Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

RS: Kontrole nepatīk nevienam, bet biļete ir jāpērk

52.autobusā starp bezbiļetnieku un kontrolieri bija nestandarta situācija, tāpēc grūti izvērtēt, vai kontrolieris varēja rīkoties citādi, lai negūtu traumas, atzīst _Rīgas satiksmē (RS). _Uzņēmums uzsācis kontrolieru apmācību, kā rīkoties spriedzes situācijās.Jau ziņots, ka cietušais biļešu kontrolieris Raitis Pintāns iestājies durvīs, neļaujot izkāpt bezbiļetniekam, kad saņēma šāvienu sejā ar gāzes pistoli.

Pēc tam viņš arī skrēja bezbiļetniekam pakaļ un viņu aizturēja, atņemot arī nazi, kas bija aizbāzts aiz jostas.Saskaņā ar instruktāžu ir divi veidi, kā jārīkojas RS kontrolieriem, ja kāds brauc bez biļetes. Apturot transporta līdzekli starp pieturām, soda nauda jāiekasē policijas klātbūtnē, no transporta līdzekļa izkāpjot. Bet gadījumā, ja kontrolieri iekāpuši pieturā, biļešu pārbaude notiek bez policistiem, bet soda nauda “zaķim” jāsamaksā neizkāpjot no transporta. Tieši tā rīkojies arī R.Pintāns, kurš neļāva “zaķim” izpkāpt.Šobrīd mēs strādājam ar kontrolieriem, apmācot viņus darbam dažādās spriedzes situācijās, stāsta uzņēmuma preses sekretārs Viktors Zaķis.  "Vakardienas gadījumā es velku paralēles ar neseno notikumu uz Garkalnes ceļa, kad pārgalvīgo šoferi uzrunāja balss no kosmosa. Pasažieris, kurš sašāva kontrolieri savu nekontrolējamo agresija varēja izpaust jebkurā vietā, arī pilsētas centrā," tā V.Zaķis. "Protams, nevienam cilvēkam nepatīk jebkāda veida kontrole, tomēr mēs dzīvojam noteiktā sistēmā, kur ir jāievēro savi notiekumi. Es nevēlos attaisnot kontrolierus, bet spēju viņus saprast, jo spriedze ir tiešām liela," viņš norāda. Kontrolierim soda kvīts izrakstīšanas laikā bieži jānoklausās "kur viņš ir dzimis, kādi ir viņa radu rakstu un kādā veidā viņš mirs”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KO DARĪT, LAI IZVAIRĪTOS NO VARDARBĪBAS:

Sociālantropoloģe Aivita Putniņa

”Varbūt problēma ir tiesiskajā regulējumā, jo kontrolieru pilnvaras ir vienlīdzīgas ar lielveikala apsargu. Manuprāt, policijas iesaistīšana ir pozitīvs solis, jo uzlabo kontrolieru darba apstākļus, kuri prasa līdzsvarotību. Tāpat arī pasažieris, kurš būs līdzsvarots un harmoniski vesels, nesāks pārpildītā autobusā šaut uz kontrolieri.  Ja cilvēks ir piekritis braukt ar sabiedrisiko transportu, tad viņam jāpieņem arī tā lietošanas noteikumi.”

Žurnāliste Sanita Upleja (dzīvo Dānijā)

“Dānijā esmu redzējusi tikai trīs biļešu kontroles gadījumus. Noķēra dažus bezbiļetniekus, kuriem mierīgi bez diskusijām  izrakstīja soda kvīti. Iespējams, ka pati Dānijas sabiedrība ir mierīgāka. Tomēr es uzskatu, ka pasažierim neatkarīgi no valsts, kurā viņš dzīvo, ir jāiegādājas biļete vai arī jāiet ar kājām. Kontrolieris veic savu darbu un pasažieriem ir likumi, kas jāievēro."



Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas