Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

TP un LSDSP ieslēdz atpakaļgaitu

TB/LNNK līderis Roberts Zīle vēlas izveidot piecu partiju koalīciju


Saskaroties ar Tēvzemei un brīvībai/LNNK pretestību koalīcijā esošās Tautas partijas un LSDSP centieniem kopā ar Jauno laiku nomainīt Jāni Birku (TB/LNNK) Rīgas mēra amatā, ko izjauca naktī uz ceturtdienu parakstītā tēvzemiešu vienošanās ar JL un LPP/LC, abas sabiedrotās "ir ieslēgušas atpakaļgaitu" un par vēlamāku uzskata esošās koalīcijas saglabāšanu. Taču TB/LNNK līderis Roberts Zīle, kurš piektdien Rīgas domē vadīja koalīcijas veidošanas sarunas, vēlas izveidot piecu partiju koalīciju, kas būtu iespēja izpildīt jau pirms mēneša izteikto Tautas partijas aicinājumu Jauno laiku iesaistīt domes vairākumā.

Par pagrieziena punktu tēvzemiešu sarunās ar TP un sociāldemokrātiem var uzskatīt LSDSP priekšsēdētāja Rīgas vicemēra Jāņa Dineviča paziņoto, ka LSDSP savus parakstus atsauks, ja JL tos iesniegs domes prezidijā. TP un LSDSP, kurām R.Zīle piedāvāja iesaistīties jaunajā koalīcijā, vairs neiebilst pret J.Birku kā Rīgas mēru, kā arī nav noraidījušas piecu partiju modeli. Taču par pieņemamāku tās minējušas esošās koalīcijas modeli. J.Dinevičs pieļauj, ka ir iespējams vienoties par nesaskaņu atrisināšanu esošajā koalīcijā, to nepaplašinot ar JL. TP un LSDSP kopā var bloķēt sadarbību ar JL, ko gan TP būtu grūti paskaidrot pēc nesenajiem vicemēra Andra Ārgaļa (TP) aicinājumiem paplašināt koalīciju ar JL.

JL domes frakcijas vadītājs Olafs Pulks Dienai atzina, ka JL nav atkāpies no aicinājuma tēvzemiešiem izvirzīt jaunu mēra kandidātu, taču jauno situāciju partija apspriedīšot. Uz jautājumu, vai JL nebaidās palikt ārpus koalīcijas, viņš atbildēja: "Tad ir jāprasa, cik vērts ir Roberta Zīles paraksts zem vienošanās par jaunas koalīcijas veidošanu jauna mēra vadībā."

R.Zīle uzsvēra, ka viņš vēlas sadarbību ar JL kā līdzvērtīgu trīs partiju kodola partneri. Taču viņa uzdevums ir arī izveidot vairākumu, ko bez TP un LSDSP nevar izdarīt. Abi politiskie spēki savu atbildi par iesaistīšanos koalīcijā paziņos pirmdien.

Par piecu partiju sadarbību skeptisks ir arī JL, kas vēlētos ārpusē atstāt TP. Taču R.Zīle vēlas sadarbību ar TP par spīti TP līderu Aigara Kalvīša un Gundara Bērziņa skarbajiem izteikumiem medijos par tēvzemiešiem, piemēram, ka viņi ir "ievārījuši putru Rīgas domē". TB/LNNK pārstāvji savukārt norāda, ka to izdarīja pati TP, iedrošinot JL vākt parakstus un solot atbalstīt J.Dineviču mēra amatam. Taču TB/LNNK rēķinās ar TP skaitlisko ietekmi, kā arī ar to, ka TP ir sadarbības partneris valdībā.

A.Kalvītis sarunās nepiedalījās, atstājot tās Rīgas domnieku ziņā. Partijas smagsvaru attālināšanās no šiem procesiem ir netipiska, ja atceras kaut vai skandalozo mēra izraudzīšanos procesu Jūrmalas domē pēc 2005.gada vēlēšanām. TP arī šā gada pavasarī cieta neveiksmi centienos nomainīt Jūrmalas mēru, ko tēvzemieši neatbalstīja. Toreiz A.Kalvītis iesaistījās sarunās. G.Bērziņš portālā TVNET piektdien norāda, ka TB/LNNK vadība atteikusies no piedāvājuma pārrunāt problēmas Jūrmalā, uzskatot, ka sadarbība ar PCTVL Jūrmalas domē viņiem ir izdevīga. "Gribu pateikt vienu — ja tev nav principu, tev nav nākotnes. Tēvzemei nākotnes nav," uzskata G.Bērziņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas