Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ušakovs: Par sabiedrotajiem nevar piespiest kļūt ar draudiem, spēku, apvainojumiem vai augstprātību

Latvijas valsts nākotne, latviešu valodas un latviešu kultūras nākotne ļoti lielā mērā ir saistīta ar krieviem un krievvalodīgajiem Latvijas iedzīvotājiem. Ja krievi un krievvalodīgie kļūs par latviešu sabiedrotajiem, tad tas arī būs Latvijas, latviešu valodas un latviešu kultūras saglabāšanas un attīstības garants, savā mājaslapā internetā raksta Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs).

"Bet par sabiedrotajiem nevar piespiest kļūt ar draudiem, spēku, apvainojumiem vai augstprātību," uzsver N.Ušakovs. 

SC līderis uzskata, ka Latvija pašlaik atrodas krustcelēs un ir divi attīstības scenāriji. Pēc viņa domām viens ir nozīmīgas krievvalodīgo iedzīvotāju daļas radikalizācija, atbilstoši tam arī lielāka etniskā sašķeltība un divkopienu sabiedrības nostiprināšanās. Savukārt otrs - vienotas sabiedrības izveidošanās.

"Latvijai ir nepieciešami krievvalodīgie valsts iedzīvotāji, kuri, saglabājot savu valodu un nacionālās vērtības, identificējas tieši ar savu valsti, bet neuzskata sevi par, teiksim, Krievijas tautiešiem. Tādi, piemēram, ir vecticībnieki, kuri jau simtiem gadu dzīvo Latvijā, saglabā krieviskās vērtības, un dara to daudz pārliecinošāk nekā vairums pārējo valstī dzīvojošo krievu. Turklāt viņi absolūti patiesi uzskata sevi par Latvijas patriotiem," pauž N.Ušakovs.

Viņš arī pauž uzskatu, ka Latvijai "ir nepieciešami krievvalodīgie latvijieši". "Taču kļūt par krievvalodīgajiem latvijiešiem – tas nav mājasdarbs krievvalodīgajiem. Tas ir uzdevums visiem, gan latviešiem, gan krieviem. Un te nedarbosies tādi "argumenti" kā "Tadžikistānā krievus uz ielām sit, bet te jūs baro", "Līdz Krievijas robežai var aizbraukt dažās stundās" vai "Par ko vispār ar šiem kolonistiem var runāt?"."

"Lai Latvija varētu nokļūt līdz problēmu risinājumam, visiem ir jāapzinās, cik šī problēma ir svarīga un nopietna. Tāpēc es apzināti spēru šo soli – parakstījos par referenduma sarīkošanu, lai, kā es jau teicu, būtu kopā ar tiem cilvēkiem, kuri jūtas nepelnīti apvainoti. Un lai parādītu visiem, ka Latvijā šādu cilvēku ir daudzi desmiti tūkstošu. Viņi, parakstoties par referenduma rīkošanu, iebilst šādai attieksmei pret sevi, bet nebūt neiestājas pret latviešu valodu," raksta N.Ušakovs.

"Ņemot vērā etnisko sastāvu, nav grūti prognozēt, ka referendums nez vai gūs panākumus. Latvijā ir un arī būs viena valsts valoda. Bet šim referendumam būs liela simboliska nozīme – pēc tā mums būs jāsāk runāt par to, kā gan mums veidot vienotu sabiedrību," uzskata N.Ušakovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas