Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aptauja: Pirms Slovēnijas pirmstermiņa vēlēšanām vadībā konservatīvie

3.jūnijā paredzētajās Slovēnijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās, domājams, uzvarēs konservatīvā Demokrātiskā partija (SDS), liecina piektdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, kuras rezultātus publicējis laikraksts Dnevnik, par bijušā premjerministra Janeza Janšas vadīto SDS gatavojas balsot 24,5% vēlētāju.

Lai gan tas nodrošinās SDS lielāko frakciju parlamentā, to gaida smagas sarunas, lai panāktu valdības veidošanai nepieciešamo vairākumu.

Otrā vietā izvirzījies bijušā komiķa Marjana Šareca veidotais "antisistēmas" saraksts, kuru atbalsta 16,3% aptaujāto, tomēr viņš noraidījis iespēju veidot koalīciju ar SDS.

SDS, kura iestājas par imigrācijas ierobežošanu, bauda arī Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna atbalstu. Viņš piedalījās maijā notikušajā partijas kongresā, kurā uzsvēra, ka "SDS un Janšas uzvara nodrošinās slovēņu tautas izdzīvošanu".

"Ar baiļu izplatīšanu un kaimiņvalsts premjerministra iesaistīšanu mūsu vēlēšanās ir pārkāpta robeža, un nedz es, nedz mūsu biedri neredz sevi šādā izkārtojumā," komentējot iespējamo sadarbību ar SDS, sarunā ar aģentūru AFP norādījis populists Šarecs.

Trešajā vietā saskaņā ar Dnevnik aptauju ir sociāldemokrāti (SD), kas var cerēt uz 14,4% balsu, bet viņiem seko līdzšinējā premjera Miro Cerara pārstāvētā Modernā centra partija (SMC), kurai ir 10,1% liels atbalsts. Savukārt par Demokrātisko pensionāru partiju (DeSUS) gatavojas balsot 8,9% slovēņu.

Visas šīs trīs partijas bija pārstāvētas līdzšinējā valdībā un arī noraidījušas sadarbības iespēju ar SDS.

Vienīgā partija, kas šobrīd izteikusi gatavību iesaistīties Janšas vadītā valdībā, ir centriski labējā Jaunā Slovēnija-Kristīgie demokrāti (NSi), kurai aptauja sola 7,1% balsu.

Pirmstermiņa vēlēšanas tika izsludinātas pēc Cerara demisijas martā.

Viņš atkāpās pēc mēnešiem ilgām iekšējām domstarpībām viņa vadītajā kabinetā un sabiedriskā sektorā strādājošo streiku viļņa. Pēdējais piliens Cerara pacietības traukā bija tiesas spriedums, ar kuru tika noraidīta referenduma rīkošana par transporta savienojuma modernizāciju uz vienīgo Slovēnijas ostas pilsētu Koperu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas