jo nav taču racionāli uzturēt četru joslu tiltu gājējiem, kuriem īsti nav uz kurieni iet. Pārējie kolēģijas locekļi viņam gan nepiekrita.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas