Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Aicinājums: atpakaļ pie Kanta!

Publiskā interneta telpa ir spogulis visam, kas ar mums notiek. Tikai kādreiz vajag šo spoguli paspodrināt, lai labāk varētu redzēt, kas tajā atainojas un nebūtu jāļauj vaļa sakairinātai fantāzijai. 

Izdevniecība Zinātne tikko laidusi klajā manu - 80 gadus pēc A.Rolava - no jauna tulkoto I.Kanta Tīrā prāta kritiku. Tas dažās aprindās izsaucis furoru - atkal plaģiāts, tikai tagad ar atsaucēm. Pilnīgi neadekvāta reakcija. Paskatieties sevī un spogulī vērīgāk.

Gribu atgādināt, ka savā tulkotāja praksē esmu latviskojis un publicējis L.Feierbaha, vairākus I.Kanta, E.Huserla, M.Vēbera un M.Heidegera darbus. Šobrīd par spīti pret mani vērstajām "raganu medībām", intensīvi strādāju pie K.Rānera grandiozā darba Ticības pamati tulkojuma. Jauna terminoloģija, jauni vārdi (kā to monogrāfijā Translating (2010), minot arī manu devumu, apraksta Z. Ikere).
Varētu padomāt, ka no saceltā furora labumu tagad gūs visi - oponenti, rakstnieki, studenti, varbūt visa latviešu tauta - sāks pārvērsties par tulkotāju speciālistu tautu. Viss ir kā uz delnas. Nav jāmeklē kaut kur dziļi paslēpti manuskripti. Paņemsim 1931. gadā publicēto A.Rolava tulkoto Tīrā prāta kritiku un 2011. gada izdevumu manā atveidojumā. Viss katram ir pieejams. Un uz priekšu! Studēsim Kanta sistēmu, salīdzināsim katru tulkoto teikumu un tad spriedīsim paši, nevis pūlī. Kurš tad grib būt pūļa daļa? Neviens. Tikai kaut kā sanāk. Angļiem ir septiņi Kanta Tīrā prāta kritikas tulkojumi - daudz kas kopīgs un arī atšķirīgs, un dīvainā kārtā nekāda satraukuma par iespējamo plaģiātu. Krieviem ir četri mēģinājumi tuvoties Kanta ģēnijam, latviešiem tagad ir divi, ko nosaka valodas vēsturiskās izmaiņas un jaunu interpretāciju tendences Eiropā un pasaulē. Uz priekšu! Kurš būs trešais Latvijā?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas