Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Citadeles bankomātā izvēlne nu arī latgaliski

Banka Citadele izvēlējusies bankomātā uzstādīt latgaliešu valodu, domājot par klientiem, kuriem arī ikdienā ir svarīga latgaliskā identitāte. Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis teica, ka "vispirms latgaliešu valoda klientiem bija pieejama bankas mobilajā lietotnē. Atsauksmes bija labas, tāpēc tika nolemts, ka latgaliešu valodai jābūt arī bankomātos. Visi cilvēki, kas nāk no Latgales, zina, ka tas ir novads, kurā pukst Māras zemes sirds. Mēs darīsim visu, lai stiprinātu šo novadu. Jo formula ir ļoti vienkārša – cik stipra būs Latgale, tik stipra būs arī Latvija," bankas paziņojumā medijiem citēts Beļavskis.

Pirms uzstādīt latgaliešu valodu visos 163 Citadeles bankomātos, banka vēlējās noskaidrot latgaliešu valodas zinātāju domas par to, kā labāk latgaliski izteikties.

Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Janīna Kursīte-Pakule par bankomātā lietoto latgaliešu valodu norādīja: "To, ko pārbaudīju, tā ir laba valoda. Galvenais, ka valoda bankomātā ir saprotama. Latgalieši ir un var būt lepni, ka savu valodu ir saglabājuši līdz pat mūsdienām, ka tā ir dzīva. Katrs novads, vai tie ir latgaļi, kurši vai sēļi, – mēs esam bagāti ar to, ka saglabājam savu valodu un tradīcijas. Tās ir sastāvdaļas, kas veido Latviju. Izloksnes atver sirdis, nevis kaut kas viens, pareizais un vienveidīgais."

"Ir sajūta, ka latgalieši paši pēdējā laikā aktīvāk ir sākuši izmantot latgaliešu valodu. Gribas, lai tas tā arī saglabātos," saka grupas Dabasu Durovys solists Arnis Slobožaņins.

Saeimas deputāts un latgaļu kultūras saglabāšanas entuziasts Juris Viļums(LRA) norāda, ka "katra aktivitāte, kas palīdz latgaliešiem, kas dzīvo Rīgā vai citur Latvijā, savu valodu neaizmirst, ir apsveicama." 

Kopumā bankai Citadelei ir 163 bankomāti, tas ir trešais lielākais bankomātu tīkls Latvijā. Pagājušā gada decembrī banka Citadele laida klajā internetbankas mobilās aplikācijas versiju latgaliešu valodā, kas tika nominēta latgaliešu kultūras gada balvai Boņuks 2016 par latgaliešu valodas popularizēšanu.

Top komentāri

tā viš i
t
un kad būs ventiņiski
Lucija
L
Pakulei-m Kruiste jau nu vajadeja atskirs valodu no dialekta. Aicinu visus Latvijas valsts partiotus boikotet so Citadeles banku, jo taja nav ne vidzemnieku, ne kurzemnieku, ne zemgalu dialekta izvietota ir izvietots tikai latgalu dialekts un ta ir vistiesaka diskriminacija, tiai kapec dialekts ir jaizvieto starp normalam valodam? Ja kas, tad latviesu valoda, anglu valoda, krievu valoda nav dialekts un to nu stulbajiem Citadeles mizejiem vajadzetu zinat, j akas.
Oto
O
Kad si eidioti, debiliki tiks tiesati par Latvijas valsts valodas likumu parkapumu? Nav tadas latgalu valodas, jo Latgale ir neskaitami latgaliesuu dialekti, kuros runa katra sadza par savam un reali ir ta, ka no vienas sadzas Latgale nesaprot ko run ano citas sagas. Kapec Latvija ir itk daudz idiotu, debiliku, kuri ienem Latvija valsts amatus un nespej pasargat Latvijas valsti un latviesu tautu un latviesu valodu no visa veida ienaidniekiem. Ja kas, tad Latgale ir Krievijas pierobesa un nav saubu, ka tas tiek veikts apzinati, krievi maksa atseviskiem latgalu idiotiem, lai tie kerc par kaut kadu neesosu latgalu valodu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas