Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Apdraudētas vienīgās aizsargājamās lībiešu upuralas

Tā kā Salacgrīvas novada dome aicina pieteikties nomas tiesību izsolei pašvaldības īpašumam Kuiķulē – vietai, kur atrodas seno līvu upuralas, ir apdraudētas vienīgās valsts nozīmes aizsargājamās upuralas, ceturtdien raksta Latvijas Avīze.

Kuiķules upuralas ir pēdējo gadu desmitu lielākais atklājums ne vien Latvijā, bet arī Baltijā un nozīmīgs objekts arī Eiropas mērogā, avīzei skaidrojis alu pētnieks Guntis Eniņš. Tāpēc pašvaldības nodomu viņš vērtē kā cinisku, ja ne noziedzīgu, saskatot apdraudējumu valsts nozīmes arheoloģijas piemineklim – lielākajai lībiešu novada Metsepoles kulta vietai.

«Tā ir arī mana vaina, ka nepanācu, lai alām ir apsardze. Jebkura lieka cilvēku klātbūtne šajās alās ir nepieļaujama. Arī tad, ja dažādiem izklaides pasākumiem izmantos pāri Svētupei esošo pļaviņu, tas alām piesaistīs lieku cilvēku interesi,» saka alu pētnieks.

Svētupes upuralām ir dubults valsts nozīmes aizsardzības statuss – tās ir atzītas gan par arheoloģisku, gan par dabas vērtību kā vienas no garākajām Latvijas alām, skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta (ZBR) administrācijas direktora vietnieks Andris Viesturs Urtāns.

Pirms diviem gadiem šai vietai atklāta vēl viena vērtība – tai ir lieliska akustika, tā bijusi iesaistīta Dabas koncertzāles projektā.

Avīze raksta, ka pašvaldība iecerējusi uz zemesgabala Upuralas veidot publiski pieejamu atpūtas un tūrisma vietu. Izsoles sākumcena ir 1,5% no kadastrālās vērtības jeb 16,17 lati gadā. Runa ir tikai par pļavas iznomāšanu uz pieciem gadiem bez jelkādām apbūves vai izpirkuma tiesībām, informējusi Salacgrīvas novada domes informācijas nodaļas vadītāja Ilga Tiesnese.

Iepriekšējā domes sēdē secināts, ka zemes gabals ir iznomājams, bet ar noteiktiem ierobežojumiem, piemēram, paturot tiesības pašvaldībai savus pasākumus tur rīkot bez maksas.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas arheoloģijas un vēstures daļas vadītāja Sandra Zirne atzinusi, ka šis būšot inspekcijai vēl viens rūpju objekts, jo tās ir vienīgās valsts nozīmes aizsargājamās upuralas.

Tikmēr vietējie iedzīvotāji cer, ka izsolē zemi iegūs inteliģents cilvēks ar labu gaumi. Arī Līvu fonda dibinātājs un Līvu savienības vadītājs Dāvis Stalts apsvērs iespēju piedalīties 10.augustā plānotajā izsolē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas