Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

RS nav saņēmusi sūdzības par šoferiem, kuri mūziku klausījušies "austiņās"

Aizliegums sabiedriskajā transportā klausīties radio bez mūzikas atskaņošanas licences Rīgas satiksmē (RS) strādājošo transportlīdzekļu vadītāju ikdienas paradumus neietekmēs. RS iekšējās kārtības noteikumi jau iepriekš paredzējuši, ka mūziku pasažieriem dzirdamā veidā atskaņot nedrīkst, portālam Diena.lv sacīja RS preses sekretārs Viktors Zaķis.

Šobrīd RS sabiedriskā transporta vadītāju amata apraksts pieļauj ļoti klusu radio vai mūzikas klausīšanos jeb tā, lai to dzirdētu tikai pats šoferis. "Mēs uzskatām, ka tā ir viņa darba vieta un mēs viņam atļaujam to darīt, tas amata aprakstā ir pieļaujams," uzsvēra V. Zaķis. Tai pat laikā mūzika nedrīkst būt dzirdama pasažieriem.

RS transportlīdzekļos ir slēgtā tipa vadītāju kabīnes un atvērtā tipa kabīnes, kā arī pusslēgtās kabīnes. Kā norāda V. Zaķis, par mūzikas klausīšanos slēgtā tipa kabīnēs neviens nekādas pretenzijas visticamāk neizvirza, taču, stāvot blakus atvērtā tipa kabīnei, kurā šoferis klausās mūziku, tā var būt dzirdama arī pasažieriem.

"Ik pa laikam ir šādas sūdzības par sabiedriskā transporta vadītājiem, kuri pārāk skaļi klausās mūziku, bet tas gadās tiešām reti. Mums tāpēc ir bezmaksas tālruņa numurs un info e-pasts, kur mēs šādus faktus fiksējam. Ja šādi fakti tiek atklāti, tad vadītāji noteikti par to tiek sodīti, jo tas nav pieļaujams," skaidroja RS pārstāvis.

Tāpat RS šoferiem ir aizliegta arī mūzikas klausīšanās austiņās, jo vadītājam ir jādzird viss, kas notiek gan transportlīdzekļa salonā, gan ārpus tā. "Pīkstināšana, kaut kādas skaņas, trokšņi – vadītājam tas viss no drošības viedokļi noteikti ir jādzird," skaidroja V. Zaķis.

Taujāts par to, vai aizliegums klausīties mūziku transportlīdzekļa salonā nevarētu mudināt vadītājus klausīties mūziku "austiņās", V. Zaķis pieļāva, ka, iespējams, tas varētu radīt kādas neadekvātas rīcības, taču tas būtu vēl rupjāks pārkāpums kā skaļas mūzikas klausīšanas. "Gan jau kāds gadīsies, bet Rīgas satiksme nostājas pret tādu iespējamību. Tas nekādā gadījumā nepalīdzētu satiksmes drošībai."

2011. gadā RS saņēmusi 33 pasažieru sūdzības par to, ka transporta vadītāji ir pārāk skaļi klausījušies mūziku, savukārt 2012. gadā līdz šim ir saņemtas sešas sūdzības. "Ņemot vērā lielo transportlīdzekļu un pasažieru skaitu, nedomāju, ka tas ir daudz," uzsvēra V. Zaķis. Tāpat viņš informēja, ka neviens pasažieris līdz šim neesot sūdzējies par transportlīdzekļu vadītājiem, kuri mūziku klausījušies "austiņās".

Diena jau vēstījusi, ka izpildītāju un producentu tiesību sargātāji sākot ar šo nedēļu sāks informēt sabiedriskā transporta uzņēmumus par nepieciešamību iegādāties publiskā izpildījuma licences tiem transportlīdzekļiem, kuros skan mūzika.

Legālai mūzikas atskaņošanai publiski, kas atbilstoši Autortiesību likumam sākas uzreiz ārpus ierastā ģimenes loka, nepieciešamas divas licences - LaIPA, kā arī autortiesību sargātāju izsniegtā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas