Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Alūksnieši līdz ar komunālo pakalpojumu rēķinu saņem TB/LNNK reklāmu

Alūksnes iedzīvotāji līdz ar rēķinu par komunālajiem maksājumiem savās pastkastēs saņēmuši arī Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (TB/LNNK) reklāmu. Lai gan likums par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms pašvaldību vēlēšanām nosaka, ka pašvaldības uzņēmumos ir aizliegts publiski pieejamās vietās izvietot un izplatīt priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, pašvaldībai pilnībā piederošais uzņēmums “Alūksnes nami” neuzskata, ka likums būtu pārkāpts – pastkaste neesot publiski pieejama vieta.

Tam piekrīt arī TB/LNNK Alūksnes novada kandidātu saraksta līderis Ainars Melders. Minētā reklāma uzdrukāta rēķina lapas otrā pusē. Krāsainajā aicinājumā Alūksnes novadā atbalstīt savējos publicētas TB/LNNK kandidātu fotogrāfijas ar parakstiem. Uz rēķina nekur nav atrodama norāde, ka tā būtu apmaksāta politiskā reklāma.Alūksnes domes deputāts A. Melders (TB/LNNK) skaidro, ka likums būtu pārkāpts, ja maksājumu rēķins tiktu izsniegts kādā publiskā vietā, tomēr to iedzīvotāji saņēmuši savās pastkastītēs. “Pastkaste nav publiska telpa. Manā un jūsu pastkastē neviens nevar iemest iekšā reklāmu, jo tad tas ir cilvēktiesību pārkāpums. Manā pastkastē var iemest pastniece un tikai tos pakalpojumus, kurus cilvēki ir samaksājuši,” uzskata A.Melders. Turklāt TB/LNNK pārstāvis teic, ka par reklāmu ir oficiāli samaksāts, tāpēc nevarot teikt arī, ka notikusi pašvaldības iestādes administratīvo resursu izmantošana. Pēc Meldera teiktā, uzņēmumam tika samaksāts par informācijas nogādāšanu, nevis par aģitāciju, turklāt reklāmā neesot neviena aģitējoša vārda. “Tajā reklāmā jau uzņēmums nav aicinājis balsot par mani, tur neviens vārds nav teikts, ka jābalso par TB/LNNK, tajā pat partijas programma nav iekšā, tur vienkārši ir sejas,” norāda A.Melders. Arī SIA “Alūksnes nami” juriste Leontīne Miķelsone _Dienai _apstiprina, ka līgums ar TB/LNNK noslēgts par lapiņu nogādāšanu pastkastītēs, nevis par priekšvēlēšanu aģitāciju. Noslēgtais līgums paredz, ka TB/LNNK dod papīru, uz kura tiek drukāti rēķini. “Mums nav svarīgi, kāda informācija ir otrajā pusē,” skaidro L.Miķelsone un norāda, ka nereti šādi līgumi tiek slēgti ar bankām, kas rēķinu otrajā pusē drukā savu reklāmu, un tas esot veids, kā uzņēmumam ieekonomēt papīru un samazināt izmaksas.A.Melders pārliecināts, ka, izmantojot šādu reklamēšanās veidu, partija nav pārkāpusi likumu. “To varēja darīt visas partijas. Tas, ka kāds to nav zinājis un izdomājis, tās ir viņu galvassāpes, ne jau manas,” tā Melders.Savukārt Alūksnes pilsētas domes priekšsēdētāja Vija Puzule (TP) uzskata, ka partija TB/LNNK rīkojusies nelikumīgi, tādēļ jau izdevusi rīkojumu, lai šāda situācija neatkārtotos. “Cilvēki acīmredzot tika pierunāti vai kā citādāk, un tā summiņa arī tika samaksāta, kas bija paredzēta. Bet pret likumu tas protams ir. Uzņēmums ir mazs, tomēr likumu nezināšana jau neatbrīvo viņus no atbildības,” tā V.Puzule.Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāve Ilze Leimane skaidro, ka likumā ir atrunāts, ka pašvaldību iestādēs un arī pašas iestādes nevar nodarboties ar priekšvēlēšanu aģitāciju, tādēļ ir jāvērtē gan tas, vai pašvaldības uzņēmums “Alūksnes nami”, izsūtot rēķinu ar konkrētas partijas reklāmu, nav veikusi aģitāciju, gan arī tas, vai pašvaldības iestāde vispār drīkst pieņemt naudu par šāda veida reklāmu. KNAB sola izmeklēt minēto gadījumu, lai vērtētu amatpersonu atbildību.

Šī nebūs pirmā reize, kad A. Melders nokļūs tiesībsargājošo iestāžu uzmanībā. Dienas un aģentūras LETA arhīvs liecina, ka viņš bijis apsūdzēts gan apjomīgā naftas kontrabandā, gan par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgos nolūkos laikā, kad viņš ieņēma mēra amatu Alūksnē. Arī politiskā biogrāfija viņam ir raiba - kandidējis gan no Latvijas Ceļa, gan Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā saraksta. Iepriekšējās vēlēšanās viņš uz Alūksnes novadu kandidēja no partijas "Mūsu zeme", bet šobrīd ir TB/LNNK pirmais numurs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas