Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

RD amatiermākslas kolektīvu vadītājiem sagādā stresa pilnus brīžus

Janvāris jau iet uz beigām, Rīgas kori, deju kolektīvi, tautas teātri un citi amatiermākslas kolektīvi gatavojas drīz gaidāmajām skatēm. Taču tikai trešdien Rīgas pilsētas amatiermākslas kolektīvu vadītājiem un speciālistiem steidzami bija jāierodas piedalīties iepirkumā, lai vispār varētu turpināt darbu. Šāda procedūra turpinās arī šodien.

Trešdienas vakarā ierodoties norādītajā vietā, pamatskolā Rīdze, tur ņudzēja liela un nervoza burzma - cienījami koru, deju ansambļu un citu kolektīvu vadītāji stresa nomāktu seju, gluži kā nesekmīgi skolēni drūzmējās klasē, cenšoties tikt skaidrībā par dažādu papīru noformēšanu. Tad arī izrādījās, ka līgumus ar viņiem slēgs tikai uz četriem mēnešiem, līdz aprīļa beigām, kad pašreizējā atbalsta forma tikšot mainīta, reāli pat uz trim, jo līgumi stājas spēkā tikai 29. janvārī.

Neziņa par rītdienu

"Šķiet, viss virzās uz iznīcību, vairs nav nekādas drošības sajūtas. Kas notiks rīt? Ar koriem es strādāju jau 35 gadus, nupat Rīgas 2014 atklāšanā klausījos, kā Eiropas pārstāve runāja par kultūras nākotnes attīstību un ilgtspēju, bet te nu es esmu, lai slēgtu līgumu uz četriem mēnešiem," ironizēja kora Medera diriģente Gunta Vāvere. "Uz kāda pamata mani vispār ielaiž mēģināt Mazajā ģildē, ja man nav līguma? Un kam tas viss? Diriģentiem sirmām galvām tagad jāstāv rindā, lai par jaunu nodotu personas datus? Es ar kori te strādāju jau 17 gadu, vai tad departamentam nav mūsu datu?" uzsvēra diriģents Ints Teterovskis, kura vadītais koris Balsis ir viens no labākajiem Latvijā. "Šī ir Latvija, vienīgā Dziesmu svētku lielvalsts pasaulē. Tad pēc kādiem standartiem mēs dzīvojam? Ušakovs (Rīgas mērs - aut.) neaizmirst pieminēt, cik kolosāls pasākums Rīgā šovasar būs Pasaules koru olimpiāde, bet vai viņš zina, kā strādā departamenti - Finanšu un par mūsu jomu atbildīgais Izglītības, kultūras un sporta departaments (IKSD), kurš ar to nespēj cīnīties?" Teterovskis arī norādīja, ka problēma ir visus šos gadus, jo par Dziesmu svētkiem atbild Kultūras ministrija, bet kolektīvu darbu finansē pašvaldība, savukārt Dziesmu svētku likumam nav nevienu MK noteikumu, nav skaidrojumu. "Kamēr nebūs skaidru noteikumu, katrs tulkos, kā grib." Diriģents steidzami atteicies no pašnodarbinātās personas statusa, jo, to saglabājot, arī Balsis nāktos vadīt kā pašnodarbinātajam.

"Iepirkuma procedūra tiek piemērota vietā, kur tas ir absolūti nevajadzīgi, jo mēs taču strādājam pastāvīgi. Manu kori taču nevar pēkšņi vadīt cits, kurš atnācis un uz papīra pierāda, ka ir labāks," satraukti stāsta kora Amadeus diriģente Inga Dziļuma. Iepirkuma procedūra šajā jomā tiek piemērota pirmo reizi, un bija labi redzams, cik apmulsuši ir arī Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta darbinieki.

Kļūs pašnodarbinātie

Kopš 2009. gada slēgtie uzņēmuma līgumi bija krīzes kompromiss, kas ļāva saglabāt Dziesmu svētku kustību pamatīgi samazinātā finansējuma robežās: maksāt mazāk par minimālo algu un nogriezt ikgadējos apmaksātos atvaļinājumus. Kopš tā laika vēl joprojām liela daļa šīs jomas speciālistu nekurnot strādā, saņemot tikai 256 eiro (180 latu) uz papīra. Augstākie griesti izcilākajiem ir 470 eiro.

Tagad tiem, kuri reģistrējušies kā pašnodarbinātie, nāksies šajā statusā strādāt arī ar saviem kolektīviem un atbildība par nodokļu nomaksu būs pašu ziņā.

Pilnu žurnālistes Ineses Lūsiņas rakstu Rindā pēc īslaicīgiem līgumiem lasiet piektdienas, 24.janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas