Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Rīgā parādi par siltumu ir ap 400 mājām

Trīs ceturtdaļām no teju 50 mājām, kurām par parādu nenomaksāšanu AS Rīgas siltums (RS) ceturtdien pārtrauca siltumenerģijas piegādi karstā ūdens sildīšanai, nākamajā nedēļā tā atkal varētu tikt atjaunota, jo SIA Māju Serviss KSA, kas apsaimnieko lielāko daļu šo namu, uz to laiku plāno naudu atdot.  

Tomēr daudziem rīdziniekiem var nākties ziemu sagaidīt ne tikai bez siltā ūdens, bet arī bez siltuma vispār. "Ja jautājums ir, vai apkures sezonā pakalpojumu saņems parādnieki, tad atbilde ir – nē," norāda RS komercdirektors Voldemārs Ilguns. Šobrīd tuvu 400 ēkām nav norēķinājušās par siltumenerģiju, taču lielākā daļa no tām varētu to pagūt izdarīt. "Bet kādas 70 mājas mums tradicionāli ir, kas negrib vai nevar nosegt parādu," piebilst RS pārstāvis.

Cieš arī maksātāji

Pašreizējā kārtība ir tāda, ka RS klientiem aukstais ūdens tiek sildīts namu siltummezglos, izmantojot RS piegādāto enerģiju. Atbilstoši siltuma patēriņam, RS iekasē naudu no apsaimniekotāja, bet tas savukārt - no iedzīvotājiem. Ja daļa iedzīvotāju laikā nesamaksā, tad apsaimniekotājs nevar norēķināties ar piegādātāju. Tieši šādu iemeslu dēļ ceturtdien karstais ūdens tika atslēgts 49 mājām jeb aptuveni 6 000 rīdzinieku, tajā skaitā arī maksātājiem, starp kuriem ir pensionāri, daudzbērnu ģimenes, invalīdi un maznodrošinātie.

"RS rīcība ir nelikumīga un prettiesiska, tā ir pretrunā ar patērētāju tiesībām un ir vienkārši ciniska," uzskata Māju Serviss KSA valdes priekšsēdētāja Baiba Pļaviņa, kuras vadītais uzņēmums apsaimnieko 37 no šīm mājām, galvenokārt Pārdaugavā. Pārējās 12 ir citu deviņu apsaimniekotāju pārziņā. B.Pļaviņa pārmet, ka atslēgšana notikusi bez iepriekšējas brīdināšanas un nedodot iespēju steidzami parādu atmaksāt.

Vienas dienas laikā daļu no vairāk nekā 300 latu lielā parāda uzņēmumam izdevies nosegt un piektdien sešām mājām karstā ūdens piegāde atjaunota. Taču, lai nomaksātu visu summu, visticamāk, nauda būs jāaizņemas.

Skaidrojot parādu rašanās iemeslus, B.Pļaviņa uzsver, ka "cilvēkiem šobrīd ir ļoti zema maksātspēja" un daudziem komunālie maksājumi nav prioritāte. Uzņēmuma apsaimniekoto namu vidū ir arī jaunie projekti, kuros daudzi "dzīvokļi stāv tukši", taču apsildīšana nepieciešama, kā rezultātā rodas zaudējumi. B.Pļaviņa prognozē, ka apkures tarifa palielinājuma dēļ "nākamajā gadā situācija būs vēl kritiskāka" Lai no tā neciestu apsaimniekotāji, iedzīvotājiem būtu pašiem "pa tiešo" jānorēķinās ar RS.

Problēmas tikai ar dažiem apsaimniekotājiem

"Patreizējais modelis darbojas ļoti veiksmīgi un jautājums jau ir tikai par dažiem apsaimniekotājiem," pilnīgi pretējās domās ir V.Ilguns, piebilstot, ka virs 90% namu spēj laicīgi samaksāt. Augustā RS par karstā ūdens atslēgšanu brīdinājis 22 apsaimniekotājus, no kuriem lielākā daļa veikusi norēķinus. Turklāt tajās mājās, kas vasaras mēnešos centušās samazināt parādu, karstais ūdens netika atslēgts.

Uz jautājumu, kādēļ no siltumenerģijas pārtraukšanas jācieš arī tiem iedzīvotājiem, kas regulāri maksā par pakalpojumiem, V.Ilguns norāda, ka "teorētiski piegāde var notikt arī katram dzīvoklim atsevišķi, bet, vai mēs esam tik bagāti, lai par to samaksātu?"

Viņš atzīst, ka jau tagad "pakalpojums ir dārgs", tāpēc iedzīvotājiem jādomā, kā maksimāli taupīt. RS lielākajiem namu apsaimniekotājiem nosūtījis ieteikumus energoefektivitātes uzlabošanai, kā arī aicinājis tos aptaujāt iedzīvotājus, pie kādas gaisa temperatūras pieslēgt siltumu, cik daudz sildīt, vai naktī telpas uzturēt vēsākas. "Negribu teikt, ka tas atsvērs tarifu, bet mēs atbrīvosimies no lieka siltumenerģijas patēriņa," piebilst V.Ilguns.  

Jau vēstījām, ka no 15.oktobra RS siltumenerģijas tarifs pieaugs vidēji par 28,5%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas