Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

airBaltic plāno nodokļu optimizēšanu, pilotiem maksājot dividendes

Arī pēc nonākšanas valsts kontrolē nacionālā lidsabiedrība airBaltic jaunā vadītāja Martina Gausa plāno turēties pie bijušā vadītāja Bertolta Flika ieviestās prakses izvairīties no būtiskas daļas nodokļu nomaksas par pilotiem izmaksājamo atalgojumu, liecina pietiek.com rīcībā esošā informācija.

Portāls ziņo, ka, lai samazinātu nodokļu slogu, kas jāmaksā Latvijas valstij no lidsabierības pilotiem maksātā atalgojuma, airBaltic 2009. gadā pilotus pārformēja darbam Kipras ofšorā reģistrētā kompānijā Baltic Airlines Services Limited. Nodokļu optimizācijai tika izraudzīta shēma, kurā pilotiem pārdotas Kipras kompānijas akcijas, no kurām viņi ik mēnesi saņēma dividendes 35 latu apmērā, kas kapteinim līdz šim vidēji nodrošināja aptuveni 4 000 eiro ienākumus mēnesī, bet otrajam pilotam - ap 1 800 eiro ienākumus.

Pietiek.com vēsta, ka airBaltic padomē tikusi apspriesta iespēja pilotus noformēt darbā jau esošā vai jaundibināmā airBaltic meitassabiedrībā, kas būtu reģistrēta Latvijā, bet citādi ļautu turpināt B.Flika ieviesto nodokļu optimizācijas praksi. Plānots, ka piloti līdzīgi kā iepriekš attiecībā uz Kipras ofšoru kļūtu par uzņēmuma līdzīpašniekiem, regulāri saņemot algu dividendēs. Apsvērts arī, ka daļu darba samaksas piloti saņemtu algās, no kurām tiktu maksāts arī sociālais un iedzīvotāju ienākuma nodoklis, liecina informācija, ko snieguši vairāki pietiek.com avoti lidsabiedrībā un Satiksmes ministrijā. Nodokļu likme, kas jāmaksā no dividendēm, ir 15%, kas ir būtiski mazāk nekā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas jāmaksā no algas. Turklāt nerezidentiem, kādi ir daļa airBaltic pilotu, nodokļu likme par dividendēm ir vēl zemāka - 2%-15%.

airBaltic padomes priekšsēdētājs, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš nebija gatavs pietiek.com komentēt plānotos risinājumus pilotu atalgojuma jautājumā. To, ka airBaltic tā dēvētajā "reshape" plānā jeb restrukturizācijas un izdevumu optimizācijas pasākumos tiek domāts arī par izdevumu optimizēšanu attiecībā uz pilotu atalgojumu, pietiek.com nenoliedza cits lidsabiedrības padomes loceklis Kaspars Briškens, kurš airBaltic pārstāv Satiksmes ministriju. Neatklājot detaļas, K.Briškens, kurš ir arī satiksmes ministra Aivja Roņa padomnieks, apgalvoja, ka jebkurā gadījumā visi nodokļi tiks nomaksāti, taču neprecizēja - kādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas