Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Prasa nojaukt Bastejkalna kaskādi

Latvijas Arhitektu savienības biedri atzinuši, ka veiktais kaskādes remonts noticis bez vajadzīgajiem saskaņojumiem, ir vidi degradējošs un nojaucams

Bastejkalna kaskādi, pa kuru jau pirms Jāņiem vajadzēja tecēt ūdenim, varētu nākties pārbūvēt. To atbildīgajām Rīgas domes amatpersonām lūgs darīt Latvijas Arhitektu savienības (LAS) biedri, jo veiktie darbi nav uzskatāmi par vecās kaskādes remontu, bet gan par pamatīgu pārbūvi, kas veikta bez nepieciešamajiem saskaņojumiem. To, ka notikusi nelikumīga būvniecība, secinājusi arī Rīgas Vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome, un nākamajā nedēļā arī Rīgas būvvaldes padome varētu pieņemt šādu lēmumu. Vai tas nozīmē, ka gaišajiem laukakmeņiem mūrētā kaskāde tiks nojaukta, būvvaldes vadītājs Andis Cinis pagaidām ne apstiprina, ne noliedz. "Negribētu, lai ieguldītā nodokļu maksātāju nauda iet vējā un prasa vēl tikpat ieguldīt no jauna, tomēr uzlabojumi tur ir nepieciešami," saka A.Cinis.

Degradē vidi


Diena jau rakstīja, ka Bastejkalna kaskādes strūklakai bija jābūt izremontētai līdz 21.maijam, taču uzņēmuma JS&J Ūdensmeistars vainas dēļ termiņš par mēnesi tika pārcelts. Taču arī tagad tiek pieļauts, ka Bastejkalnā darbi iekavēsies vēl par mēnesi, jo jūnija vidū tos lika apturēt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI). Tā konstatēja, ka strūklakas remontā tiek izmantoti citi akmeņi, nevis vēsturiski tur bijušie šūnakmeņi un ūdenskritumu kaskādē pilnībā demontēts vēsturiskais veidojums. Tik apjomīgiem darbiem vajadzēja būt izstrādātam tehniskajam projektam, saņemtai būvatļaujai un inspekcijas atzinumam, uzskata pieminekļu sargi. Tad arī satraucās LAS un vēl pirms Jāņiem noorganizēja diskusiju par šo tēmu. Galvenais tās secinājums ir, ka pēc veiktā "remonta" Bastejkalna kaskāde tikai aptuveni izskatās pēc tās, kāda pilsētniekiem un Rīgas viesiem pavērās pirms būvdarbu veikšanas. Tāpat konstatēts, ka jaunais uzmūrētais akmeņu krāvums ir vidi degradējošs. Uz remonta pasūtītāju - p/a Rīgas dārzi un parki - pārmetumu, ka darbi notikuši arhitektu un VKPAI deguna galā vairākus mēnešus, bet neviens par to nav licies ne zinis, LAS diskusiju kluba vadītājs, arhitekts Jānis Alksnis, atbild lakoniski: "Neviens nedomāja, ka tik centrālā vietā kāds kaut ko tādu atļausies!" Turklāt remontdarbu laikā kaskāde bija apjozta ar sētu un tur notiekošo nevarēja tik labi redzēt.

Vai nojauks, nezina


LAS tuvākajās dienās A.Cinim nosūtīs diskusijas rezolūciju, kurā prasīta kaskādes nojaukšana. "Pēc tam jānoorganizē arhitektu plenērs, jāiegūst risinājums un jāmēģina tas īstenot," saka J.Alksnis. Viņam gan joprojām esot šaubas par to, kā vispār darbi organizēti: "Kā dome varēja piešķirt naudu un kā būvnieks varēja sākt būvēt, ja nebija būvprojekta?" Viņaprāt, viss šis pasākums ir "baltiem diegiem šūts". A.Cinis nenoliedz, ka situācija izveidojusies dīvaina, tomēr nesola, ka arhitektu aicinājums kaskādi nojaukt tiks īstenots. "Lūgsim vēl ainavu arhitektus un neatkarīgu būvinženieri sniegt atzinumu par to, kas vēl saglābjams pie uzbūvētā," saka A.Cinis, piebilzdams, ka likumdošana nelikumīgas būvniecības novēršanu padarot absurdu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas