Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Saeimas deputāta un Saskaņas līdera Jāņa Urbanoviča ģimene Rēzeknē noslēgs izdevīgu darījumu ar pašvaldību, bet pilsētai naudu būs jāaizņemas

Nekā personīga: Rēzekne aizņemsies naudu, lai atpirktu zemi no Urbanoviča radiem; VARAM nevērtēs

Saskaņas mēra vadītā Rēzeknes dome nolēmusi, ka pirks zemes gabalu no Saskaņas līdera Jāņa Urbanoviča ģimenei piederošas firmas. Domes deputāti un arī priekšsēdētājs apgalvo, ka neesot zinājuši, kam zemes gabals pieder. Lēmums pieņemts lielā steigā pat precīzi nenoskaidrojot vai pirkuma summa nav par lielu. Lai darījums notiktu, Rēzeknei nepieciešamie 223 tūkstoši eiro būs jāaizņemas, jo šādas liekas naudas pilsētas budžetā neesot, savukārt Nacionālās apvienības vadītās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) padziļināti šo Rēzeknes domes pirkumu nevērtēs, vēsta raidījums Nekā personīga.

"Pagājušo trešdien Rēzeknes dome saņēma satriecošu piedāvājumu - pirkt zemes gabalu no uzņēmuma Zaļās dzirnavas. Jau nākamajā dienā tiek sasaukta ārkārtas sēde un deputāti nobalso, ka zeme jāpērk," vēsta raidījums, skaidrojot, ka, ja kāds pērk un pārdod nekustamo īpašumu, šie darījumi ir jāsaskaņo ar pašvaldību. Tai ir “pirmā roka” jeb pirmpirkuma tiesības, ja pārdodamā ēka vai zeme ir nepieciešama pašvaldības vajadzībām. 

31.janvārī Rēzeknes domē ar iesniegumu ieradās uzņēmuma Zaļās dzirnavas valdes loceklis Ivars Žukovskis. Firma bija nolēmusi pārdot sev piederošos septiņus hektārus zemes un uz cita - pašvaldībai piederošā zemes īpašuma esošās četras ēkas. Pircējs - kāds vietējais uzņēmējs.  Īpašumi atrodas Rēzeknes nomalē, kur izveidota speciālā ekonomiskā zona. Jau nākamajā dienā 1.februārī ārkārtas domes sēdē 5 minūšu laikā deputāti nolēma zemi pirkt un prasīt Valsts kasei aizdot naudu, jo Rēzeknes budžetā brīvu līdzekļu nav.

"Labdien. Lūdzu atbalstīt piedāvāto lēmuma projektu, jo domē ir saņemts iesniegums par pirmpirkuma tiesībām uz nekustamo īpašumu Noliktavu ielā 9, Noliktavu ielā 17. Piedāvātā cena ir 223 tūkstoši 538 eiro 41 cents. Šī teritorija ir industriālā un sakārtojot šo teritoriju varēs nākotnē piedāvāt investoriem, lai attīstītu uzņēmējdarbību. Līdz ar to lūdzu atbalstīt piedāvāto lēmumprojektu un izmantot pirmpirkuma tiesības," sēdē sacīja Rēzeknes domes Būvvaldes Zemes ierīcības nodaļas vadītāja Anna Munda.

Zemes īpašnieks uzņēmums Zaļās dzirnavas ir vistiešākajā veidā saistīts ar kādu ietekmīgu rēzeknieti - Saskaņas līderi un Saeimas deputātu Jāni Urbanoviču. Zaļajās dzirnavās 91% pieder citai firmai - REVITEKO. Savukārt tajā īpašnieces ir Saeimas deputāta  Urbanoviča abas meitas Ieva un Gunta. Agrāk akcionārs bijis pats Jānis Urbanovičs, arī par viņa uzticamības personu dēvētais šobrīd pie kriminālatbildības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu sauktais Rīgas Centrāltirgus bijušais valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs un arī Abramova sieva, izpētījuši raidījuma žurnālisti.

Rēzeknes domē, kur starp 13 deputātiem 9 ir no Saskaņas, apgalvo, ka viņi neesot zinājuši, ka atpērk zemi no savas partijas līdera ģimenes firmas. 

Taču, kā secina Nekā personīga, liekas naudas, lai zemi nopirktu pilsētas budžetā nav. Iespējams arī tāpēc, ka, gatavojoties pašvaldību vēlēšanām, tieši pirms gada Rēzeknes dome nolēma, ka visi pilsētā deklarētie iedzīvotāji sabiedriskajā transportā var braukt bez maksas. Rēzeknes domes izpilddirektors bija īpaši nerunīgs, lai skaidrotu kā vērtē deputātu atbalstīto darījumu. 

Cilvēks, kurš 31.janvāri nesa uz Rēzeknes domi iesniegumu ar piedāvājumu zemi pirkt, ir Ivars Žukovskis. Viņš dzīvo tieši kaimiņos Urbanovičam. Kā skaidro Žukovskis, pārdodamajā teritorijā bijuši lieli biznesa plāni. Meklēti investori no Krievijas. Tas esot bijis Urbanoviča ģimenes uzdevums. Viena no iecerēm - būvēt koka karkasu māju rūpnīcu gandrīz esot sanācis realizēt. Firmas dalībniekos 2014 un 2015 gadā parādās Karību jūras salās un vēlāk Kiprā reģistrēti ofšori. (Upton Limited, reģ. nr: 1000274071 Trust House, 112 Bonadie Street, Kingstauna, Sentvinsenta un Grenadīnas) (Z & L LEGAL CONSULTING LTD, reģ. nr: 1000248892 Charalambou Mouskou, 20, ABC Business center, 1 stāvs, birojs 101, Pafosa, Kipra) Bet tad attiecības ar Krieviju Ukrainas dēļ pajukušas, investori pazuduši un plāns izgāzies. Tāpēc nolemts zemi pārdot. 

Pēc Zemesgrāmatas datiem, 2012.gada 4.aprīlī SIA Zaļās dzirnavas šo zemi no kādas rēzeknietes nopirka, samaksājot vien 10 tūkstoš latu (14 228 eiro). Nu dome zemi atpirks par 14 reizes augstāku cenu. Jānis Urbanovičs apgalvo, ka īpašumā esot ieguldīts daudz vairāk un nekāds izdevīgais darījums šis neesot. Bet to organizējot meitas ne viņš. Ja būtu teikšana viņam, tad deputāts zemi gan nepārdotu. 

Kā raidījumam apstiprināja Finanšu ministrija, kas vērtē pašvaldību lūgumus naudu aizdot no Valsts kases, Rēzekne rīkojusies ne tā kā tas bija jādara. Pietrūkst svarīgas detaļas - neatkarīga vērtētāja atzinuma. 

Nekā Personīga atbildēja Kaspara Gerharda (NA) vadītā Vides un pašvaldību lietu ministrija, viņi padziļināti šo Rēzeknes domes pirkumu neesot gatavi vērtēt. 

Bet Finanšu ministrija bez vērtējuma prasīs arī Rēzeknes domes priekšsēdētāja kā atbildīgās amatpersonas apliecinājumu par to, ka šis darījums ir samērīgs. 

Kā liecina Nekā personīga rīcībā esošās ziņas, Urbanoviča ģimenes un kaimiņa firmas zemes pircējs esot vietējais uzņēmējs Valērijs Brokāns. Viņš pirms vairākiem gadiem pats bijis Rēzeknes domes deputāts un domes priekšsēdētāja vietnieks. 2005.gadā VID sāka pārbaudi par amatpersonas deklarācijā uzrādītajiem 500 tūkstoš latiem skaidrā naudā, ko deputāts bija uzkrājis. Interesanti, ka viņa partijas priekšvēlēšanu sarakstā 3 no 10 kandidātiem bija augstas vietējās Valsts ieņēmuma dienesta amatpersonas.

Top komentāri

Kumoss
K
Vai tad Urbanoviča radi ir bijuši poļu šļahtiči vai krievu kupči ar milzīgām, latifundijas cienīgām zemes īpašumu platībām? Ja nē, tad pavelciet diedziņu kā viņi pie tās bagātības nokļuvuši.
interesanti
i
vai te ir Eiropas Savienības valsts vai krievu miskaste? Skaidri redzama naudas atmazgāšana - Urbis un Barta, kurus savulaik piesedza drauģelis no KNAB Streļķis. Bet pēc tam brēks, ka valdība nedod naudu Latgalei!
Dž. Orvels
D
Visi dzīvnieki ir vinlīdzīgi, bet cūkas ir vienlīdzīgākas par citiem dzīvniekiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas