Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Rīgas centrā gaisa kvalitātes normas pagājušajā nedēļā pārsniegtas četrās dienās

Rīgas centra gaisā pagājušajā nedēļā pirmdien, trešdien, ceturtdien un piektdien pārsniegts cieto daļiņu PM10 robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai, informēja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Gaisa un ūdens aizsardzības nodaļas speciālists Jānis Kleperis.

Tādējādi šogad pavisam reģistrēts 41 pārsniegums, kaut gadā pieļaujami tikai 35.

Brīvības ielā no 18. līdz 25.jūlijam nedēļas gaisa kvalitāte bijusi laba, tomēr augstāks gaisa piesārņojums novērots otrdien, kad specifisko meteoroloģisko apstākļu un intensīvās transporta kustības dēļ novērots palielināts gaisa piesārņojums slāpekļa dioksīdam.

Savukārt K.Valdemāra ielā pagājušā nedēļā gaisa kvalitāte vērtējama kā vidēji laba, jo gaisa kvalitātes indekss sasniedzis 119 no 200 vienībām. Brīvības ielā gaisa kvalitātes rādītāji pagājušā nedēļā bijuši divreiz labāki - indekss bijis tikai 57.

Kleperis skaidroja, ka lielā mitruma un karstā laika dēļ atmosfērā ir paaugstinātas aerosolu koncentrācijas, kas piesaista sīkās putekļu daļiņas, turklāt pilsēta slikti vēdinās.

Kā ziņots, Eiropas Komisija jau divreiz izteikusi aizrādījumu par to, ka Rīgas pilsētā pārāk bieži tiek pārsniegta pieļaujamā PM10 jeb putekļu daļiņu koncentrācija gaisā. 16.februārī Latvijai tika doti divi mēneši laika, lai izstrādātu gaisa kvalitātes uzlabošanas programmu, pretējā gadījumā EK šovasar varētu vērsties Eiropas Tiesā, pieprasot piemērot Latvijai soda naudu, kas varētu sasniegt pusotru miljonu eiro.

Rīgas domē 7.jūnijā apstiprināta Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programma, kuras īstenošanas rezultātā putekļu daļiņu piesārņojumam vajadzētu samazināties. Tas paredz veikt transporta plūsmu optimizāciju pilsētā, gaisa piesārņojuma samazināšanas pasākumus no individuālās apkures mājsaimniecībās, kā arī paredzētas darbības, lai padarītu efektīvāku dūmgāzu attīrīšanu siltumcentrālēs - īpaši saistībā ar šķeldas izmantošanas apjoma palielināšanu, kas plānota līdz 2015.gadam.

Transporta plūsmu optimizācija pilsētā iecerēts realizēt, atslogojot transporta noslodzi centrā un uz tiltu nobrauktuvēm, novirzot smago transportlīdzekļu plūsmu no centra maģistrālēm, kā arī paredzēts turpināt darbu pie sabiedriskā transporta tīkla pievilcīguma un efektivitātes paaugstināšanas.

Kleperis aģentūrai LETA gan iepriekš skaidroja, ka pagaidām dati par gaisa kvalitātes indeksu tiek uzskatīti par nepārbaudītu informāciju, jo šiem rādītājiem vēl jāveic validēšanas process, kura gaitā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs visus monitoringa datus pārbauda un izslēdz kļūdainos mērījumus. Kopsavilkums par šā mēneša datiem būs pieejams nākamā mēneša sākumā, un tad arī būs redzams, vai gadā pieļaujamie rādītāji jau ir pārsniegti vai nē.

Par pašreizējiem datiem, pagaidām neesot pamata uztraukties. "Noteikti jāsagaida gada noslēgums, jāskaita viss kopā, un tad centrs veiks vēlreiz datu validēšanu un izvērtēšanu atbilstoši ES direktīvas prasībām, kurā ir noteiktas aprēķinu metodikas, kā izvērtēt dienas, kad daļiņu koncentrācijas ietekmē dažādi atmosfēras un meteoroloģiskie apstākļi, un kuri pārsniegumi nav saistīti ar cilvēku darbību. Tad šīs dienas tiks atskaitītas nost, un putekļaino dienu skaitu uzzināsim nākamā gada sākumā, kad viss tiks izvērtēts un saskaitīts," skaidroja Kleperis, taču piebilda, ka, visticamāk, normatīvos iekļauties neizdosies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas