Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pirātu biedrības protestā pret AKKA/LAA piedalās pieci cilvēki

Pieci Pirātu biedrības aktīvisti otrdienas rītā pie Satversmes tiesas (ST) protestēja pret Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) vēlmi panākt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas ļautu tai iekasēt tukšo materiālu nesēju atlīdzību arī par atmiņas kartēm, zibatmiņām, cietajiem diskiem, mobilajiem telefoniem un vairākiem citiem datu nesējiem, novēroja aģentūra BNS.

Četri piketētāji turēja baltas lapas, bet piektais – plakātu ar saukli Huligānu nodokli jaunajām māmiņām.

Viens no protesta rīkotājiem Danko Aleksejevs žurnālistiem pastāstīja, ka baltās lapas simbolizē tukšus datu nesējus. "Pagaidām papīru negrib aplikt ar nodokļiem. Taču uz tā arī var uzrakstīt kādu darbu, kas aizsargāts ar autortiesībām",” viņš norādīja.

Vēl viens piketētāju pārstāvis, kurš stādījās priekšā kā Ilmārs, aģentūrai BNS pauda viedokli, ka AKKA/LAA "nodarbojas ar naudas kāšanu, nevis autoru aizstāvību". Viņš gan apgalvoja, ka pats pēc iespējas cenšas autoru darbus pirkt legāli un filmas skatīties kinoteātros. Tomēr, viņaprāt, pirātisms ir pieļaujams, ja cilvēkam nav nekādu citu iespēju darbu iegādāties.

Pikets pie ST piesaistīja arī diezgan lielu mediju interesi – žurnālistu un fotogrāfu bija vairāk nekā pašu piketētāju. Tāpat par protestētājiem kuplākā skaitā bija ieradušies policisti, kas piketa laikā uzraudzīja sabiedrisko kārtību.

Jau vēstīts, ka Satversmes tiesa otrdien tiesas sēdē vērtēs, vai ir aizskartas tiesības uz īpašumu un autortiesībām saistībā ar ierobežoto objektu sarakstu, par kuriem maksājama autoratlīdzība.

Satversmes tiesā aģentūru BNS iepriekš informēja, ka apstrīdētajās normās noteikts izsmeļošs objektu saraksts, par kuriem maksājama autoru atlīdzība, proti, par tukšajiem materiālajiem nesējiem – audiokasetēm, videokasetēm, diskiem un tamlīdzīgām reproducēšanai izmantojamām iekārtām – dažādu funkciju atskaņotājiem, satelītu uztvērējiem ar datu ieraksta iespējām, disku rakstītājiem un citiem.

Pieteikuma iesniedzējas – Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība, AKKA/LAA, Latvijas Kinoproducentu asociācija un Latvijas Profesionālo aktieru apvienība – norāda, ka viņu tiesības uz īpašumu un autortiesībām aizskar tas, ka Ministru kabinets ir ierobežojis objektu sarakstu, par kuriem maksājama autoratlīdzība, neiekļaujot tajā visas funkcionāli līdzīgas iekārtas.

Piemēram, Ministru kabineta noteikumu regulējums neattiecas uz zibatmiņām, ārējiem cietajiem diskiem, mobilajiem telefoniem, jaunākās paaudzes mūzikas atskaņotājiem ar iebūvētu atmiņu un citiem.

Pirātu biedrība ir nevalstiska organizācija, kas iestājas par likumu reformām intelektuālā īpašuma jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas